WEEKENDGUIDE: Julens indtog

Julen gør for alvor sit indtog i denne uge – og det kan mærkes på ugens Weekendguide, der er rig på lune som gysende kolde oplevelser og hjemmelavede julegaver. For højtiden byder på keramiske seværdigheder, workshops i forskellige bydele og et ydmygt skatkammer i det mindre mondæne Nordvestkvarter. God fornøjelse.

 

TORSDAG 29. november

Klara Lilja // Pressefoto

Udstillingsåbning: Klara Liljas ‘Dryade’ @Politikens Forhal

Hvornår: 16:00-18:00 Mønt: Gratis

Inden weekenden for alvor brager igennem vinterens isnende rimtåge, slår Politikens Forhal dørene op for en sansende eftermiddag i selskab med Klara Liljas keramiske værker. Og måske lyder navnet allerede bekendt? For skønt den unge kunstner til daglig studerer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, er hun godt i gang med at etablere sig på den danske kunstscene, hvor du tidligere har kunne opleve hendes eventyrlige univers i den hvide kødbys feterede udstillingshus, V1 Gallery. Og nåede du ikke forbi udstillingen dér, får du muligheden igen i Politikens gamakker.

Denne gang har Lilja givet udstillingen titlen ‘Dryade’, der kommer af det græske ord drys, der betyder træ. En dryade er en ånd, som i mytologien er knyttet til et træ, som den lever og dør med. Udstillingen er bygget op om en serie tableauer, hvor blomster og planter blander sig med de keramiske værker, og leder os ind i anden verden uden for tid og sted. For i Liljas univers findes der en anden verden, hvor tingene ikke altid er, som de umiddelbart ser ud.

 

Bogudsalg i Nordvestkvarteret @Storrs Antikvariat

Hvornår: 12:00-18:00 Mønt: 80 kroner for én bog

I den sydvestlige og lidt mindre mondæne del af Bispebjerg har bøgerne hobet sig op hos Storrs Antikvariat – og udvalget omfatter alt fra moderne skønlitteratur, filosofi til faglitterære titler indenfor kulturvidenskaberne; et ydmygt skatkammer for bogelskere, der for alvor er sat på københavnerkortet. Sæt et par timer af til at gå rundt og se, hvad butikkens kælder gemmer på, imens du sipper af din varme kaffedrik, og find én eller flere små, sjældne skatte til dig selv eller en, du har kær.

 

FREDAG 30. november

//Kåre Frang

Fernisering: The leaf af Kåre Frang @Kunstscenen

Hvornår: 17:00-20:00 Mønt: Gratis

Trænger du til at mærke kulden bide i kinderne, imens dagens sidste lys går ud, kan du pakke tasken med lune julegodter og bevæge dig mod udstillingsstedet Kunstscenen, der ligger udenddør, for enden af den uendelig lange Tagensvej. For denne aften holder Kåre Frang fernisering for sin udstilling ‘The Leaf’ – og her er den blå kat i fokus, der befinder sig i og under overfladen af et størknet lag gips. Katten er samlet op fra periferiens billedearkiv i Frangs egen historie, og placeret som et billede på det første møde med en portal mellem verdener og personaer.

På mange måder er ‘The Leaf’ en utrolig personlig udstilling placeret mellem produktæstetik, flydende visualitet, fortid og nutid.

 

Mal og Vin i @Absalon

Hvornår: 17:00-19:00 Mønt: 50 kroner

Kribler det for meget i fingrene, til at skulle kigge på andres kunstværker, byder folkehuset på gyldne dråber og malergrej, så du kan få afløb for din indre Picasso. Så hop op på jernhesten, vend næsen mod Vesterbro og mal på livet løs i selskab med andre maleglade københavnere.

Når du har lagt penslen fra dig, får du lov til at tage dit fine kunstværk med dig – Og måske endda det bliver så fint, at det får lov at blive givet væk og ligge under træet inden længe?

Hele balladen foregår i Tårnværelset på 3. sal.

 

LØRDAG 31. november

Iris Gold // Pressefoto v. Alt for damerne

Roskilde inviterer til fest med Iris Gold på @Betty Nansen Teatret

Hvornår: 22:00-23:00 Mønt: 150 kroner + gebyr

Lørdag skal du have gang i danseskoene, når den soulfulde popkomet Iris Gold inviterer til fest i en dekadent 70’er-ørken. For den fremadstormende sangerinde optræder for fuld flor i anden udgave af det nye koncertformat Iscenesat, hvor Roskilde Festival håndplukker kunstnerne, Betty Nansen lægger scenografi til og teatrets kunstneriske leder, Elisa Kragerup, instruerer.

Koncerten foregår i den dekadente ørken, der udgør scenografien til forestillingen KAT PÅ ET VAMRT BLIKTAG. For en enkelt aften overtager Iris Gold kaktuskulissen med dansepiger, blæsere og solbeskinnet pop.

 

Scenekunst: Kan hvide træer gro @Xenon – scene for uafhængig scenekunst

Hvornår: 20:00-21:00 Mønt: 85 kroner + gebyr

Er du mere til en lørdag aften uden de store armbevægelser, har teatergruppen Pavlovs Hunde deres sidste spilledag for teaterforestillingen ‘Kan hvide træer gro’. På denne aften kan du tage med på en tragikomisk rejse ind under huden på tre mennesker, der kæmper en indre kamp mod de uskrevne regler, som på en gang definerer dem og gør dem fremmed for sig selv.

I ‘Kan hvide træer gro’ følger vi tre mennesker, der er placeret i hverdagens hinder. Mens verden haster afsted, hænger de på med det yderste af neglene og forsøger at forholde sig til deres dirrende eksistens. De gentager det, som de er blevet sat i, mens de drømmer om forandring. Situationer som de ønsker kunne være anderledes, men som de ikke kan slippe.

 

SØNDAG 1. december


SMK // Pressefoto

Tegneworkshop: Kroppen i kunsten @Statens Museum for Kunst

Hvornår: 13:00-15:00 Mønt: Tegneworkshoppen er inkluderet i entréprisen til museet

I Skulpturgaden på SMK kan du endnu engang prøve kræfter med kunsten, når du skal tegne efter dramatiske skulpturer og en levende croquismodel!

For denne første decemberdag inviterer museet til croquistegning – midt imellem planter, lamper og gipsafstøbninger, som kunstneren Danh Vo har placeret i den lange, højloftede skulpturgade i anledning af sin store særudstilling på SMK, ‘Danh Vo – Take My Breath Away’, som du kan opleve før eller efter workshoppen.

SMK sørger for blyanter og papir, mens deres huskunstnere hjælper dig på vej.

 

Kunsthåndværkermarked @Designmuseets have

Hvornår: 10:00-17:00 Mønt: Gratis

Gør et julekup til ugens hyggeligste kunsthåndværk- og designmarked, der i år har fået navnet VÆRK, da markedets fokus er de mange værker, publikum kan møde der. Markedet afholdes i et stort opvarmet telt, så det ikke kun er din Gløgg, der holder dig varm. Teltet er skræddersyet til Designmuseum Danmarks have, hvor 65 professionelle udøvere og medlemmer af Danske Kunsthåndværkere & Designere sælger unikaværker og designprodukter indenfor tekstil, keramik, glas, smykkedesign og papirkunst.