Vildskud Festival – 15 år for den uafhængige scenekunst

© Vildskud Festival

SPOT: Vildskud er fest, glimmer og teater. Masser af teater! Når den københavnske festival for uafhængig scenekunst løber af stablen for 15. gang, er det med hele byen som scene. Med forestillinger på hele fem forskellige venues og samarbejder med flere etablerede scener er der lagt i kakkelovnen til et brag af et jubilæum. Jeg har taget forskud på herlighederne og sat festivalarrangør Marie Overgaard stævne til en snak om udflytningen, jubilæet og et vækstlag i vækst.

Vi mødes ved Huset-KBH, i en gård der dufter af solskin og øl. Huset, der af mange er kendt for dets brætspilscafé og kult-biograf, er også hjemsted for Teaterhuset; et tiltrængt samlingssted for den uafhængige scenekunst. Her er øvelokaler og en scene for alle de kunstnere, der ikke modtager statsstøtte og ikke har eget teater, og det er også her, Vildskud har sit festivalcentrum. Med kun en uge tilbage før startskuddet til festivalen lyder, er der fart over feltet hos arrangørerne. Alt andet ville være mærkeligt, bemærker Marie med et smil.

Festivalen har efterladt sine spor i gården. Jeg kigger op og får øje på lidt glimmer fra sidste års åbningsshow. Marie udpeger nogle plastikurtepotter, der er hængt på hovedet og lidt sølvmaling bag en containers sorte overflade som andre små hilsener fra en festival, der lige så stille har vokset sig større og større. For teatrets vækstlag er i vækst. Det vidner ansøgerantallet til årets festival i hvert fald om. De mange nye venues understøtter udvidelsen og giver plads til endnu flere forestillinger på årets Vildskud end de tidligere år.

 

3 scener, du kan opleve på årets Vildskud Festival:

Xenon: Teaterhusets egen smækre lækre, nyåbnede scene for uafhængig scenekunst. Et besøg på denne scene kan slås sammen med en forfriskning i Vildskuds egen bar.

Warehouse 9: Scenen, der til hverdag er kendt for sit store fokus på queer- og feministiske tematikker, åbner i år dørene op for Vildskud Festival. Rummet inviterer til debat og eksperimenter.

uKirke: I uKirke er der højt til loftet og plads til både fællesspisninger, byttemarkeder og sovekoncerter. Og nu også Vildskud. Det kan kun blive godt!

© Vildskud Festival

 

Redningsplan førte til udvidelse

Planen om at rykke festivalen ud i byen, fortæller Marie, skete i første omgang af nød. Teaterhuset stod til at skulle renoveres, og med udsigten til at blive hjemløse på festivalens 15 års fødselsdag kom idéen om udflytningen på banen. For selvfølgelig skulle der være fest! Siden blev renoveringen udskudt, men idéen om udflytningen havde allerede plantet sig i arrangørerne, så de fortsatte med planen. Opbakningen var stor, og det føltes helt rigtigt at lade de etablerede scener være med til at fejre den uafhængige scenekunst.

At gæsterne må hoppe på cyklen for at komme rundt mellem de forskellige forestillinger vil uundgåeligt gøre festivalen anderledes end fra de tidligere år. Dog håber Marie, at der stadig vil være masser af festivalstemning, og at gæsterne vil lægge vejen forbi Huset og festivalens centrum, hvor kunstnere og gæster kan mødes og lade sig inspirere af hinanden, eller måske bare tage en kold øl imellem forestillingerne.

Selvom Marie glæder sig til hele festivalen, ser hun især frem til årets åbningsceremoni. Her giver alle grupper en smagsprøve på deres forestilling, og hun lover, at der er skruet godt op for festlighederne i forbindelse med jubilæet.

Tilbage er der vist kun at ønske et hjerteligt tillykke til Vildskud med de 15 år!

Vil du med på festival?

Hvornår 14.-18. august

Hvor: Festivalcentrum Huset-KBH. Forestillingerne er fordelt rundt i byen.

Mønt: Dagsbillet: 100 kr. Festivalpas 250 kr.