To gange Shakespeare. Teaterrefleksioner.

Jeg var en af de elever i gymnasiet, som indimellem fandt engelskundervisningen lidt kedelig, når der stod Shakespeare på tavlen. Men for nylig var jeg på Bellevue Teater for at se forestillingen Shakespeares Samlede Værker, og jeg har endnu et Shakespeare-drama i vente i slutningen af måneden. Selvom det er to stykker i vidt forskellige indpakninger – på satirisk og klassisk vis – behøver man nemlig ingen forhåndsviden om Shakespeare for at elske dem.

1 scene. 3 skuespillere. 97 minutter. 37 teaterstykker. Præmissen er klar og scenen sat!
I Shakespeares Samlede Værker har instruktør Nikolaj Cederholm taget udfordringen op om at lave en forestilling med 37 af Shakespeares dramaer på halvanden time. Ideen er sjov, men det lyder næsten umuligt. Uden at have de helt store forventninger til at det rent faktisk ville lykkes, havde jeg købt en billet til Bellevue Teater. Det måtte jeg se med egne øjne.

Med en kuffert fyldt med skuespillerinden Liva Weels gamle kostumer indtog Iben Hjejle, Anders W. Berthelsen og Nicolaj Kopernikus scenen. 10 minutter inde i forestillingen blev jeg grebet af en form for panik. De var ikke gået i gang med skuespillene endnu. 97 minutter var pludselig blevet til 87, og det i forvejen vanskelige syntes nu fuldstændig umuligt! Skønt jeg indimellem kan være lidt af en kontrolfreak, besluttede jeg at give hovedet frikvarter og i stedet læne mig tilbage og nyde forestillingen.
Herefter gik det over stok og sten i første akt, så man som publikum indimellem mistede pusten på vegne af skuespillerne. Med sølvpailletter i håret og fistelstemme fik Berthelsen lavet sin fortolkning af Romeos elskede Julie, Hjejle gav den som talende pukkel på Kong Richards ryg, og med Nutellaindsmurt ansigt spillede Kopernikus general Othello, som han i øvrigt påstod var opkaldt efter Othellolagkagen. Energiniveauet var på sit allerhøjeste, og ved pausen manglede kun de helt store dramaer, som skuespillerne fik mulighed for at gå mere i dybden med. Heksene fra Macbeth indtog andet akt i en finurlig sprogkomisk scene, og Hamlet blev spillet op til flere gange – tilmed baglæns. Lattermusklerne blev flittigt rørt, og andet akt satte et vellykket punktum på en hæsblæsende, intens og morsom forestilling.

Publikum fik på satirisk og lidt kaotisk vis dyppet tåen i det shakespeareanske og mesterlige kulturhav, så der ikke længere findes undskyldninger for ikke at kunne tale med om Shakespeare. Det er morskabsteater med lattergaranti og ingen forudsætning at være vant teatergænger for at se Shakespeares Samlede Værker. Det er for alle, der kan lide at more sig.

 

Tempo og talent: Iklædt den folkekære skuespillerinde Liva Weels gamle kostumer, fører de tre dygtige skuespillere publikum igennem Shakespeares mesterværker på halvanden time. //Foto: Isak Hoffmeyer, Bellevue Teater.

Hvad: Shakespeares Samlede Værker
Hvor: Bellevue Teater
Hvornår: Spiller indtil den 15. november
Portemonnæ: 145-415 kroner
Læs mere her på Bellevue Teatrets hjemmeside.

Forestillingen på Bellevue gav mig også lyst til at opleve et klassisk teaterstykke af Shakespeare, og hvorfor så ikke vælge en af de største kærlighedstragedier, der nogensinde er skrevet: Romeo og Julie.
Det er historien om et ungt og forelsket par. Det er kærlighed ved første blik. Det kampen om retten til at elske. Det er to rivaliserende familier. Det er en kortvarig lykke og tragiske skæbner.
Vi skal tilbage til året 1874 siden skuespillet sidst blev opført på Det Kongelige Teater. I november er der atter premiere, denne gang på Skuespilhusets Store Scene med et stærkt hold af skuespillere. Hovedrollerne spilles af to unge og yderst eftertragtede skuespiltalenter, Thomas Hwan og Danica Curcic. Skuespilhuset er ikke en uvant arbejdsplads for Hwan, som i flere år har været en fast del af den eksperimenterende teatertrup i Det Røde Rum. I foråret 2016 spiller han hovedrollen i et nyt DR-drama. Udover enkelte roller på de skrå brædder i Det Kongelige Teater har Curcic slået sine folder på det danske filmlærred, hvor hun i 2014/2015 spiller med i 5 danske film. Der er bred enighed i film- og teaterverdenen: Curcic er fremtiden i dansk skuespil.
Min billet er købt, og jeg glæder mig til en aften i et af Københavns smukkeste scenerum.

Du kan også læse vores anmeldelse af teaterstykket her.

 

Kærlighed: Danica Curcic og Thomas Hwan i titelrollerne som det forelskede par, Romeo og Julie. //Foto: Natascha Thiara Rydvald, Det Kongelige Teater.

Hvad: Romeo og Julie
Hvor: Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene
Hvornår: 5. november 2014-13. januar 2015
Portemonnæ: 95-475 kroner
Læs mere her på Det Kongelige Teaters hjemmeside.