Swingdanserne redder spritsmuglerne

Sixpence og seler blev reddet af taljerede nederdele og bukser. Baren ’Bootleggers’, der ligger ved Torvehallerne, var i december ved at dreje nøglen om, indtil swingdanserne dansede liv i baren. Nu kan du danse dig til nye venskaber med svingdansere.

 

Foto: Martin Fält

 

I december står baren ’Bootleggers’ overfor en konkurs. Baren ved Torvehallerne ejes af tre venner og heriblandt Thomas Bigum, som er mest kendt for sin ekspertise i sociale medier gennem sin kursus- og konsulentvirksomhed, Bigum&Co.

 

I midten af december underviser Thomas et hold kursister. Den ene af de tre barejere har netop krævet, at baren skal sælges. Men barens redning viser sig at sidde blandt Bigums kursister. En redning, der blev mulig ved et tilfælde:

 

I en undervisningspause lader Thomas sine PowerPoints få en pause fra projekteren. I stedet underholder storskærmen med at vise folk, der danser swingdansen ’Lindy Hop’. Kursisten Susanne Thybo danser swing men reagerer først ikke på filmen. Hun tænker, at det er rent tilfældigt, at Thomas har valgt netop denne dansevideo. Men da Thomas afslutter pausen og slukker for videoen med et: ”Nu må jeg også hellere stoppe Lindy Hop dansen”, går det op for Susanne, at Thomas har et nuancerede kendskab til swing-æraen.

 

”Kun fordi han brugte ordet ’Lindy Hop’ reagerede jeg. Lindy Hop er en type dans inden for swingdansene, og det er næsten kun swingdansemiljøet, der kender dansens navn. Derfor blev jeg nysgerrig,” fortæller Susanne, mens hun tydeligt reflekterer over, hvor tilfældig skæbnen kan være.

 

Susanne og Thomas falder i snak om deres fælles interesse for perioden 30’erne og 40’erne. En interesse, som kunne få begges drømme til at gå i opfyldelse: Thomas står med en bar uden gæster, og Susanne har i de seneste år savnet et sted ude i byen, hvor swingdanserne kan mødes i weekenden i hyggelige omgivelser. Et sted, hvor der både kan danses og drikkes, og hvor andre venner kan trækkes med.

 

Fra gymnastiksale og sodavand til flirt, smalltalk og swing

”Jeg har i de sidste år drømt om nogle fester, hvor jeg kunne blande swingdans med en lørdag aften i byen. Vi har i swingdansemiljøet ikke et klubhus eller et fast tilhørssted. Når vi mødes i forbindelse med undervisning, foregår det oftest i gymnastiksale, hvor vi drikker sodavand.” forklarer Susanne.

 

At det netop er swingdanserne, som Thomas kan byde på sprit og spas på ’Bootleggers’, gør barens redning ekstra oplagt. Swingdansen ’rebrander’ ifølge Thomas den originale tanke med ’Bootleggers’:

 

”Mødet med Susanne er en metaforisk prik på en ballon. De originale tanker med baren falder i hak nu. ’Bootleggers’ betyder spritsmuglere. Vores bar dyrkede allerede forbudsperioden, hvor folk smuglede sprit. Derfor giver det mening, at spritsmuglerne kan feste sammen med danserne fra samme tidsperiode,” fortæller Thomas.

 

 

Susanne og Thomas bliver enige om at dedikere barens kælder, ’The Rusty Nail’, til swingrelaterede events. Den 27. december løb første arrangement af stablen. Mere end 70 swingdansere mødte op mod de forventede 30-50. Siden har der næsten været swingfest hver weekend i baren udover det månedlige CellarSwing event:

 

”Jeg kan se på Facebook, at folk tjekker ind i baren udover de faste arrangementer. Reaktionerne på, at vi nu har fået et sted at feste, har været virkelig positive. Folk er glade for, at vi har forenet muligheden for at få en øl og danse swing,” forklarer Susanne tilfreds.

 

 

Foto: Martin Fält
Klædt på til swing ved et tilfælde

Swingdans er kendetegnet ved perioden 30-40’erne, hvor pigerne dansede til bigbandmusik i knælange skørter, der sad stramt i taljen. På ’The Rusty Nail’ er bigbandet indskrænket til en Ipod med swingmusikspillelister, men kjolerne swinger stadig på barens dansegulv. Kjoler, som Susanne klædte sig i allerede inden hun stiftede bekendtskab med swingdans:

 

”For ni år siden henover nytår lokkede en svensk-dansk veninde mig til en Lindy Hop-camp i Stockholm. Jeg opdagede, at jeg allerede stod i samme tøj og lyttede til samme musik, som de dansende. Jeg har ubevidst altid haft en interesse for den tid,” fortæller hun.

 

I Susannes første fire-fem år med swingdans, dansede hun sig gennem alle sine ferier, ligesom hun en gang om måneden deltog i workshops tilknyttet miljøet. Da Susanne begyndte at danse swing, var der omkring 100 swingdansere i København. Susanne spår, at der nu er 1000, der dyrker swingdans på amatørbasis. I dag har hun skruet ned for musikken og kvalitetstiden med swingdans, men som underviser i swingdans, hjælper hun nye og garvede swingdansere med at holde kulturen intakt.

 

Alle kan få sig en ’swingom’

Den rutinerede danser kommer til udtryk, da Susanne fortæller, at gulvet var hendes største bekymring ved at holde arrangementer på ’The Rusty Nail’. Fødderne skal kunne twiste og dreje på gulvet, for at danserne ikke får ondt i knæene. ’The Rusty Nails’ bræddegulv har heldigvis gjort Susannes bekymringer til skamme.

 

Swingdans lægger op til et socialt dansegulv. Det er primært pardans, men uden faste partnere.

 

”Det dejlige ved at danse sammen er, at det kræver tillid, samarbejde og kommunikation mellem ’lead’ og ’follower’, hvilket typisk er en mand og en kvinde. Som danser føler jeg, at jeg kender de andre dansere godt uden nødvendigvis at vide, hvad de arbejder med, om de har børn, eller hvor de bor. Jeg kender dem, fordi dansen giver mig et indirekte indtryk om min partners nærvær, empati, humor, spontanitet og kreativitet, ” forklarer Susanne.

 

Alle interesserede kan gøre swingdansearrangementerne selskab uden at have danset swing før. Forleden kom der én ind på baren, som ikke kendte til miljøet, og som havde succes med at danse sammen med de garvede. Dog påpeger Susanne, at de meget ambitiøse dansere ikke danser med hvem som helst. Hun tipper også, at chancen for at blive budt op til en ’swingom’ er større, hvis man møder op i tøj fra perioden, og hvis man smiler og er imødekommende.

 

Thomas, som dagligt går med sixpence og seler, og som derfor må have en god chance for at blive budt op til dans, afviser ikke, at han for en aften vil forlade værtsrollen til fordel for dansen. Foreløbigt kan han i hvert fald forlade de økonomiske spekulationer til fordel for fest, for barens økonomi ser ifølge Thomas positiv ud.

 

”Mødet med Susanne har betydet ALT. Jeg håber Susanne ved, at jeg er hende evigt taknemmelig. Swingdanserne reddede spritsmuglerne,” konkluderer Thomas.

 

HVAD: Swingdans på Bootleggers

HVOR:  Bootleggers kælder, ’The Rusty Nail’, ved Torvehallerne

HVORNÅR:  Næste officielle swingevent er lørdag d. 28. februar

PORTEMONNÆ:  Fri entre. Drinks og cocktails til 49-80 kroner