Resonans. Historien bag et nyudsprunget pladeselskab.

Der er ikke meget økonomi i at have sit eget pladeselskab, men for brødrene Kudahl handler det om at dyrke den kunstneriske frihed og udgive den musik, de kan stå inde for. De følger musikken fra lydstudiet til klippe-klister-virvaret, inden pladen står klar til salg.

De to unge brødre Asger og William Kudahl har siden opvæksten i Silkeborg nørklet med musikken og er begge en del af den alternative musikscene. De er nu gået skridtet videre fra studiet og scenen til eget pladeselskab, der udgiver deres egen og andre kunstneres musik.

Det hedder Resonans og er et pladeselskab, der taler til musikelskere, som søger alternativ musik, hvor man tydeligt mærker al det hjerteblod, der lægges i pladerne. Jeg mødtes med den yngste af brødrene William over en kold danskvand og et par hurtige spørgsmål om det at starte et pladeselskab fra bunden.

 

Fra tanke til handling

For William og Asger, der i flere år har lavet musik, har ønsket om at kunne udgive egen musik, uden at skulle ”sælge varen” til et pladeselskab været drivkraften. ”Vi vil være uafhængige af samarbejdspartnere og mellemmænd, så vi selv står med alle beslutninger,” fortæller William.

De to brødre er en dynamisk duo, der hver især har specialiseret sig inden for felter, der bidrager til pladeselskabet. Asger læser lyddesign på Statens Scenekunstskole og William læser til Grafisk Tekniker på Københavns Tekniske Skole. ”Vi kan gøre det meste selv efterhånden, så vi er hverken nødt til at hyre grafiker eller lydtekniker,” siger William.

Asger og William ved uomtvisteligt, hvad de vil med deres musik – lige fra toner til covers.

Med eget pladeselskab er de nu herre i eget hus og står selv for at skabe skabelonen for processen med alt mellem indspilning, udgivelse og distribution af pladerne.

Resonans har fem udgivelser i bagagen; Én af dem hedder ’Optegnelser fra Maniitsoq’ og er brødrenes fællesprojekt, der udspringer fra Asgers optagelser af naturlyde fra en tur til Grønland.

 

Papir og pap, saks og limstift

William fortæller, at der er en økonomisk fordel ved at udgive egne plader, men understreger prompte, at ”uden lyst til og glæde ved at sidde med papir, pap, saks og limstift ville det ikke være muligt”. Med andre ord, så sidder brødrene ikke blot derhjemme og trækker i trådene, men derimod helt bogstaveligt med fingrene klistret til af lim og papir – og pladerne bliver hjertebørn, fra indhold til indpakning. Med dette for tanke, får man en helt anden følelse, når man sidder med en plade købt fra et lille, selvgjort label som Resonans, end hvis man klikker på ”køb” på iTunes.

Resonans’ første udgivelse er Williams band Infants’ album Water Music. Pladen blev lavet ved en bogbinder.Også brødrenes anden udgivelse Buffalo Comets af bandet Man Meats Bear  blev lavet med en stak cd’er og papir. En billig, men tidskrævende proces, der ikke ville være mulig uden brødrenes ildgejst for musikken.

 

Profitfri pladekunst

Det er brødrenes intention at holde pladeselskabet profitfrit, og de tager derfor ikke en hyre for udgivelserne. ”De bliver en form for vennetjeneste” fortæller William smilende.

Fremfor en forretningsaftale bliver drengenes arbejde med de kunstnere, de udgiver, i stedet et kreativt samarbejde og den frie kunstneriske stemning bibeholdes.

De to brødre vægter højt, at de selv er herre over, hvilke butikker pladerne og cd’erne skal sælges i.

Det er ikke en målsætning, at skulle udgive landeplager, der går som varmt brød i den nærmeste Fona-butik. ”Vi udgiver kun det, vi kan stå inde for”, understreger William.

 

HVAD: Pladeselskabet Resonans.

HVOR: København.

HVORNÅR: Lige når du har lyst.

PORTEMONNÆ: Det er gratis at kigge.

 

Du kan se mere til Pladeselskabet Resonans her på deres hjemmesideHer kan du også lytte til – og købe – flere af deres udgivelser. Det gælder også brødrenes nyeste skud på stammen: Il Tempo Gigantes,‘ Watch it Watch’, som blev udgivet i begyndelsen af oktober.