Madhouse på Sonar – Tove knockoutet

Tekst: Jonas Erboe

Alle fotos: Mie Laurenberg 
Du kender måske skakboksning. Det er stort i Holland.

Det var her Iepe Rubingh opfandt sporten i 2001. Først fire minutters skak, så tre minutters boksning. Ind i mellem et minuts pause. Taberen bliver knockoutet eller skakmat.

Kombinationen af boksning og skak, kombinationen af mental og fysisk styrke. Fra højt tempo til lavt tempo.

Du ved. Som at se Hammerslag og pludselig slå over på Ridiculousness.

Sådan var lørdag på Sonar Copenhagen.
1. Runde

Første runde leveres af den danske disko-trio October Dance. I aftenens anledning en kvintet.

Forsanger Tobias Kiel Lauesen tripper i opsmøgede jeans, gule sokker og blå Adidas Spezial. De fremmødte tripper med. I sneakers og sneakers. Vi er halvtreds stykker. Den groovy bas runger i baggrunden, synthesizeren suser af sted, og alverdens percussions tages i brug.

Han spørger pænt, om publikum vil rykke tættere på scenen – små skridt bliver taget. Ikke mere. Som ved enhver skakboksekamp (youtube er din ven) ser parterne hinanden an.2. Runde

73-årige Tove Nielsen gider ikke vente. Hun har allerede sparket døren ind til anden runde. Hun står forrest. Blandt dyre øl i billige dåser passer hun overhovedet ikke ind.

Hun er mere Masai end Asger Juel Larsen. Mere Meyerheim end Monte Carlo. Mere Werthers Original end 50-kroners dåseøl.

Hun hører Kwamie Liv.

 

–       STÅR DU ALTID FORREST?

–       JA, SELVFØLGELIG.

–       HVORFOR DET?

–       VI SKAL JO DANSE OG FESTE.

Respekt for Tove Nielsen. Flere af hende. Hun bliver stående efter koncerten. Tager tredje runde i stiv arm. Nu skal hun høre finske Jaako Eino Kalevi.

 

 

3. Runde

Han styrer det hele selv. Ham Jaakko Eino. Holder sin mikrofon som en FCK’er holder på sin Café Late. Pegefinger, langefinger og tommeltot. Lillefinger strittende i vejret.

Når det ligner, at han spiller Angry Birds på sin Ipad, så leder han i virkeligheden efter den næste sang.

 

–       ”Oh, this one”, siger han.

 

Hans koncert minder til tider om et afsnit af ’Friends’. Komisk. Men mere specifikt det afsnit, hvor Ross endelig spiller sin kældermusik på cafeen – Central Perk. Den samme diffuse koncentration, det vilde lydunivers og de skøre luftguitar-bare-på-et-klaver bevægelser. Jaakko Eino har dog noget andet end Ross. Talent og charme.

 

 

 

Det samme kan siges om dj-trioen Av Av Av. Klokken er 22. De sætter tempoet op. Dj Er Du Dum Eller Hvad står flankeret af Eloq og Unkwon – de spiller først ’Baileys’ og senere ’All Good’.

Jeg ser ingen Tove Nielsen forrest. Til gengæld en masse andre. Det er intenst. Som i skakboksning, når parterne er trættere, vildere og mere opsatte på at få det bedste med hjem. Genertheden er skyllet bort, nu vil alle være en del af festen.

 

 

Knockout og skakmat

En enkel nørdhestehale. En pige med tatovering på lænden. Resten skarpt skåret fra et Asger Juel Larsen katalog. Pussy, madhouse, born lucky.

 

–       ”My name is Zebra Fucking Katz,” råber han.

Du er ikke i tvivl.

Bag pulten pulserer det dobbelte dyrenavn fra den forvoksede tv-skærm. Den amerikanske rapper træder ind på scenen. Et stort Z præsenterer sig på ryggen af hans heldragt. Stolt står han på scenekanten. I camouflagedragt og med klap for øjet.

Som en actionmand.

Senere smider han heldragten, bader sig selv i champagne og fletter fingre med den mandlige del af publikum. Stor og maskulin. Let og feminin.

Nu mere som Terry Crews i White Chicks.

Personen bag Zebra Katz er Ojay Morgan. Tidligere Chippendale-danser og manager for et catering firma, nu albumaktuel hos Mad Decent og en del af New Yorks voksende queer hip hop-miljø omkring Mykki Blanco, Le1f og House of LaDosha.

 

Zebra Katz styrer scenen. Rapper hårdt over bastunge og minimalistiske beats. Råber ”bitch” 87 gange som led i sangen ’Ima Read’. Ham med nørdhestehalen kunne ikke klare det mere. Pigen med lændetatoveringen er skredet. Hun skulle vidst høre Trentemøller.

Zebra Katz bevæger sig lystigt videre. Fra side til side. Som en bokser. En enkelt gang forlader han ringen for at stå blandt publikum. Blandt sneakers og Asger Juel Larsen.

Fucking madhouse.

Knockout og skakmat.

Til sommer kan du tage en ny runde med Sonar. I Barcelona.

 

 

 

http://sonarcopenhagen.com/en/2015/

http://sonar.es/en/2015/