Havnen hørt fra kanalrundfarten

Havnemusik //Illustration: Therese Sandberg

I anledningen af VINKs havnetema i marts måned er jeg taget ud i felten for at undersøge musiklivet ved havnen. Derfor har jeg ladet cyklen stå for at tage en tur på søen, og blive klogere på havnens muligheder.

Jeg krydser Københavns havn flere gange om ugen på min vej til og fra KUA, men for det meste er havnen ikke andet end det; et areal, der skal krydses hurtigere, end jeg egentlig kan, når jeg hjuler af sted i dårlig tid. Men i dag skal jeg se byen fra en turistbåd. Vi kommer hverken til Nordhavn, Sydhavn eller Islands Brygge, men hvis man skulle befinde sig uden for turistbådsrækkevidde, er Havnekulturkontoret Nordhavn eller Islands Brygge Kulturhus et besøg værd.

Vi stævner ud fra Gammel Strand, selvom det er lidt for koldt til en tur med kanalrundfarten. Det blæser, og al den friske havluft gør mig sulten. Det er ikke let at være guide og skulle råbe en turistbåd op ude på søen, og guiden må tale i mikrofon. Men under de mange broer er det en anden sag. Her bliver lyde forstærket og forlænget.

I sommer var jeg til en forestilling med Operettebåden som en del af Copenhagen Operafestival. Her synger kendte sangere hits fra operetter, mens man sejler gennem kanalerne. Akustikken under broerne blev udforsket, og scenen var både kajen og båden selv. Vi i båden var de faste tilhørere, men tilfældige turister og københavnere blev også, mere eller mindre frivilligt, en del af publikum. Det er netop det, havnen og kanalerne kan; variationen mellem åbne rum og broer giver en helt speciel akustik, men havnen og kanalerne er rent praktisk en transportvej og måde at bringe mennesker og varer sammen og fra sted til sted.

Vi sejler langs Børsgade ud mod havnen. På venstre side ser vi Holmens Kirke, foran os anes tårnet på Vor Frelsers Kirke og før turen er omme, vil vi også have sejlet forbi Marmorkirken. Kirkerne omkring havnen bugner af gratis eller billige klassiske koncerter, og påsken er selvfølgelig ingen undtagelse.

Vi sejler videre forbi Nyhavn. På Nyhavn 2 holder Kunsthal Charlottenborg til, og her vises der i løbet af CPH:DOX et par film om musik. Der vises blandt andet en film med musik af Laurel Halo med en efterfølgende koncert, hvor hun selv spiller. Efter Nyhavn sejler vi forbi Skuespilhuset og Operaen på hver side af havnen. Om sommeren er der somme tider koncerter på pladsen foran skuespilhuset eller inde i foyeren, men det er nu operaen, der har mit hjerte. Operaen har ry for at være både praktisk og musikalsk utilgængelig, men efter Inderhavnsbroen endelig er åbnet, er det blevet nemt at komme frem til den arkitektoniske mastodont, og for tiden går der blandt andet en opsætning af Barberen i Sevilla for begyndere.

På vores vej tilbage til kajen ved Gammel Strand sejler vi også forbi Den Sorte Diamant. Udover at være bibliotek er Diamanten også hjemsted for en koncertsal, hvor man ofte kan høre klassiske koncerter. Tilbage i kanalen sejler vi forbi Johan Borups Højskole. Her afholdes der tit koncerter, og til maj synger Mogens Dahls Kammerkor en koncert med titlen ”Americana: Det Amerikansk Sublime”.

Tilbage på kajen er jeg kold og sulten. Heldigvis er sommeren lige om hjørnet, og ved havnen er der tradition for musik under åben himmel. Indtil da holder jeg mig til koncerter i bygningerne ved vandet.

Havnekulturkontoret Nordhavn

På Havnekulturkontoret kan man den 23. marts komme til fredagsbar med live jazz. Det traditionelle jazzorkester Bajazzerne spiller nemlig op til dans.

 1. marts
https://www.facebook.com/events/332172997274880/

Århusgade 126, 2100 København

Kulturhuset Islandsbrygge

Ida Nielsen

Ida Nielsen spiller en blanding af oldschool funk, hiphop, reggae og verdensmusik og giver koncert i Kulturhuset Islands Brygge, før hun rejser til purple month i Minneapolis for at hylde sin musikalske helt, ven og vores alle sammens Prince.

 1. april
https://kulturhusetislandsbrygge.kk.dk/event/ida-nielsen-med-band

In Memoirs

Den 4. maj kan du høre lækker, 90’erinspireret musik på Islands Brygge og drømme dig væk til lyden af synth og gode popsange.

 1. maj
https://kulturhusetislandsbrygge.kk.dk/event/memoirs-sup-sundays-solo

Islands Brygge 18, 2300 København

Operettebåden

På Copenhagen Operafestival er det i år sopran Julie Albertsen og tenor Fredrik Bjellsäter, der synger på Operettebåden, mens Jacob Beck igen i år er pianist og præsenterer programmet. I år vil programmet blandt andet bestå af sange fra Spillemand på en Tagryg, Elverhøi, Der var engang og Flagermusen.

 1. juli til 9. August
https://www.stromma.dk/kobenhavn/udflugter/temature/operette-cruise/

Holmens Kirke

Bachs Johannespassion med Kantatekoret

Kom i påskestemning med Kristi lidelseshistorie fortalt i Bachs Johannespassion og sunget af Københavns Kantatekor.

24. marts

https://www.holmenskirke.dk/begivenhed/calendar/2018/03/24/event/tx_cal_phpicalendar/bachs-johannespassion-med-kantatekoret

Langfredagsmusik

Holmens Barokensemble spiller passionsmusik af bla. Johann Christian Bach, Franz Tunder, Johann Rosenmüller og Johannes Eccard. Jakob Lorentzen dirigerer, og mezzosopranen Hanne Marie le Fevre og alten Kristin Mulders er solister.

 1. marts
https://www.holmenskirke.dk/det-sker/koncerter/

Holmens Kanal 21 ⋅ 1060 København K.

Marmorkirken

 

Mozarts Requiem

Philippa Cold, Elisabeth Hanke, Stig Fogh Andersen og Lars Fosser er solister, når Niels Borksand dirigerer Mozarts Requiem i Marmorkirken.

25. marts

http://marmorkirken.dk/index.php?page=musik

Frederiksgade 4, 1265 København K

Vor Frelsers Kirke

Franske og danske toner

Palmesøndag synger Vor Frelsers Kantori et acappellaprogram med fransk og dansk kormusik fra det 20. Århundrede under ledelse af Lars Sømod.

 1. marts

http://www.vorfrelserskirke.dk/koncerter

Sankt Annægade 29, 1416 København K

Operaen

Barberen i Sevilla

En operaopsætning af Martin Lyngbo, der især er kendt for at have været teaterchef for Mungo Park. Opsætningen er for både den garvede operagænger og operajomfruen, da den er forkortet og i et dramatisk højt tempo.

Spiller indtil 8. Juni

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20172018/opera/barberen-i-sevilla/

Alcina

En opera om kærlighed og magi af G. F. Händel. Operaen opføres på takkelloftet af studerende fra Operaakademiet.

 1. til 25. Marts
https://kglteater.dk/det-sker/sason-20172018/opera/alcina/

Ekvipagemestervej 10, 1438 København K

Musikfilm på Charlottenborg

Laurel Halo vs. Possessed

Den elektroniske musiker Laurel Halos album Dust fik 5 hjerter i Politiken sidste år. ”Possessed” er en film om menneskets rolle i SoMe-tidsalderen, og Laurel Halo har stået for soundtracket. CPH:DOX skriver: ”Efter filmvisningen træder Halo ind på scenen og indhyller publikum med hendes sarte stemme og stemningsmættede lydlandskaber af skæve og groovy beats, synthesizere, glockenspiel og percussion.”

21. marts

cphdox.dk/program/film/?id=676

The Ballad of Shirley Collins

Den 82-årige Shirley Collins er kendt for at spille viser og folkemusik i 60’erne og 70’ernes England. Pludselig en dag mistede hun stemmen og vendte først tilbage 30 år senere. CPH:DOX viser dokumentaren ’The Ballad of Shirley Collins’, og bagefter kan man opleve Collins’ første koncert på dansk jord.

 1. marts

cphdox.dk/program/film/?id=664

Nyhavn 2, 1051 København k

Den Sorte Diamant

Alexandre Tharaud og Jean Guihen Queyras

Cellisten Jean Guihen Queyras og pianisten Alexandre Tharaud har dannet duo i næsten 20 år. Deres program byder på værker af J. S. Bach, Dmitrij Sjostakovitj, Alban Berg og Johannes Brahms.

 1. april

http://www.kb.dk/da/dia/musik/2018/180421_Tharaud_Qeuyras.html

DiamantEnsemblet og Trio con Brio

Den Sorte Diamants eget ensemble får besøg af Trio con Brio, og de vil sammen spille værker af Francis Poulenc, Josef Haydn og Peter Tjajkovskij.

 1. Maj

http://www.kb.dk/da/dia/musik/diamantensemblet/180501_trioconbrio.html

Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

Johan Borups Højskole

Mogens Dahls kammerkor synger værker af de amerikanske komponister Geoffrey Gordon, Samuel Barber og David Lang. Derudover vil de synge Ib Nørholms Americana fra 1988, der handler om den amerikanske natur og kultur.

 1. maj

www.mogensdahl.dk/arrangementer/americana-det-amerikansk-sublime/

Frederiksholmskanal 24, 1220 København