Top 5: Madens skæve eksistenser

Mad

Vidste du måske at du kunne spise en croissant og en doughnut på samme tid, at zarens børn spiste bananmos med kaviar til aften, og kan du forestille dig at bestille en friteret marsbar til dessert? Du behøver ikke engang rejse særlig langt for at smage. Ovenstående eksempler kan fås lige her i kokkens København. Velkommen til en top fem over byens skøreste madoplevelser.

 

Zarens børn skulle også spise op 

Som zar i Rusland havde man naturligvis mange ekstravagante vaner, særligt når det kom til mad. Legenden vil vide, at en af zarens yndlingsspiser var den eksklusive kaviar. Det var dog ikke alle der delte hans begejstring for havets sorte guld, heriblandt hans børn. Derfor måtte den gode zar ty til alternativer for at få de dyrebare æg til at glide ned hos de søde børn – for spiser man ikke op, får man som bekendt heller ingen dessert. Zaren rørte derfor kaviaren op med banan, og voliá så gled de salte æg eftersigende lidt lettere ned.
Ønsker du at mærke en flig af disse zarbarndomstraumer på egen krop, har du muligheden lige her i hjertet af København. Grønbech og Churchill, Rasmus Grønbechs Michelin-hædret restaurant på Esplanaden, har gjort denne bizarre ret til en af restaurantens signaturretter. Den er ganske vist blevet piftet en anelse op med et drys frisk mynte og hakkede macadamianødder på toppen. Men kaviaren, den bliver stadig serveret på en bund af banan. Jeg tror, at et glas sprudlende champagne til at skylle herlighederne ned med vil være på sin plads, og så tør jeg næsten garantere for, at desserten også er i hus. Retten er ikke på restaurantens menukort, men spørger du efter Zarens børn, skal du bare se løjer!

 

Hvad: Zarens børn – most banan med kaviar.
Hvor: Grønbech og Churchill, Esplanaden 48, København K.
Portemonnæ: En portion zarbarndomstraumer koster 150 kr., men hvorfor ikke gå all-in og nyde en aften i Michelin-stjernernes tegn.  En fire-retters menu kan fås fra 650 kr.

 

 

 

Go Cronut Crazy

Man så det næsten komme. En fusion mellem en croissant og en doughnut, hvor kombinationen af smør, cremet fyld, friture og glasur går op i en højere enhed. Kagen der går under navnet The Cronut har fået ualmindelig stor opmærksomhed i USA. Hybridkagen skabte på rekordtid hysteri i dens hjemby New York, hvor folk har sovet på gaden og stået i timelange køer for at få fingrene i verdens mest omtalte og omdiskuterede kage. Time Magazine udråbte sågar The Cronut til en af de 25 bedste opfindelser i 2013.
Det varede derfor ikke længe, før 7/11 fulgte trop, og The Cronut tog en tur over Atlanten under navnet Donut-Croissant. Foreløbig har kæden kun testet københavnernes trang til friterede croissanter. De ligger allerede trygt og godt bag glasmontreren sammen med deres bagværks-forgængere og skinner om kap, når man som en standhaftig tinsoldat står over for kassemedarbejderen og blot skal have fornyet sit månedskort!
Men lur mig, der går sikkert ikke lang tid før, The Donut Shop og andre følger trop, og én gang for alle vælter samtlige fro-yo og bland-selv slik butikker rundt om i byen med Donut-Croissanten.

 

Hvad: The Cronut – halvt croissant, halvt doughnut, helt sin egen.
Hvor: Fås i adskillelige 7/11 butikker i København.
Portemonnæ: 20 kr.

 

 

Verdens første grødbar 

Hvis nogen fortalte mig, at den havregrød, min mor til tider serverede for mig om morgenen som barn, en dag skulle gå hen og blive en spise, man kunne tage penge for og ikke mindst servere fra morgen til aften, så var jeg nok begyndt at grine.
Det er dog ikke desto mindre netop, hvad der er sket. Selvom grødbaren med det klingende navn GRØD efterhånden er en grand old boy i Københavns pulserende madbillede, så fortjener den stadig en plads i denne top fem. For en af tidens største madtrends passer perfekt til dage, hvor morgenerne er mørke, og julens gaveræs endnu mærkes på kontoen. Den er varm, den er sund, og så er det billig spise. Drengene bag GRØD har vendt hele tankegangen omkring grød på hovedet og har fået alle fra den simple-living-hipster til stjernekokken med på bølgen.

 

Hvad: En grød renæssance.
Hvor: GRØD, Jægersborggade 50, 2200 København N eller i Torvehallerne ved Nørreport.
Portemonnæ: Alt mellem 45-80 kr. for en portion grød på GRØD.

 

 

Burgerbattle over København

At spise en burger i København er i sig selv ikke revolutionerende, men det er den burgerplage, København har oplevet de seneste par år til gengæld.
Der var en gang, hvor burgere kun var noget, man kunne få enten på den lokale grillbar; en fladstegt bøf fra kummefryseren, strimler af slatten iceberg-salat og en tør sesambolle fra Paaskebrød. Eller cafékortets darling, med råstegte kartofler, rucola-salat og en speltbolle. Det er selvfølgelig godt, at man ikke kun har de to ovenstående eksempler som valgmuligheder, når burgertrangen melder sin ankomst, men at byen har brug for mere end ti restauranter, der alle kæmper en brag kamp om Københavns kræsne burger publikum, forstår jeg ikke.
I virkeligheden er det ikke så svært. Hvis jeg skal vælge, så gør Tommis Burger Joint i kødbyen rent bord i kampen om byens bedste burger. Her opfyldes nogle helt basale, men helt essentielle burger-regler: burgeren har en passende størrelse, hvilket i burger-sprog betyder, at den kan spises med én hånd, brødet holder på formen, og fyldet falder ikke ud, og så er bøffen saftig og smager af grill.

Hvad: Københavnsk burger-mani.
Hvor:  Start med Tommis Burger Joint, Høkerboderne 23, 1712 København V.
Portemonnæ: En saftig cheeseburger hos Tommi fås til 74 kr.

 

 

The guilty pleasure…

Loch Ness-uhyret, sækkepiber og mænd i kilt er alle tre skotske kendetegn. Men et andet og måske lidt mere overraskende kendetegn er skotternes kærlighed til friteret mad. Skotterne frituresteger stort set alt – inklusiv chokoladebaren Mars.
Sundhedsmyndighederne i Glasgow gennemførte i 2004 en undersøgelse, som afslørede at hele 22 procent af alle take-away restauranter havde friteret Mars-bar på menuen.
Helt samme popularitet har den friterede chokoladebar endnu ikke fået herhjemme. Indtil videre er der kun én restaurant, der har taget den friterede chokoladebar til sig; Burger restauranten Haché på Rømersgade.

Med et kalorieindhold tæt på de 1000 har desserten indtaget pladsen som en af sværvægterne, når det gælder desserter, og manden bag kan efter eget udsagn også kun spise én om ugen. Om jeg nogensinde kommer til eller får lyst til at spise en friteret Mars-bar en dag, har jeg endnu ikke helt besluttet mig for, men det kan du lige her i vores dejlige by.

 

Hvad: Friteret Mars-bar.
Hvor: Haché, Rømersgade 20, 1362 København K.
Portemonnæ: 35 kr.