Tilbage på menuen: Carl Nielsen smørrebrød

Mad

Lis Hartvig Holm ventede hele sit liv på at åbne sin smørrebrødsrestaurant. Derfor er det næsten en ond vittighed, at hun skulle tvinges til også at vente på at genåbne den. Men nu er dørene igen slået op til Carl Nielsens gamle bolig, hvor hendes restaurant har indtaget de skæve, knirkende gulve, og man kan igen nyde hendes innovative smørrebrød med en kold øl, akvavit eller champagne. Jeg har været på besøg til en frokost og en snak med Lis om restauranten, lockdown og fremtiden.

Restauranten har lejet sig ind i Carl Nielsens gamle bolig. //Foto: Pressefoto

SMØRREBRØDSSYMFONI

I 1906 boede den berømte danske komponist Carl Nielsen på Toldbodgade 5. I 2021 har bygningen fået ny lejer; men kompositionerne, der fremføres, er næsten ligeså smukke. Bordene er iklædt kjole og hvidt, og de gamle gulvbrædder er svungne som kurverne på en violin. Spisestellet er fra Normann Copenhagens Tivoliserie og spiller på Carl Nielsens debut i Tivolis Koncertsal. 

På tallerkenen findes der flotte farver og delikate anretninger, såvel som bombastiske smage og sprøde knas. Jeg bestilte sildeanretningen, som serveres i en trio. Dildsilden trådte genert på scenen med sine fine, hvide syltede løg og grønne tårer i dildolie. Lakridssilden trampede ind, beskidt i replikken, men med et blødt hjerte af gedeost. Peberrodssilden var ballets dame og bar en gul kjole af æble og citron, som kunne have forenet alle bæster og prinsesser. Sammen med en øl, et glas champagne og en lille snaps sad jeg og gyngede med i stolen og følte i dét øjeblik, at jeg genkendte Carl Nielsen.

“DET VAR DET PROJEKT, JEG ALTID HAR DRØMT OM”

Beslutningen om at åbne restaurant Carl Nielsen blev taget i december 2019, da Lis Hartvig Holm og hendes mand spiste frokost på restaurant Amalie, som dengang lejede lokalerne på Toldbodgade 5. “Dér udbrød jeg, at hvis jeg skulle have en arbejdsmæssig drøm til at gå i opfyldelse, så skulle det være at åbne en frokostrestaurant lige hér. Så brummede min mand – det betød åbenbart ja!”, griner hun. Hun fik lov til at leje lokalerne, lykkeligt uvidende om, at der fandtes noget kaldet Corona, satte hun åbningen i gang. Først skete der meget lidt: “Jeg gik nabolaget tyndt med små postkort om restauranten, men i lang tid kom der næsten ikke nogen.” Utålmodig efter at se nogle gæster, satte Lis sig ned ved computeren, hvor hun skrev og sendte en pressemeddelelse ud. Så begyndte anmelderne at komme på besøg.

“DET VÆLTEDE IND MED BOOKINGER; OG SÅ VÆLTEDE DET IND MED ANNULLERINGER”

Den 13. august løftede Lis telefonrøret; en stemme i den anden ende fortalte hende, at han blot ringede for at sikre sig et bord, siden hun nok snart ville blive overrendt efter dagens flotte anmeldelse. Der gik kun få splitsekunder, før hun selv fløj på internettet: “Så tudbrølede jeg – vi fik 5 stjerner i Berlingske!”, fortæller hun. Succesen blev hurtigt efterfulgt af en flot anmeldelse i Børsen fra smørrebrødseksperten Ole Troelsø, og den 9. oktober fik restauranten også 5 hjerter i Politiken. Men hver gang en flot anmeldelse fik telefonen til at ringe uafbrudt, gik Mette Frederiksen ud på et pressemøde og sørgede for, at restauranten ligeledes blev kimet ned med annulleringer. I december måtte Carl Nielsen ligesom alle andre lukke helt ned.

Lis Hartvig Holm //Foto: Maria Preis for VINK København

“DET HAR VÆRET DEN VILDESTE RUTSJEBANETUR, MEN JEG TROR STADIG PÅ DET”

Selvom Lis referer til anden bølge af lockdown som “en helt forfærdelig periode”, og hun har måttet sælge sit hus og flytte i lejlighed for at have råd til restauranten, er hun stadig optimistisk: “Jeg kan mærke helt ned i maven, at det bliver godt.” Hver dag er hun mødt op på restauranten og har trofast hængt sit flag op ude på gaden, klar til at modtage take-away bestillinger. Nu kan hun så langt om længe slå dørene op igen, og det er en så stor lettelse, at det bringer tårer frem i øjnene på hende, mens vi snakker. For Lis er den største glæde ved at eje restauranten, at hun kan se gæsterne smile: “Jeg håber jo, jeg får lov til at ende mine arbejdsdage herinde,” fortæller hun.
 

I restauranten kan du i øjeblikket også smage en særlig Carl Nielsen pilsner brygget af Alefarm. Du kan også smage en særlig Carl Nielsen akvavit med kommen, appelsinskal, grapeskal og citrongræs, som er destilleret af de dygtige drenge fra SiWu, Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff, som har baggrund hos bl.a. Kiin Kiin og Søllerød Kro. Resten af april serverer Lis en gratis smagsprøve til alle sine gæster. 

Hvor: Toldbodgade 5, 1253 København K

Hvornår: tirsdag – lørdag fra 11:30 til 17:00

Mønt: Min sildeanretning med 3 sild koster 159 kr. Andre smørrebrød starter ved 129 kr.

Hvorfor: Fordi Lis laver pokkers god mad og behandler sine kunder som bedste venner!

Chefredaktør, madredaktør og økonomistuderende. I min fritid læser jeg bøger og ser film. Og så ser jeg videoer på YouTube om de bøger jeg har læst, og de film jeg har set. Jeg er også kendt på den københavnske madscene, og siger aldrig nej til et godt måltid.