Københavns Fødevarefælleskab

Mad

“Hvad er dog det for en grøn satan?” spørger Blue Joker, en Christianit som alle andre end mig åbenbart kender. En ældre herre med et venligt ansigt, der udstråler en grøn viden fortæller, at det da er kvan. Som om det da var det mest naturlige svar. Jeg må indrømme, at jeg er på samme hold som Blue Joker. Jeg har aldrig hørt om kvan. Han fortsætter med at sige, at man da bare kan smide det i en salat, oven på en hel fisk, eller bruge det som et overraskende lækkert krydderi i rabarberkompot (der er også rabarber i posen denne uge).

 

Fælleskabet. Folket vil ha’ grønt! //Foto: Karin Skaarup.

 

Jeg skal nok lige fortælle, at jeg sidder på min først vagt som en del af Københavns Fødevarefælleskab. Efter jeg har stiftet bekendtskab med de forskellige tjanser, sidder jeg nu og reflekterer over, hvor genialt et koncept det egentligt er. Jeg er ofte meget forvirret og frustreret over de mange overvejelser, man skal igennem i bæredygtighedens navn. Selvom jeg prøver at være en ansvarlig statsborger på Mother Earth, er det sgu svært nogle gange (ligsom den gang jeg fandt ud af, at økologisk quinoa = nedryddet skov i Sydamerika, ah hvaaad?) Det burde jo være nemt at være en ansvarlig forbruger. Heldigvis har jeg gode nyheder for alle mine medmennesker – og selvfølgelig alle mine søde VINK’ere: Københavns Fødevarefælleskab.

 

Københavns Fødevarefællesskab er en medlemsejet og -drevet indkøbsforening, der fokuserer på at tilbyde økologiske, velsmagende, lokalt producerede og bæredygtige fødevarer i et sæsonbaseret udbud til priser, hvor alle kan være med i økologi-legen. KBHFF er meget imod profitsøgende industri, og de handler kun på vegne af deres medlemmer. Overskud i foreningen går derfor til lavere fødevarepriser, udvikling af foreningen eller til godtgørende sociale projekter i byen omkring os. Endvidere er det et kerneprincip, at alle arbejder sammen ved at bidrage med en 3-timersvagt en gang om måneden. Denne fælles indsats gør det muligt at holde priser overraskende lave, og det kan både min samvittighed og pengepung li’.

 

Nørrebronx. Bare en af de ti afdelinger fyldt med søde medlemmer og leksi grønt //Foto: Karin Skaarup.

 

Det funker sådan her: Fødevarefælleskabet er opdelt i 10 lokale afdelinger med centrale beliggenheder: Amager, Christianshavn, Frederiksberg, Islands Brygge, Nordvest, Nørrebro, Ydre Nørrebro, Sydhavnen, Vanløse, Vesterbro og Østerbro. Hvis du bor i indre/ydre København vil der næsten altid ligge en afdeling nærved dig. Der er åbent hver onsdag fra 17-19:00, hvor du kan tilmelde dig fælleskabet for en lille 100 krone. Derefter kan dubegynde at bestille en ugentlig pose fyldt med lækre og spændende grøntsager, også for 100 kroner. Du bestemmer selv, hvad for nogle uger du har lyst til at få en pose. Indholdet ændrer sig selvfølgelig baseret på sæsonens udbytte, og det er så skønt at spise efter årstiderne.

Og så har jeg endeligt fundet økologiske gårdæg (noget som de fleste af mine bekendte ved, at jeg har jagtet i flere måneder), som man kan købe i løssalg hver uge, samt æblemost, brød og andre overraskelser. Og så går der rygter om muligheden for at købe en “fiskepose” – noget jeg ikke har set med mine egne øjne endnu, men som jeg glæder mig helt vildt til.

 

Lexi. Honning. Rabarber. Hubba hubba. Foto: Karin Skaarup.

 

Indtil nu har min oplevelser med KBHFF været utroligt positive. Min afdeling på Christianshavn er den mindste og fyldt med søde og interessante mennesker. Der vrimler med Christianitter og andre mennesker, jeg helt sikkert ikke ville møde i min egen lille københavnerverden. Og kontakt med nye mennesker sker jo ikke ofte nok i vores moderne, Iphone-prægede verden (læs Katrines skønneartikel om dette fænomen).  Her kan man diskutere ugens fangst i grøntsagspose, opskrifter eller bare livets mange overvejelser. Arbejdstjansen er super nem og hyggelig med kaffe og glade mennesker. Og så har jeg selvfølgelig fået en masse friske, lokale, økologiske fødevarer og udvidet mine spisevaner med nye grøntsager, som aldrig ville have nået min kurv i Super Brugsen.

 

Min vagt er overstået, jeg er på vej hjem med en pose grøntsager, god samvittighed, og et smil på læberne. Så kig forbi en af Fødevarefælleskabets afdelinger på onsdag og hent din egen pose grønne sataner.

 

Hvad: Københavns Fødevarefælleskab.

Hvor: 10 lokalafdelinger.

Hvornår: Hver onsdag fra 17-19.

Portemonnæ: 100 kr. for medlemskab, 100 kr. per grøntsagspose.

Læs mere og tjek ugens pose her.