Rebel Food marked

Mad

København er endnu en gang blevet beriget med et nyt madmarked, og det kalder sig Rebel Food. Selveste Ålen, alias Peter Aalbæk, Zentropas film- og kulturmand, er blandt hovedaktørerne bag det nye street food-koncept, som ifølge rebellerne selv vil videreudvikle street food-kulturen i Danmark.

 

Mit hoved er lidt ørt efter weekendens strabadser, men det kan der heldigvis rådes bod på. I dag afholdes der nemlig Rebel Food marked på Halmtorvet, og lur mig om jeg ikke kan finde et spændende måltid, der kan kompensere for tømmermændene. Rebel Food er Københavns nye street food-koncept. Idéen har været at samle nogle af de bedste street food-aktører og derved skabe et mobilt madmarked, der kan rejse rundt i Københavns forskellige bydele. På vej mod Vesterbro funderer jeg lidt over begrebet ‘street food’, da det lader til, at mange af byens madmarkeder synes, at netop dette er rammende for deres koncept. Selv forbinder jeg street food med et halvlumskt gadekøkken i Thailand, men da jeg selvsagt aldrig har besøgt et sådant, skal jeg ikke gøre mig for klog på dette område. Heldigvis skulle det også vise sig, at jeg blev klogere.

 

//Foto: Maise Mæhle Berggreen

 

Halmtorvet er i dagens anledning forvandlet til en gammel cirkusplads, hvor farverige boder i finurlige udformninger tiltrækker publikums opmærksomhed. Alexandre og Marius’ skinnende røde fish and chips-bod med forskelligfarvede lyspærer hængende og Pernilles minicamper, hvorfra der sælges morgenmad ’to go’, er ren charme. Køen vil ingen ende tage foran taiwanesisk-inspirerede Maobao. Hvorvidt det er de tre friske fyre bag disken eller den delikate hvedebolle med braiseret svineslag, peanutsukker og hoisinsauce, der vækker appetitten hos de sultne københavnere, er svær at afgøre. Forhåbentligt er det sidstnævnte. Jeg selv vælger at spise en rugbrødssandwich med fiskefrikadelle og hjemmerørt remoulade fra Ristet Rug Brød. Her møder jeg indehaverne af boden Anne Lindhardt og Leif Zeeberg, som kalder deres koncept Nordic fastfood. De to har rejst meget i Asien, hvoraf de har fundet inspiration i de hurtige thailandske gadekøkkener. Det var efterspørgslen for sund og hurtig mad, der fik dem til at arbejde med et sundt alternativ til fastfood-tendensen herhjemme. ”Den slags er meget savnet i Danmark, men vi har jo faktisk allerede verdens bedste fastfood: rugbrødet! På den måde opstod ideen med at kombinere den hurtige servering på gadehjørnet med den danske rugbrødsmad – på en ny måde, som både smager fantastisk og giver god næring”, siger de. Til daglig er Ristet Rug Brød at finde forskellige steder i byen, men Leif og Anne er glade for at være en del af Rebel Food-projektet, da det genererer flere mennesker og mere opmærksomhed, end en selvstændig street food-bod.

 

Ålen, Frederik Aske Sønksen og Ingrid Kofoed er hovedaktørerne bag Rebel Food. Både Peter og Ingrid har større erfaring indenfor filmbranchen end på de gastronomiske egne, mens Frederik har en bred erfaring indenfor diverse madprojekter. Fælles for alle tre er, at det er passionen for maden, der driver værket. På Rebel Foods hjemmeside skriver de ”Rebel Food er en drifts- og udviklingsorganisation, der samler de bedste street food aktører i København i ét fællesskab”. Jeg får lov til at møde Frederik til en snak om konceptet og ideen bag. Det er tydeligt, at det er lysten, der driver værket, og alle er på lige fod når der brainstormes og konceptudvikles i ’virksomheden’. Min nysgerrighed går meget på, hvad Frederik forstår ved street food-konceptet, og her er det tydeligt, at det særligt er én ting, som er det vigtigste – næstefter maden selvfølgelig. Alle boderne er flytbare – hvilket er idéen bag Rebel Food. I stedet for et fast madmarked som Copenhagen Street Food, hvor maden tilberedes i containerkøkkener, er Frederik glad for at være bag et mobilt marked, og har da også en ambition om, at Rebel Food kan besøge andre dele af landet en dag. Nøgleordet er og forbliver derved mobilitet. Rebel Food er først og fremmest et pop-up marked, hvor rebellerne kommer til dig ved at rejse rundt i de forskellige københavnske bydele.

 

Stemningen er afslappet og behagelig på denne halvgrå søndag. En håndfuld københavnere er trukket i vindjakkerne og stimlet sammen omkring træbordene i midten af markedet, mens aktørerne er glade ovenpå en forrygende weekend.

Fælles for alle boderne (eller rebellerne, som de ynder at kalde sig) er, at udvalget er småt – men godt. Rebel Food har valgt ikke at lave retningslinjer for, hvorvidt boderne skal være økologiske eller bæredygtige, men dette betyder ikke at aktørerne ikke er yderst madbevidste. ”Street food-rebellerne har gode historier med sig, og de ved, hvorfor de arbejder med street food. Deres passion for maden brænder igennem deres koncepter fra ende til anden, og deres visioner for deres produkter er tårnhøje”, skriver aktørerne på deres hjemmeside. Det er historien bag maden, der er i fokus, og det oplevede jeg også, da jeg gik rundt og sludrede med aktørerne. De fleste arbejder med de bedste råvarer udelukkende fordi, de aldrig kunne drømme om at gøre andet. Hos Leif og Anne bruges der kun økologiske produkter, så her kan du trygt indtage en ristet rugbrødssandwich med god samvittighed, og ikke mindst god appetit. Jeg lyver ikke, når jeg siger, at deres fiskefrikadelle lavet på laks og lyssej er på højde med byens bedste i Torvehallerne.

 

//Foto: Maise Mæhle Berggreen

 

Er du til en afslappet atmosfære, hvor klientellet ikke er gemt bag spejlglasbriller og ’se-mig-attitude’, er Rebel Food lige dig. Rebel Food er at finde i weekenden d.25.-26. april på Israels Plads, hvor medindehaver Frederik allerede nu kan afsløre, at mindst én ny rebel kommer på menuen. Jeg ser frem til et glædeligt gensyn på en forhåbentlig solbeskinnet dag.

 

Hvad: Rebel Food – et street food-fællesskab. Læs mere om rebellerne og koncepter her www.rebelfood.dk

Hvor: Næste gang 25.-26. april på Israels Plads, 1361 København K

Hvornår: Lørdag 10.30-21.30 og søndag 10.30-16.30

Portemonnæ: Mellem 40-80 kr pr. ret. De fleste boder tager imod kontanter og MobilePay