Caféguide: De fire på Amar’

Amager har meget mere at byde på, end man lige går og tror. Vi øboere ved det, og nu har jeg til intention, at vise resten af byen det. Allier dig med en ven, grib cyklen og tag turen over broen. Tro mig, du vil ikke fortryde et lille visit her på ønskeøen.

 

Den på bryggen – Tobis Café

Bryggen er altid et besøg værd. Med sit lækre havnebad, striben af cafeer langs vandet og Isafjordsgades udbud af lækkerier slår den aldrig fejl. Lidt længere inde mellem bygningerne, midt i et kryds på Leifsgade ligger Tobis Café. Her sidder Bryggens mere voksne befolkning og flasher deres MacBooks i vinduerne, imens de ser meget vigtige ud. Caféen er udsmykket med kulørte retrolamper og farvede kasser på væggene, hvorfra der sælges alverdens lækkerier. Jeg bestiller en Americano til 28 kr., imens jeg sukker efter de hjemmebagte cookies på størrelse med min hånd, som står i glasmontren på baren. Men jeg har lige spist morgenmad, så det må blive næste gang. Kaffen er god og vigtigst af alt stor! Jeg er træt af fesne størrelser til alt for mange penge. Tobis forstår at gøre mit kaffeelskende, SU-modtagende hjerte lykkeligt. Imens jeg drikker min kaffe, kommer der en sydlandskudseende herre ind. Han bærer på en brun papirpose fyldt med nybagt brød, leveret direkte fra den italienske restaurant Il Buco. Det er sgu for smukt. Forretninger, der hjælper hinanden, og hvidt, italiensk brød – to ting jeg kun kan blive begejstret over.

 

Hvad: Tobis Café

Hvor: Leifsgade 3, 2300 København S

Hvornår: Mandag-torsdag: 08-19 fredag: 08-22
lørdag: 10-19 søndag og helligdage: 11-17

Portemonnæ: Americano: 28 kr. kæmpecookie: 25 kr.
morgentallerken inkl. drikkevarer 150 kr., resterende mad: 32-90 kr.

 

 

 

Den økologiske – Madmanifesten 

Jeg bor selv på Amager og er en pavestolt Amarkaner. Jeg er vild med min ø, og alt hvad den kan. Jeg troede, jeg vidste det meste om den, men overraskende nok havde jeg ikke opdaget Madmanifesten før mit lille cykeleventyr denne tirsdag formiddag, selvom vi praktisk talt er naboer. Jeg træder ind i et lokale, der på mange måder adskiller sig fra den typiske, lyse hipsterhule. Her er brunt, grønt og indrettet med mørkt træ. På et skilt ved indgangen står der 90-100% økologisk, og det må man give dem ret i. Der er så meget øko, at jeg får helt dårlig samvittighed over skrabeæggene hjemme i mit køleskab. Jeg bestiller deres speltbolle med ost, smør og rabarberkompot og endnu en kaffe. Stedet er børnevenligt med minitoilet- og håndvask på badeværelset og et separat legerum, hvor ungerne kan boltre sig, imens deres mødre drikker økocola og spiser avocadomadder. Stemningen er ikke til at sætte en finger på. Jeg føler, jeg sidder hjemme i stuen og slapper af. Tjenerne og køkkenet er nede på jorden, og der bliver råbt ”VÆRSGO, BANANPANDEKAGER” og ”JA TAK” igennem lokalet. Jeg kan li’ det! Her er både morgenmad, frokostanretninger og en 3-retters menu på tavlen. Jeg vil klart vende tilbage hertil den sidste aften på ugen, hvor de har søndagssliders, 3 stk. for 145 kr., og hertil vil jeg bestille en økodrink med vodka og havtorn.

 

Hvad: Madmanifesten

Hvor: Tyrolsgade 6, 2300 København S

Hvornår: Mandag: lukket tirsdag-torsdag: 10-22
fredag-lørdag: 10-23 søndag: 10-21

Portemonnæ: Økodrinks: 60 kr Americano: 25 kr
Bolle m. Tilbehør: 29 kr resterende menu (morgen-frokost-aften): 75-245 kr

 

 

Den man ikke ser – No. 95

Midt på Amagerbrogade, midt imellem fastfoodkongerne McDonald’s og KFC , ligger No. 95. Facaden er simpel. Næsten så simpel at man ikke når at opdage den på farten, da den nærmest går i et med den hvide bygning. Her er småt men godt. Indretningen er holdt ligeså simpel som facaden med rustikke og industrielle møbler. Her er to siddepladser i vinduet og et større bord, de kaffetørstige flokkes om. Pladsen er trang, og da der heller ikke findes et kundetoilet, lægges der mest op til et kort visit.
Ejeren Mikkel står bag disken og brygger kaffe på bønner specielt blandet til stedet med navnet ”No. 95, en kaffeblanding”. Derudover serveres der smoothies og  frisksmurte sandwiches til de sultne øboere, der med jævne mellemrum træder ind. Her kan du få en skive rugbrød med smør og et blødkogt æg for 18 kr., imens du ser ud på Amagerbrogade, hvor hele verden bevæger sig hastigt forbi. No. 95 er for dig, der har behov for et quickfix koffein, noget solidt og sundt hjemmebag og lidt ro for et kort øjeblik. Prøv deres smoothie med hindbær, blåbær, banan og æblejuice – hvis du altså ikke kommer til at cykle forbi den diskrete kaffebar på din vej derud.

 

Hvad: No. 95 – En kaffebar

Hvor: Amagerbrogade 95, 2300 København S

Hvornår: Mandag-fredag 08-18, lørdag 10-17, søndag 10-16

Portemonnæ: Smoothie: 35 kr Americano: 28 kr Mad: 18-48 kr

 

 

 

Den populære Ingolfs Kaffebar 

Alle som bor på Amager kender den her – ellers burde de skamme sig. Den ligger langt ud af Amagerbrogade, tilfældigt placeret på en villavej, men den er der, og vi Amarkanere elsker den. Den lyser op med sin spraglede blå farve, sit neonskilt, den hvide cirkushest og de tre akrobater, der er malet på facaden. Ingolfs er ikke bare en kaffebar, men også et spisehus, et spillested og et sted, hvor mennesker mødes. Der er mad for alle, fra morgenmad med skyr og æg til mormormad a la stegt flæsk med persillesovs, fra frisk stenbiderrogn til fedtede romkugler – you name it. Man sidder næsten altid tæt, fordi de lokale valfarter herud for at drikke kaffe og spise, hvad det nu lige er, man kan få den dag. Så hvis du en dag befinder dig på Amagerbrogade, så tag cykelturen derud, og fortsæt selvom tanken ”kan der seriøst ligge noget af værdi herude” rammer dig, fordi ja, det gør der. Sug oplevelsen til dig, billederne af de lokale familier, der hænger overalt på væggene, de farverige stole, det overraskende ambitiøse menukort og husk endelig at spørge efter den næste koncert derude. Det er den halvlange og lidt farveløse cykeltur værd.

 

Hvad: Ingolfs Kaffebar

Hvor: Ingolfs Allé 3, 2300 København S

Hvornår: mandag-tirsdag 10-22 onsdag-lørdag 10-24 søndag 10-21

Portemonnæ: Morgenmad: 45-135 kr frokost: 69-125 aftensmad: 89-179 kr

 

 

//Fotos: Ida Høeberg Madsen

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.