TOUR DE POESI

I år kommer Tour de France til Danmark, og hvilken bedre måde at forberede sig til sidevindssprinten over Storebælt, eller kampen om den prikkede bjergtrøje i Vejle Bakker end gennem bøger og film? Vink har samlet 5 værker, der på forskellig vis handler om cykling.

// Grafik: Mikkel Roosevelt Hertz

Når Tour de France trilles i gang fredag d. 1. juli, bliver det med en enkeltstart i København. I slim cykeldragter og insektagtige enkeltstartshjelme finder hver rytter sit tråd op ad Nørre Farimagsgade. Tilskuernes hænder og ansigter i kanten af synsfeltet. Med sponsorlogoerne på ryg og lår og den elegante cykel under sig svinger de ud på Frederiksborggade. Mærker for alvor deres dagsform i det første sving. Vink varmer op til den gule feber ved at guide dig til noget af det, du kan se og læse inden Touren.

Ingen Tour uden Leth

Det er umuligt at tale om cykling og litteratur uden at nævne Jørgen Leths filmmesterværk Stjernerne og vandbærerne (1975), der følger Giro D’ Italia med cykelikoner som Eddy Merckx og danske Ole Ritter. Den minimalistiske stil og Leths rytmiske og sanselige diktion skaber en helt særlig oplevelse, når rytterne kæmper sig op ad bjergpasset eller sidder med ved frokostbordet, hvor rigelig pasta og bøf indtages. Fremhæves bør især Ole Ritters enkeltstart, der fanger enkeltstartens på en gang kontrollerede, men også smertefulde kraftpræstation. Leths film er ikke blot en hommage til rytterne, men giver et indblik i hele den moderne cykelverdens kommercielle og organisatoriske verden. Stjernerne og vandbærerne er et hypnotisk nostalgitrip, hvis filmsprog kun er modnet med ynde. Kan lige nu ses på filmstriben.dk

Cykelallegori over Italien

Fausto Coppi er en djævelsk cykelrytter, hvis tråd og teknik emmer af en moderne og hidsig, norditaliensk livsførelse. Gino Bartali er af den gamle skole, hans katolske mådehold og pligtopfyldende tempo er et symbol på italiensk tradition. Sådan skriver forfatteren, Curzio Malaparte i essayet om de to ryttere Coppi og Bartali (1947), der i sportens yngre dage var ærkerivaler. Bogen er kort og skrevet i enkelte og præcise sætninger. Det samme er bogens idé, der er at vise modsætningen mellem et traditionelt og et moderne Italien: inkarneret i kampen mellem de to ryttere. Gino og Bartalis forskellige cykelstile bliver et billede på vidt forskellige forestillinger om den italienske nation. Curzio Malapartes samfundsallegori lykkes afsindigt godt, og eftertiden har lært af hans måde at skrive om cykelsporten på. Udkom i dansk oversættelse på Atlas Magasin i 2017.

Hvordan man giver andre baghjul

Jørgen Leths tredje digtsamling, Sportsdigte (1967) var et nybrud i dansk lyrik. I en klar, enkelt stil handler digtene om sport. Særligt cykelsport og bordtennis er omfangsrigt dækket, hvilket skyldes Leths fascination og egne erfaringer med disse to sportsgrene. Her er et digt ikke en modernistisk gådefuld ordleg, men handler om at ligge i baghjul eller lægge en perfekt baghånd i bordtennis. I sportsdigte lægges det første kim til den mytologisering af cykelsporten, som mange år senere gjorde Leth til folkeeje som løbskommentator på TV 2’s dækning af Tour de France.  Digtenes åbenlyse fascination og rytmiske snilde er en gave til den, der enten elsker sport, poesi eller begge. Find den i en boghandel nær dig.

Oldefar og barnebarn kører tandem

Peter Alsteds Cykeldigte 1904-2019 (2019) er en udgivelse, der på forskellige måder forsøger at skabe bro mellem fortid og nutid, mellem Danmark og verden. Udover Alsteds egne digte indeholder de også oldefarens: Peter Christian Alsted, der i 1904 udgav en samling cykledigte på fast metrik og med enderim. Med dette som forlæg har barnebarnet skrevet en række digte i frie vers, der beskriver en cykeltur fra København til en athensk flygtningelejr. Oldefar og barnebarn kører således en litterær tandem, og Alsteds udgivelse er et pudsigt vidnesbyrd over, hvordan både poesien (såvel som cykelkulturen) har ændret sig.

Fremad fremad fremad!

Nyromantismen lever i bedste velgående i Bastian Emil Goldschmidts Fremad (2021). Vidende og med stort overskud guides læseren gennem cykelsportens fortællinger, dens helte og skurke, dens professionalisering, dopingskandaler og teknologiske landvindinger. Men cykelløbenes storhed foregår først og fremmest inde i rytterne, i deres kampe imod uret, imod hinanden. Eller forsøget på at overvinde bjergene og mælkesyren i lårene. Fortællingerne om rytterne har kvalitet af græske tragedier. De handler om menneskelivets sorg og skønhed, rytternes styrke og ukuelighed. Goldschmidt skaber således fortællinger eller billeder, der rækker ud over cykelsporten og ind i de menneskelige grundfortællinger. Cykelkæderne er smurt med hjerteblod. Værket udkom sidste år på Strandberg Publishing.