Ord i København

At læse en god bog dybt begravet i yndlingslænestolen ledsaget af en kop dampende varm te. Ja, det er rart. Men litteraturnørderiet behøver ikke altid foregå hverken solo eller med læsebrillerne på. De seneste år er der nemlig dukket flere og flere litteraturarrangementer op i alle kroge af København. VINKs litteraturredaktion har samlet nogle af årets faste indslag, så der ingen undskyldninger er tilbage.

 

Politikens Boghal – Forfattertrappen
Hos Politikens Boghal afholdes der flere gange om måneden arrangementer, hvor publikum med en kop valgfri kaffe til 40 kr. kan tage plads på den dertil indrettede trappe ned til kælderetagen. Her kan du både opleve oplæsninger, diskussioner og musikalske indslag. Forfattertrappen har gennem tidens løb tiltrukket flere store navne, både danske og udenlandske som Josefine Klougart, kvinderne bag Frit Flet, Geert Mak og Siri Hustvedt. Vi ses på trappen!

 

LÆS MERE: Følg Boghallen på Facebook.
HVOR: Politikens Boghal, Rådhuspladsen 37, 1785 København K.
HVORNÅR: Flere gange om måneden (Hold dig opdateret via deres Facebook-side).
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

LiteraturHaus – LiteraturCafé

I en nedlagt kirke på Nørrebro finder du et helt særligt tilflugtssted som litteraturelsker. Målet med LiteraturHaus er at skabe et åbent forum for alle litteraturinteresserede og styrke litteraturen og sikre dens plads i samfundsdebatten. Hver torsdag holder LiteraturHaus LiteraturCafé i deres underetage, hvor du kan møde spirende såvel som etablerede forfattere, der giver smagsprøver på aktuelle værker.

 

LÆS MERE: Literaturhaus.dk.
HVOR: LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 Nørrebro.
HVORNÅR: Hver torsdag.
PORTEMONNÆ: litteraturarrangementet er gratis, og dagens varme ret kan købes for 40 kr.

 

Foto: Peter Kirkeskov Rasmussen

 

Møllegades boghandel
Stemningsfyldt. Intimt. Filterkaffe. Bøger sorteret efter forlag, der giver mulighed for at nørde den smalle litteratur ud over alle grænser. Hvad mer’ kan man bede om? Møllegades boghandel har løbende arrangementer, og i efteråret havde de bl.a. et seminar om Inger Christensen, hvor man en hel dag kunne nørde hendes forfatterskab i selskab med fire foredragsholdere og to forfattere.

LÆS MERE: Moellegadesboghandel.dk, og læs VINKs artikel Møllegades Boghandel.
HVOR: Møllegades Boghandel, Møllegade 8, 2200 Nørrebro.
HVORNÅR: Løbende, men der kan gå noget tid imellem.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Louisiana Literature

Som litteraturnørd er det obligatorisk at tage toget fra København til Humlebæk, når Louisiana hver sensommer fra torsdag til søndag afholder litteraturfestival. Louisiana har – modsat mange andre litterære steder – mulighed for at tiltrække store internationale forfattere pga. museets format. Tidligere har fx Joyce Carol Oates, Zadie Smith og Jonathan Safran Foer besøgt festivalen til litterære samtaler og oplæsning.

LÆS MERE: Louisiana.dk.
HVOR: Louisiana – Museum of Modern Art, Gammel Strandvej 13, 3050 Humlebæk.
HVORNÅR: Torsdag til søndag, slut august.
PORTEMONNÆ: Entre pr. dag 110 kr. / studerende 95 kr. / U27 klubkort til hele året 127 kr. / alm. klubkort 490 kr.

 

Lyse nætter på Møllegade

Møllegade på Nørrebro er alle årets dage en sand litteraturgade med både LiteraturHaus, Møllegade Boghandel og ark books residerende. Men over sommeren indtager litteraturen de lyse nætter for fuld udblæsning med oplæsninger af både opkomlinger og etablerede forfattere. Men du vil også opleve teater, koncerter og andre kunstprojekter. Alt sammen ledsaget af kolde øl og billig mad.

LÆS MERE: Følg ark books og Møllegade Boghandel på Facebook.
HVOR: Møllegade (Nørrebrogade-enden), 2200 Nørrebro.
HVORNÅR: Ca. fire gange over sommeren. Starter ved 17-tiden.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Åben forfatterskole

Det er oplagt at drage til Forfatterskolens årlige åbne hus, hvis du drømmer om selv at skrive litteratur (hvis du har svært ved at indrømme det, så undskyld dig med, at det er et slags antropologisk studium af forfatterskolemiljøet). Her kan du først og fremmest høre om optagelsesproces og -krav, men også opleve oplæsninger af skolens elever.

LÆS MERE: Forfatterskolen.dk.
HVOR: Forfatterskolen, Peder Skramsgade 2A, 1., 1054 København K.
HVORNÅR: Januar.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Underwood Ink

Underwood Ink er en hyggelig og afslappet café og boghandel opkaldt efter skrivemaskinen, som forfatteren Charles Bukowski blandt andre har haft et særdeles tæt forhold til. Her er der både oplæsninger, oplæg og udgivelsesreceptioner for mindre forlag, hvor du sikkert vil opleve et par undergrundsforfattere, du slet ikke anede eksisterede.

LÆS MERE: Underwood-ink.dk.

HVOR: Underwood Ink, Ryesgade 20A, 2200 Nørrebro.
HVORNÅR: Løbende.
PORTEMONNÆ: Gratis, men billetkøb kan forekomme.

 

Sommer og/eller vinter på Testrup

Selv om Testrup Højskole ligger helt ovre i det mørke Jylland (mere præcist Mårslet nær Aarhus), er det et yndet sted for københavnske litteraturnørder at tage på ugekurser. De to ugekurser ”Tag og skriv!” og ”Tag og læs!” finder sted hvert år i henholdsvis juli og januar med undervisning og oplæg af danske forfattere. Om sommeren står den på skrivekurser i bl.a. fiktion og essaystik – og det er ligegyldigt, om du er grøn eller erfaren. Vinterkurset står derimod i læsningens tegn, hvor Montanas litteraturpris uddeles den sidste aften under stor festivitas. Højskolemaden er desuden formidabel!

LÆS MERE: Testrup.dk.
HVOR: Testrup Højskole, Testrupvej 110, 8320 Mårslet.
HVORNÅR: Slut juli og start januar.
PORTEMONNÆ: Sovesal for studerende 2.300 kr. / Dobbeltværelse 4.800 kr. / Enkeltværelse 5.700 kr.

 

Trappe Tusind

De studerende på Litteraturvidenskab på Københavns Universitet udgiver hvert halve år tidsskriftet “Trappe Tusind” om litteratur og litteraturvidenskab. I den forbindelse afholder de udgivelsesreception, hvor du kan få live smagsprøver fra tidsskriftet, poesi-oplæsninger og være en af de første til at købe magasinet for den nette sum af 30 kr.

LÆS MERE: Trappetusind.dk og følg Trappe Tusind på Facebook.
HVOR: Varierende. Sidst på Angel’s på Thorsgade, Nørrebro.
HVORNÅR: Forår og efterår.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Gør din tirsdag poetisk!

Den første tirsdag i måneden er poetisk, hvis du tager et smut forbi Det Poetiske Bureau. Poetisk Tirsdag går på klassisk digtoplæsning, og der er også åben scene. Så kom over mindreværdskomplekserne, og lad de andre gæster møde dine ord!

LÆS MERE: Poetbureau.dk.
HVOR: Gallery Boheme, Snaregade 12, København K.
HVORNÅR: Første tirsdag i måneden kl. 19.30.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Foto: Peter Kirkeskov Rasmussen

 

Poesi i Tranquebar

Poesi i Tranquebar er en åben scene, hvor alle med interesse for ord er velkommen. Du kan enten vælge at læne dig tilbage og nyde de oplæsende. Eller selv medbringe dine tekster i enten hovedet eller på papir og fremføre dem.

LÆS MERE: Følg Poesi i Tranquebar på Facebook.
HVOR: Restaurant Tranquebar, Nannasgade 13, 2200 Nørrebro.
HVORNÅR: Den anden mandag i måneden kl. 20-22.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Kælderlæsning på Bryggen

Kom med ned i magasinet på Islands Brygge Bibliotek: Dernede vil læsninger ikke foregå alene og i stilhed, men derimod i fællesskab! Arrangementet lover skrivende mennesker og støvede vinylplader. Hver gang er der en række bookede oplæsende, samt dejlig musik mellem hvert indslag.

LÆS MERE: Følg Kælderlæsninger på Facebook, og læs VINKs artikel I en støvet biblitekskælder…
HVOR: Islands Brygge Bibliotek, kælderen, Njalsgade 15, 2300 Amager.
HVORNÅR: Den sidste torsdag i måneden kl. 19.
PORTEMONNÆ: Gratis, og da det jo er sidst på måneden, må du gerne medbringe egne drikkevarer.

 

Copenhagen Poetry Club

Københavns nok ældste lyriske klub. Der er dømt åben scene den første mandag i måneden, hvor alle og enhver kan gå ind fra gaden og komme på listen. Det hele foregår på jazzbaren La Fontaine, og stedet emmer af sex og hygge, fadøl og dejlige mennesker.

LÆS MERE: Følg Copenhagen Poetry Club på Facebook, og læs VINKs artikel En poetisk aften på La Fontaine.
HVOR: La Fontaine, Kompagnistræde 11, 1208 København K.
HVORNÅR: Den første mandag i måneden kl. 20-22.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Ord på Flisen

Lige som Copenhagen Poetry Club er Ord på Flisen et litterært arrangement med åben scene, men inden du og jeg kan indtage den, så er der hver gang to bookede oplæsere – nogle kender man, mens andre er helt nye på oplæsningsscenen. Og hver gang sker der noget nyt og overraskende!

LÆS MERE: Følg Ord på Flisen på Facebook.
HVOR: Cafe Flisen, Ingerslevsgade 200, 1705 Vesterbro.
HVORNÅR: Den sidste onsdag i måneden kl. 20-22.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Fristadspoesi

Der findes sørme også poesi på Christiania. Det sker i Café Operaen, hvor Poesi på Staden hver gang inviterer omkring fem poeter/prosaister/musikere, som får lov til at dele ud af deres ord, og værten Gordon Inc. fører de lyttende gennem en forrygende aften. Efter de bookede optrædende vil scene såvel som mikrofonen være åben for alle med trang og lyst til at dele ud af deres poesi.

LÆS MERE: Følg Poesi på Staden på Facebook.
HVOR: Operaen på Christiania.
HVORNÅR: Den første torsdag i måneden kl. 20-22.
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

 

Undertiden i Underskoven

Huset i Magstræde kan mange ting – også poesi! Det er Bo Lille, der står som hovedmand bag denne åbne scene, hvor tempoet er roligt, og hyggen er omfattende. Og der er bogstaveligt tale om Underskoven, det er nemlig underkanten af København, som spirer her: De poetiske skud.

LÆS MERE: www.under-skoven.dk, og følg Underskoven på Facebook.
HVOR: Huset i Magstræde, Analogbar, 1466 Rådhusstræde 13, København K.
HVORNÅR: Hver anden torsdag kl. 17-20 (tjek Facebook for en sikkerheds skyld).
PORTEMONNÆ: Gratis.

 

Forsidefoto: Peter Kirkeskov Rasmussen