LITTERÆR GUIDE: Find din mening med livet

meningsbutik. Andreas Juul Blinkenberg.

//Foto: Andreas Juul Blinkenberg

 

På VINKs litteraturredaktion har vi sat os for at præsentere intet mindre end den mest essentielle guide af alle guides – nemlig guiden til meningen med livet. Om du så er den YOLO type, den romantiske type eller typen der bare gerne vil have et svar, så er denne guide klar med et bud på, hvad meningen for dig kan være. Hver guide tager udgangspunkt i et litterært værk, så vær klar på at dykke ned i litteraturens kloge ord for at finde det, der kan være lige præcis din mening med tilværelsen.

 

1# Meningen med livet til den YOLO type

Er du typen, der fester til den lyse morgen og bare ikke kan få nok ud af hver eneste vågen time, men samtidig også gerne vil kunne retfærdiggøre din udsvævende livsstil? Så burde du kaste dig over det engelske digt: ”To the Virgins, to Make Much of Time, ” udgivet af den britiske digter Robert Herrick helt tilbage i 1648. Digtets første strofe opridser egentlig meget fint dets budskab:

 

 

Gather ye rosebuds while ye may,

Old Time is still a-flying;

And this same flower that smiles today

To-morrow will be dying.

 

 

Pointen er ganske enkel. Pluk livets blomster, ”rosebuds, ” mens du stadig kan, for i morgen kan de være væk igen eller sagt på en lidt enklere måde: Grib øjeblikket. Lev, rejs, elsk, mens du stadig har chancen, for før eller siden vil det være for sent. Denne filosofi er kendt som carpe diem eller lidt simplere, YOLO! Groft sagt handler det om ikke at udskyde de ting du kan nå i dag til i morgen, for du ved ikke om muligheden opstår igen. Det eneste du sådan set kan være sikker på er, at du skal dø, så derfor gælder det om at få så meget ud af livet som muligt. Det er næsten ren Nik og Jay, En dag tilbage og mod solnedgangen, min baby og jeg.

 

Så hvis du mangler en undskyldning for din evige druk og manglende nattesøvn, så frygt ikke mere! Carpe diem filosofien er lige bag din ryg, så længe du er i gang med det, der er vigtigt for dig. Eller som den fantastiske engelsklærer, John Keating, siger i 90’er filmen ”Dead Poets Society”: ”Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary. ” Så skriv den roman, du altid gerne har villet skrive, vær sammen med de mennesker, som du holder af, og fræs mod den forbandede solnedgang. Om lidt er det måske for sent…

 

 

 

2# Meningen med livet til typen, der bare gerne vil have et svar

Hvis du er typen, der egentlig ikke gider at høre på mere bavl, om at meningen med livet er det ene eller andet, men bare gerne vil have et helt klart og enkelt svar, så er det nu, at du skal til at spidse ører (eller øjne!). Svaret kommer selvfølgelig fra sci-fi-klassikeren over dem alle, ”The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy,” udgivet af den britiske forfatter Douglas Adams i 1979 som den første bog i en længere serie.

 

Bogen handler om mennesket Arthur Dent, der ender på et større rumeventyr efter, at jorden tragisk nok destrueres. Det store højdepunkt kommer, da Arthur introduceres for historien om computeren Deep Thought – en computer designet af nogle meget intelligente væsner til at svare på, hvad meningen med det hele egentlig er. Efter at have tænkt i 7,5 millioner år er Deep Thought endelig klar med svaret:

 

 

“The Ultimate Answer to Life, The Universe and Everything is…42!” 

 

 

Her kommer litteraturen med sit muligvis klareste og samtidig også mest meningsløse svar på, hvad meningen med det hele er: Hverken mere eller mindre end 42! Svaret er selvfølgelig vanvittigt absurd, men har du ledt efter et enkelt svar på meningen med det hele, ligger det nu klar til dig som serveret på et sølvfad. Det er 42, no discussion. Så værsgo, nu behøver du ikke at tænke mere over det.

 

Designerne af Deep Thought er selvfølgelig ikke tilfredse med svaret og brokker sig, men Deep Thought holder fast i sit svar og siger, at de bare ikke forstår det, fordi de ikke har stillet det rigtige spørgsmål. Endelig er svaret på livet, universet og alting fundet, men det rigtige spørgsmål mangler! (Og det er ikke, ”hvad giver 9 x 6? ” som det senere foreslås i serien).

 

Men på trods af det manglende spørgsmål, så burde der i hvert fald ikke længere herske tvivl om, hvad svaret på meningen med det hele er. Så nu kan du sove ganske trygt om natten og vide, at du er rustet til at vinde enhver bardiskussion om de mere eksistentielle emner.

 

For svaret på det hele, ja, det er selvfølgelig 42!

 

 

 

3# Meningen med livet til den romantiske type

Hvis du er en af dem, der er på evig jagt efter den eneste ene og altid fælder en tåre til romantiske film, så er dette bud på meningen med livet måske lige noget for dig. Vi er nået til den romantiske afdeling og skal derfor tilbage til romantikkens storhedstid og ingen andre end Percy Shelley, der anses for at være en af Englands allerstørste digtere gennem alle tider. Digtet, som her er i fokus, bærer den imponerende titel ”Love’s Philosophy” og er fra 1820. Det handler om, hvordan forskellige kræfter i naturen konstant mødes i smukke foreninger – her udtrykt i digtets sidste strofe:

 

 

And the sunlight clasps the earth,

And the moonbeams kiss the sea –

What are all these kisses worth,

If thou kiss not me?

 

 

Digtet handler om et af litteraturens mest kendte temaer, den tragiske kærlighed. Forførende beskriver digterjeget, hvordan alt i naturen mødes. Men alligevel kan digterjeget ikke finde sammen med sit du i den allerstørste forening – nemlig et kys. Shelley får på den måde gjort kærligheden til det, som alting handler om, men samtidig også til en trist skæbne, når den ikke er gengældt. For som digterjeget spørger: Hvis alt i verden mødes, hvorfor kan vi så ikke også det?

 

Så kast dig ud på kærlighedens stier i jagten på den eneste ene. Det er Rose, der skal finde sin Jack, og Romeo, der skal møde sin Julie. Men pas på for kærlighedens filosofi er også en farlig en af slagsen, og det er ikke altid, at den er gengældt. En ting er i hvert fald sikkert, hvis man skal tro Shelleys digt – det vigtigste her i verden, ja, det er selvfølgelig kærligheden. Så hvis du har ledt efter din mening med livet, så fortvivl ej mere, hjertet viser dig vejen!

 

//Forsideillustration: Andreas Juul Blinkenberg

Litteraturskribent, VINKkbh.