Julegaveønsker til læsehesten

Det er juletid, hyggetid og ikke mindst læsetid. Hvis du mangler inspiration til, hvilken bog du skal begive dig i kast med eller måske skrive på listen over julegaveønsker, kommer her tre gode bud på tre skønne bøger, der alle har gjort indtryk på mig.

Julegaveønsker
Julegaveønsker til læsehesten // Illustration: Katrine Andreasen

Et venteværelse i Atlanten

Hvis Island altid har været drømmedestinationen, eller du måske drømmer om at komme tilbage dertil, så er Et venteværelse i Atlanten rigtig god at skrive på listen over dine julegaveønsker. Romanen er skrevet af den norske forfatter Mona Høvring og handler om den 25-årige Olivia. Det er en skøn og poetisk fortælling om at være ung, forvirret og ked af det, men så få chancen for at flygte væk fra det hele. Og flygte dét gør Oliva, hun flygter til det skønne Island, hvor naturen hersker og stjernehimlen er ekstra klar:

”To af aftenerne var det stjerneklart, og vi gik til Sundhöllin ind i centrum, der sad vi oppe på taget i en af de enorme varmtvandskummer og snakkede helt indtil lukketid. Og en formiddag tog vi Land Roveren ud til Hverageròi for at bade.”

Man får lyst til at tage med Olivia til Island, bade i varme kilder, fundere over livet og blive forelsket på ny, når man læser Mona Høvrings poetiske og smukke fortælling. Og hvis man skulle gå hen og blive vild med Høvrings ord, kan man kaste sig over hendes nyeste udgivelse med den skønne titel Fordi Venus passerede en alpeviol den dag jeg blev født.   

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Håbløshed, skam og drømmen om en anden og bedre tilværelse flyder i den unge Tues liv. I romanen Hvis der skulle komme et menneske forbitager forfatter Thomas Korsgaard læseren med derud, hvor kraverne vender, og hvor kernefamilien er byttet ud med en miserabel opvækst med en depressiv mor og en hård, kold og uforstående far. Det er en fortælling, der især består af en barndommens vrede:

”Jeg tænkte på, hvad der ville ske, hvis min far døde i morgen. Som om døden var det eneste, der kunne ændre på det hele. Hvis min far døde i morgen, tænkte jeg, men så blev jeg ramt af en kolossal tristhed, der satte sig fast i maven og brændte som sult. Man må slet ikke tænke den slags. Alligevel blev tanken ved med at vende tilbage.”

Tues forhold til sin far fylder romanen igennem. En far, der lukker øjne og øre for sin søns følelser og behov, en far, der ignorerer sin kones depression, og en far, der tager sin søn med ud for at stjæle kabler fra togskinnerne i nattens mulm og mørke. Det er en hård, trist, men også smuk fortælling om en dreng, der forsøger at holde sammen på en familie i forfald. Fortællingen om Tue fortsætter i Thomas Korsgaards selvstændige opfølger En dag vil vi grine af det – en roman, jeg stadig har til gode, men som jeg vil glæde mig til at læse.

Leipziger Tagebuch

Da den sidste side i Leipziger Tagebuch var læst, havde jeg lyst til at pakke kufferten og tage det første tog mod Lepzig. Her ville jeg slentre rundt, drømme, danse natten lang og blive forelsket i Lucas ligesom Frida. Frida er hovedpersonen i Selma Rosenfeldt-Olsens roman, der gennem den nysgerrige og forvirrede Frida forsøger at sætte ord på svære spørgsmål som ”Hvem er jeg?” og ”Hvad vil jeg?”. Spørgsmål, der opstår i Frida efter afslag fra Kunstakademiet, og spørgsmål, som hun søger besvaret i Leipzig:

”Hun græd, da hun fik afslagene, og ville ud af København (…) og starte forfra. I Leipzig havde der været noget. (..) Der havde været en forbindelse, en snert af noget, hun vidste ikke hvad, ikke endnu, men hun stolede på sin intuition. Var man bare åben nok til at se mulighederne byde sig, ville de byde sig.”

Lepziger Tagebucher en fin og ærlig fortælling om Fridas søgen efter identitet, herunder hendes opture og nedture. En fortælling, hvis identitets- og tvivlsspørgsmål kan vække en genkendelse hos mange – fortællingen om Frida vækkede i hvert fald noget i mig.

Det var tre litterære anbefalinger til julegaveønsker fra mig. Hvis det er svært at vælge, hvilken bog der skal skrives på ønskelisten, ville jeg ønske mig alle tre – for de er alle skønne, og jeg kunne personligt læse dem igen og igen og igen…

God jul og god læselyst herfra!

LÆS FLERE ARTIKLER AF IDA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer