I en støvet bibliotekskælder…

Under Islands Brygge bibliotek findes en kælder fyldt med ældede bøger i snoede gange. Alt er støvet, det virker som en kulisse i en film. Lidt ligesom en mørkelagt udgave af Rigsarkivet fra Pyrus Julekalenderne. For enden af gangene med oplyste pile finder man rækker af stole alle vendt mod to standerlamper på et slidt gulvtæppe. Velkommen til Kælderlæsninger.

 

”Ej, glem det, jeg lige har læst for jer!” Simon griner og trækker ned i trøjen. Han har lige læst op af sit værk ”Hvordan jeg bliver sangerinde”, der er en hyldest til Taylor Swift. Popstjernen som den rødskæggede digter oprigtigt er fan af. Han nyder at synge sangteksterne, som han har flettet ind i sine digte om at være fan og efterligne lige nøjagtig Taylor Swift – på grænsen til det overdrevne.

 

img_73111

HYGGE. Underholdningen er sikret den sidste torsdag i måneden //Foto: Martin Fält

 

Simon Holm Pedersen er en af tre oplæsere denne aften. Jeg er til arrangementet Kælderlæsninger, der giver plads i rampelyset til forfatterspirer. De skal bare have lyst og noget at læse op af. Her er plads til nytænkning og eksperimenter. Der er plads til det, som lige netop du synes, er interessant at læse op, eller som du synes, den danske litteraturverden mangler.

 

Den første oplæser, Ida Holmegaard, har gået på Forfatterskolen, og i aften læser hun op af et stykke prosa, hun har skrevet, om sommer, kærlighed og teenagetanker. Med hendes oplæsning kommer sommeren ned i den mørke kælder og vikler folk ud af halstørklæderne. Folk nyder deres kolde øl, som er det den ”Campari og Juice”, Ida fortæller om. Oplæsningen slutter, og der er pause.

 

SOMMER I KÆLDEREN. Ida forfører mig og de andre publikummer med sine litterære sommertoner //Foto: Martin Fält

 

Cæcilie Højbjerg Poulsen er nuværende elev på Forfatterskolen. Hendes oplæsning bærer os med ind i en lyrisk verden. Det er en verden, hvor den sproglige farvepalet skal have tid til at nå ind under huden, det skal måske/måske ikke fortolkes i hjernen. Blot føles med hjertet. Det er æstetisk og stemningsfyldt. Det er lækkert at lade stå ufortolket. Oplæsningen slutter, og der er pause.

 

Simon Holm Pedersen er ikke forfatterskoleelev, og han kom med på programmet på et afbud. ”Lige ind fra højre som en overraskelse,” fortæller han smilende. Til gengæld var det tydeligt at mærke på vores begejstrede konferencier, der præsenterer Simon, at vi skal se et stjerneskud af en forfatter. Hvordan jeg bliver sangerinde er Simons seneste udgivelse, det norske AFV Press er forlaget bag. Udgivelsen er nærmest et hæfte, en overskuelig størrelse, der rummer et Jeg, der identificerer sig med Taylor Swift. Værket indeholder overvejelser og bekymringer om parykker, makeupbrug og fyre, der giver indtryk af en nærmest sygelig dragqueen-karakter, som skal ændre alt ved sig selv for at være den perfekte kvinde: Taylor Swift. ”Livet med dig er en ponygård,” siger Jeg’et i digtet til den fiktive kæreste. Det hele minder mest om en hollywoodsk soap opera på skrift. Efter denne foruroligende, men virkelig humoristisk interessante oplæsning, finder Simon nogle andre digte frem. De indeholder den samme leg med ordene og brud på konventionelle udtryk. Oplæsningen slutter og aftenen slutter.

 

VARMEN SPREDER SIG og grinene breder sig, når Simon Holm Pedersen leverer Taylor Swift-sang og vise ord //Foto: Martin Fält

 

Kælderlæsninger har været afholdt fire gange. Det afholdes den sidste torsdag i måneden. Der er allerede tradition for at gæster, arrangører og oplæsere mødes på Artilleri Cafeen efter arrangementet. Men hvis du vil have drikkelse under selve oplæsningerne, må du selv medbringe det. Husk at kigge efter skiltene, når du skal finde hen til kælderskakten bag biblioteket. Lad dig føre ned i mørket, hen til den farvede lyskæde, ind i et nyt univers. Velkommen til Kælderlæsninger.

 

Hvor: Kælderen under Islands Brygge Bibliotek.

Hvornår: Sidste torsdag i måneden, klokken 19.00-22.00. Næste gang er 30. oktober.

Portemonnæ: Gratis.

Du kan se mere om Kælderlæsningerne her på deres Facebookside.