En insiders guide til Politikens Boghal

GUIDE: København har virkelig mange boghandlere, men Politikens Boghal er alligevel noget særligt i mængden. For blandt alle de mange små specialhandlere er Politikens Boghal lidt masternøglen – der er helt sikkert nogen dér, der ved, hvor du finder det, du søger.

Den over hundrede år gamle boghal har med litteraturs fairy godmother Christina Thiemer i spidsen udviklet sig til at være meget mere end bare dér, hvor du kan købe mors julegave med kyndig vejledning. Dermed ikke sagt, at den kyndige vejledning er gået tabt, for det er den bestemt ikke, men boghallen er også blevet centrum for en hel overflod af arrangementer med litteraturen som styrmand.

Alle boghallens medarbejdere har deres egen tilknytning til det skrevne ord, omend deres indgangsvinkler er meget forskellige. Det er måske netop derfor, du altid kan forvente reelle anbefalinger og indsigt i netop dét, du søger – om så det er en digtsamling, filosofisk teori, rejsebøger eller den der børnebog med bjørnen på coveret til din niece. Alle i boghallen har deres eget speciale – og hvad den ene ikke ved, gør den anden nok.

Jeg lokkede Mads Freund, som har arbejdet i Politikens Boghal de sidste fire år, til at give mig et smugkig bag kassen og ind i maskineriet bag butikken. Mads, der har læst dansk på bacheloren og nu er i gang med sin kandidat på litteraturvidenskab, skriver selv ved siden af, har gået på Testrup Højskole og Talentskolen. Manden bløder næsten litteratur. Han er typen, der altid får mig til at ville læse mere – og bedre – litteratur, og på hvis mening, jeg stoler så blindt, som en kontrolfreak nu kan.

Mads gelejder mig rundt i boghallen, hvilket for os begge vist føles lidt underligt, for den er jo ikke en by i Rusland for mig. Jeg har spenderet meget tid med hovedet på skrå på netop denne adresse. Men der er nu noget ved Mads’ tour, der gør besøget anderledes end normalt. Jeg kan ikke undgå at bide mærke i, at han glider let hen over de hylder, jeg selv gør. Den eneste reol han helt passerer, som jeg ellers normalt gør langvarigt hold ved, er hylden med ny udenlandsk litteratur. Ellers er vi slående enige i, hvor vi skal stoppe op.

Mads holder klart den længste pause ved poesien, som han taler om med varme i stemmen og et lille træk på skulderen. Der er en passion der, som er svær at gemme, og jeg kan ikke undgå at kunne lide ham lidt mere for det. Jeg er en sucker for passion. Til sidst i rundturen på boghallens underetage, da jeg egentlig tror, han er færdig med at vise mig rundt, peger han ned mod hjørnet med filosofi og siger ”og så er der jo nichekrogen.” Jeg ved ikke hvorfor, men den sætning har sat sig fast i min hjerne. Et lille nik om, hvordan boghallens medarbejdere taler.

Politikens Boghal
//Foto: Anna T Huynh

”Jeg er mindre interesseret i at pushe, hvad jeg selv synes er sjovt for enhver pris”

Mads fortæller mig om de mange forskellige typer kunder, der er i boghallen. Fra turister, der skal have ”turist-pakken” bestående af H.C. Andersens samlede værker og Den lille bog om hygge over ”Politiken Plus-segmentet” til stamkunderne. Hver slags kunde kræver hver deres tilgang.

”Det har lidt været en stående joke med handlingsforløbet i Murakamis bøger, som folk sjældent kan huske titlen på. Når man så selv ikke er vildt stærkt i Murakami, så gætter man ofte på ham, hvis det er noget med en kat eller en japansk forfatter.”

Det bliver ret hurtigt tydeligt, at der ligger en stolthed for ham i at finde det rigtige til en kunde. Om så ’det rigtige’ er en ny anbefaling fra hans side af eller at finde frem til den rigtige bog kun ud fra forfatternavn, titel, antal stjerner i Politiken eller at omslaget var rødt.

Og det der med vage forklaringer af, hvad man søger, er ikke en sjælden forekomst. Der ligger overraskende meget detektivarbejde i jobbet: ”Jeg fandt en bog via den oplysning, at der havde været et interview på et litteraturradioprogram inden for den sidste måned med en kvindelig forfatter og en kvindelig radiovært. Jeg fandt så ud af, at det var AK 24syv på Radio24Syv, hvor der havde været en eller anden benævnelse af den. Det tog mig et kvarters intensiv søgning, men det lykkedes, og vi havde bogen hjemme, så det var ret fedt”. Det er detektivarbejde selv Sir Arthur Conan Doyle ville være stolt af.

Det er dog ikke altid det lykkedes, og så kan gætværk være vejen frem: ”Det har lidt været en stående joke med handlingsforløbet i Murakamis bøger, som folk sjældent kan huske titlen på. Når man så selv ikke er vildt stærkt i Murakami, så gætter man ofte på ham, hvis det er noget med en kat eller en japansk forfatter.”

Mere end bare en butik

Den efterhånden ikoniske trappe i boghallens centrum sætter ofte scenen for de mange begivenheder, der finder sted der. Og selvom det originale koncept med en forfatter og en interviewer på trappen stadig står i sin egen ret, er der kommet mange andre typer arrangementer til; lige fra Hekseskolens Halloween-takeover til Silent Reading Parties. Der er endda et bryllup på vej i boghallen, fuldent med taler af forfattere som Olga Ravn, Mads Brügger og Knud Romer. Selv er Mads i færd med at stable et arrangement på benene omkring Eva Maria Lund Nielsens digtsamling Purt, som udkom sidste måned på Kronstork.

Det er dog ikke altid, at offentligheden er inviteret til festlighederne: ”Sidste personalefest endte det med at anlægget gik ned inde i Salen, så vi satte musik på inde i boghallen og dansede på trappen de sidste par timer med alt lyset slukket”. Mads fortæller dog, at det er sket, at de har inviteret de mest loyale af stamkunderne med til personalefesterne. Så giv det otte års loyalitet, og så er det måske dig, der fistpumper i en mørklagt boghal. Man kan jo drømme.

Mads’ tips

Hvis du gerne vil have lidt ekstra vejledning eller bare en sludder for en sladder, så kom i timen før luk. Der er ret dødt, så boghallens medarbejdere har masser af tid til at snakke med dig.

Hvis du ikke kan finde det, du leder efter i Politikens Boghal (som for eksempel bestemte svenske og norske forfattere), anbefaler Mads Møllegades Boghandel eller Ark Books, som har et unikt sortiment.

Hold vågent øje med, hvad der sker i boghallen.

LÆS FLERE ARTIKLER AF SASHA HÉR

For ubeslutsomt og selvbevidst et menneske til at skrive copy om mig selv.