En forfatter anbefaler

 

Jeg elsker at læse, og jeg gør det meget. For skønlitteratur kan noget, det rører mig: noveller, romaner og digte. Der er så meget fantastisk litteratur derude, og hvis jeg kunne, ville jeg læse det hele. Men hvad skal jeg vælge? Hvilken roman skal være den næste? Jeg navigerer ofte efter følelser og stemninger, når det kommer til valg af ny litteratur. Derfor har jeg med dette udgangspunkt spurgt forfatter Malte Tellerup, hvilken litteratur der kunne være den næste – ikke bare for mig, men også for dig. Malte Tellerup debuterede i 2017 med romanen Markløs. Markløs handler om Malte og Emil, der vandrer gennem det fynske landskab. Og det er også her, på Fyn, at Malte Tellerup selv er vokset op.

Jeg bad Malte Tellerup anbefale tre værker, der hver især frembragte fine følelser og stemninger, da han læste dem. Og Maltes anbefalinger skal du få her:

 

//Illustration: Katrine Bøgvad Andreasen

 

Jack Kerouac – On the Road

Her er en bog, jeg læste da jeg var 17 år og forvirret. En bog, der satte fart i et eller andet ivrigt, eventyrlystent. Så købte jeg en vadsæk, smed On The Road ned i den sammen med lidt tøj og gik med en kammerat ned til den første og bedste landevejstilkørsel og blaffede fra Svendborg til Paris.

 

Flannery O’Connor – Klogt Blod

På en måde tæller den her ikke, for jeg har selv redigeret bogen, men seriøst O’Connor skriver helt vildt sejt! Her ligner ansigter ladte våben, Jesus forfølger én i skyggen, hovedpersonen blinder sig selv med kalk og en anden karakter ender med at blive til en gorilla! Det er en vild og komisk tragedie. Jeg har læst bogen måske 5-6 gange nu, og den bliver kun bedre. Det er en vildt begejstrende oplevelse at blive overrasket over plottet, når man allerede kender det!

 

Pernille Abd-El Dayem – June

Netop udkommet, er den her bog bare helt vildt dragende for mig. Mens jeg læste den, blev jeg næsten sådan lykkelig over, at nogen kan skrive sådan her. Det lyder måske lidt udknaldet at sige. Men dens sætninger, humører og observationer er så overraskende og nice, at jeg godt gad, at den forsatte for evigt, altså at jeg kunne læse lidt i den hver dag, for altid.

 

Tak til Malte Tellerup for de fine anbefalinger, og hvis jeg også må smide en anbefaling med på vejen, synes jeg, du skal læse Maltes debutroman Markløs. Rigtig god læselyst!