DIN PERSONLIGE GUIDE TIL BOGFORUM 2019

Weekenden, som får alle litteraturhjerter til at banke et ekstra slag, er lige på trapperne! Du kigger på programmet; listen er lang og spændende, og du ville ønske, at du kunne lave kloner af dig selv – eller anskaffe dig Hermiones Time Turner, for nu at blive i litteraturens verden – så du kan nå at opleve det hele. Magi kan vi ikke hjælpe med, men vi kommer dig alligevel straks til undsætning med en udførlig guide til årets største bog-begivenhed, hvor hele Danmarks forlagsbranche og deres forfattere samles d. 15.-17. november i Bella Center på Amager!
Men hvilken slags gæst er du…?

foto // Idaemilia Nørgaard


Den inspirationsparate

Dig, som træder ind på Bella Center med et åbent sind og er fuldstændig klar til at få nye ideer ind på lystavlen. Der er masser af ildsjæle og inspiration at hente her, så det er bare med at slå ørerne ud og suge til sig! (tip: husk pennen og notesbogen)

Når hjertet banker for fortællingen
Fredag 15. november kl. 12:00 – Tranescene 1

Hvor nøgen må man være i litteraturen? Gyldendals Simon Pasternak inviterer tre litterære topatleter med deres nyudgivelser til en samtale om den litteratur, vi ikke kan leve uden. De tre er Jens Christian Grøndahl med Inde fra stormen, en dramatisk fortælling om livets skrøbelighed, relationernes og det kunstneriske arbejdes sårbarhed, Kim Leine med Dansk standard, der er en medrivende, voldsom og mørk fortælling om ondskabens realitet og Lea Marie Løppenthin med Sæson, en bog om mor og datter, der bevæger sig gennem verden og livet på én gang adskilt og forbundet af årstider, rejser, fortællinger, sange og angst.

Fra manus til værk
Lørdag 16. november kl. 13:00 – Ny Scene

De små forlag har de sidste par år med god succes pippet frem gennem forlagssprækkerne, men hvad kræver det at starte et mikroforlag i den danske litteraturbranche? Asger Schnack, Christel Sunesen, Simon Kristensen, Iben H. Philipsen er de fire forlæggere, som skal gøre os klogere på dette i samtale om Mikroforlæggeri.

Livet må forstås baglæns…
Søndag d. 17. november kl. 12:00 – Tranescene 2

… men må leves forlæns. Eller hvordan er det nu, det er? Der er heldigvis masser af livsvisdom at finde, når Morten Albæk og Hella Joof med deres udgivelser Ét liv, én tid, ét menneske og Dage med mildhed, modgang og mirakler fortæller os om hverdagens konsekvenser på godt og ondt. Og så serveres der også verdens bedste 10 bud på at leve livet!



Den lyttelystne

Dig, som hele busturen ud til BogForum har haft de svedigste tunes i hørebøfferne eller altid lytter til de sprødeste podcasts, når du gør rent. Du har helt styr på alt fra de nyeste poesi-beats til Skønlitteratur på P1 og er ellevild efter at være med, når litteratur og lyd forenes!

Skribenter med electro
Fredag 15. november kl. 14:30 – Tranescene 1

Værk & Vinyl beriger os med et mix af samtale og vinylplader på grammofonen, når poet Caspar Eric og forfatter Peter Øvig Knudsen har taget den elektroniske musik med under armen hos vært Christina Englund. På bedste Værk & Vinyl-manér tages der udgangspunkt i gæsternes gamle vinylplader, som Englund løbende fletter ind i samtalen.

Mærk ordene
Lørdag 16. november kl. 17:00 – Ny Scene

Selvom andendagen på BogForum er ved at nå sin ende, kan man med fordel slutte af med at opleve litteraturen på en lidt anderledes måde. Forlaget Baggaardsbaroner og Øen Rec. præsenterer ‘Ordlyd’, som er et eksperimentelt møde mellem musikere og forfattere. De hører litteraturen, ser på den, mærker den, befamler den. Hvordan ser den ud, hvordan lyder litteraturen – og hvordan føles den?

Radioværternes superkræfter
Søndag 17. november kl. 12:15 – Samfundslitteraturs stand på C215

Har du nogensinde tænkt over, hvad der er et godt portræt på lyd? Kunsten i at lave den gode podcast skal vi blive meget klogere på, når Dorte Palle, forfatter til Podcastbogen, inviterer til en interessant samtale med to af Danmarks mest markante radioværter, Iben Maria Zeuthen og Mads Aagaard, om det personlige interview på lyd.



Den ekstraordinære

Dig, som måske synes, det er lidt kedeligt i længden at skimme igennem det ene bogomslag efter det andet og lytte til forfatternes snak-på-snak dagen lang. Men frygt ej, vi kender dig; du vil gerne have, at der sker noget, og du vil gerne overraskes!

Kan en bog smashe eller loope?
Fredag 15. november kl. 13:00 – Standnummer C2-014

Det står på duel mellem ungdomsromanforfatterne Sofie Riis Endahl, som spiller med sin nyeste roman Smuk, smukkere, smukkest og Ditte Wiese, der svinger Og så druknede jeg, for hvad kan bøger ellers bruges til, ud over at være en kilde til fornøjelse og viden? BYENS forlag kaster sig ud i at føre bøgerne ind i sportens verden, når de i løbet af weekenden har bedt en række forfattere om at udfordre forfattere fra andre forlag til en kamp og en uformel snak hen over et spil bog-bordtennis.

En gåsehudsfremkaldende vejviser
Lørdag 16. november kl. 15:30 – Tranescene 2 

Fik du ikke nok gys af Halloween? Felix Thorsen Katzenelson kaster sig over den mystiske verden, vi lever i, når han inviterer forfatter Bo Bomuld på scenen til en snak om bogen Det Okkulte Danmark. I de mange kapitler lurer spøgelser, væsener, hvileløse sjæle, mirakler, grusomheder, grådighed, forheksede genstande, UFOer og ekkoer af mørke energier.

Mød tegneseriens fremtid
Søndag 17. november kl. 11:00- 17:00 – Comics-områdets workshop areal

Er tegneserier en fortidsgenre? Ikke på BogForum, hvor der er masser af farver og fortællinger ved Comicscenen. Mød de dygtige studerende fra Grafisk Fortælling i det interaktive tegneværksted, hvor du kan komme helt tæt på processen og endda få indflydelse på tegningerne!



Den samfundsorienterede

Dig, som altid er opdateret på de nyeste debatter og tidstendenser, du vil meget hellere se Tema-lørdag end Bagedysten, og hvis man mangler viden om den politiske verdenssituation, kan man med fordel følge din hyper-aktive Twitter-profil. Og på BogForum er der i hvert fald også lidt at pippe om!

Når det personlige er højaktuelt
Fredag 15. september kl. 17:30 – Hvid Scene

Den marrokanske forfatter og LGBT-aktivist Abdellah Taïa er en væsentlig stemme i den offentlige debat, hvor han taler mod undertrykkelse og fordomme i den muslimske kultur. Abdellah Taïa lever mellem to verdener. Barndommens Salé i Marokko og voksenlivets Paris. Alligevel er de to steder tæt forbundet i både hans kultur og seksualitet, og i de sidste 15 år har han forsøgt at forstå det komplicerede forhold og skrive bøger om det.

Et pift til samarbejds-lysten
Lørdag 16. november kl. 11:40 – Samfundslitteraturs stand på C215

Er kollaboration løsningen på samfundets store udfordringer? Fra arbejdet med FNs bæredygtighedsmål til teamledelse i virksomheder og på universiteter er kollaborativ problemløsning en afgørende drivkraft i udviklingen af viden og innovation. Stina Elias Vrang, administrerende direktør i tænketanken DEA, professor David Budtz Pedersen samt tech-entreprenør Alfred Birkegaard diskuterer barrierer og potentialer ved kollaborativt videnssamarbejde på baggrund af Kollaboration.

Vi lever i den verden vi har skabt
Søndag 17. november kl. 12:30 – Tranescene 

Mød nutidens tunge stemmer, når journalist og tidligere tv-vært Anja Bo taler med Vincent F. Hendricks, Silas L. Marker og Søren Pind om deres seneste udgivelser Os og dem, og Frie ord. Der kastes tråde fra 70’ernes kaos over frihedsrusen efter ’89 ind over vreden over tårnenes fald i 2001 og helt ind i migrationens og populismens årti. Ord som identitetspolitik, krænkelseskultur og politisk korrekthed er blevet en fast del af den offentlige debat. Enten er du med dem, eller også er du med os, og du køber altid hele pakken.



Den dybsindige

Dig, hvis Strunge-samling har sin faste plads på sengebordet og hvis dagdrømmeri rejser rundt i sentimentalitetens land. Her har litteraturen jo ofte sit arnested, så selvom du kan blive overvældet af de mange besøgende mennesker og de utallige stande på messen, har du bestemt også mulighed for at svømme væk i følelsernes hav.

Poesiens Grand Old Man
Fredag 15. november kl. 15:00 – Tranescene 2

Informations kulturjournalist og poet Victor Boy Lindholm taler med Jørgen Leth om digtsamlingen Det bliver ikke væk. Det bliver ikke væk, som er en samling vilde og vrisne, desperate, humoristiske og veloplagte digte om at blive gammel og træt, om at få sorte huller i hukommelsen, om at undres og forarges, blive væltet omkuld af vestenvinden og miste grebet og ævred og inspirationen, med en rå desperation, der kommer af at skrive sig op imod døden.

Fra en moders hjerte
Lørdag 16. november kl. 15:00 – Tranescene 2

Hvordan vil en poetisk fortælling lyde, når man befinder sig det sted i livet, hvor man får et barn? Forfatter Cecilie Lind har skrevet Mit barn, som handler om vanvid og hverdag, sødme og raseri. Et smukt og grumt langdigt om moderskabets mørke; om træthedens monstrøsitet, utætte kroppe og stille vold. I samtale med Politikens Felix Thorsen Katzenelson fortæller Cecilie Lind om, at Mit barn også er en historie om at blomstre i alle retninger på samme tid og om at finde en form for fred med det hele.

Literature makes the world go around
Søndag 17. november kl.11:10 – Samfundslitteraturs stand på C215

Litteratur kan mange ting, men kan du rent faktisk læse dig til empati? Og hvilke værker skal du i så fald læse? Det kan du blive meget klogere på når litteraturredaktør på Politiken, Jes Stein Pedersen, taler med forfatter Lars Theil Münster om den netop udkomne Det læsende menneske

Skriv en kommentar

kommentarer

skrivende flanørinde, med kærlighed til regnvejr, storby og kaffe. Altid klar på en filosofisk diskussion eller en god bog