Byens bedste boghandlere: Ræven og Pindsvinet

Ræven og Pindsvinet
Vinduerne hos Ræven og Pindsvinet bugner med litterære godter – både ude og inde – og for en litteraturelsker er det helt umuligt at passere, uden et hurtigt visit // Foto: Malene S. Hansen

Ræven og Pindsvinet er en lille boghandel i kælderen på Vesterbrogade 176 på Frederiksberg. Jeg stiftede selv bekendtskab med boghandlen, da jeg panisk gennemsøgte Københavns boghandlere efter en bog på mit pensum, som var udsolgt fra forlaget og ikke til at finde nogen vegne. Jeg stod og ventede på 6A på den anden side af vejen, da jeg spottede boghandlen. Et hurtigt kig op på busstoppestedet afslørede, at min bus først ville komme syv minutter senere. Masser af tid til at smutte over gaden og høre, om de skulle have den umulige bog! Den dag missede jeg min bus, men jeg fik fat i min bog plus en ny favorit boghandel.

I butikken møder man i det daglige Adam, som sammen med sin kæreste Louise ejer den lille boghandel. De åbnede den i sin tid, fordi deres egen bogsamling var begyndt at vokse ud af deres lejlighed. Butikken er inddelt efter forlag og huser små og mellemstore af slagsen. De har hovedsageligt forlag af denne størrelse, fordi de forsøger at bevæge sig væk fra det fokus, der er på bestsellere og i stedet hive den litteratur frem, som forsvinder i mængden. Inddelingen tvinger dig til at gentænke, hvordan du udvælger din litteratur, og hvis du mangler vejledning i den fagre nye verden, er Adam og Louise mere end kvalificerede. Der er ikke en eneste bog i butikken, som de ikke har læst eller er i gang med at læse. Hvis du spørger mig, er det en meget unik karakteristik, som du skal lede mange boghandlere igennem for at finde.

Hvor var boghandlerne uden deres faste kunder? Med en kop friskbrygget kaffe i hånden ses til venstre en af Ræven og Pindsvinets allermest trofaste stamgæster // Foto: Malene S. Hansen

Lige ved siden af kasseapparatet står Forlaget Korridors bøger udstillet i den kuffert, forlaget afleverede bøgerne i. Ifølge Adam selv er der en frempiblen af nye forlag i det danske boglandskab i stil med den udvikling, man har oplevet hos mikrobryggerierne. Derfor er den lille bogkælder efterhånden også så tæt på at være fyldt til bristepunktet, at de overvejer at udvide til kælderen ved siden af. Det ville også give dem mere plads til de litteraturarrangementer og jazzkoncerter, de afholder i butikken, hvor der højst kan være 30 mennesker – hvis altså alle til stede ikke abonnerer på konceptet om personlig sfære.

Ræven og Pindsvinet
Der er altid kaffe klar på kanden og en venlig boghandler, som kan klare det meste ?? // Foto: Malene S. Hansen

Butikken er i sig selv er noget særligt og emmer af den passion, Adam udviser. En passion som man ikke kan undgå at blive påvirket af, så snart man træder ind i butikken. Adam er boghandler, men han er også terapeut for sine kunder, litteraturformidler på det daglige og en ægte litteraturelsker. Han er typen, som altid er klar til at bestille en bog hjem til dig, tage en kop kaffe og vende hele verdenssituationen med dig.

Ræven og Pindsvinet
Bøgerne inddeles efter forlag frem for efter genre, hvilket giver en anderledes oplevelse, når man snuser rundt i boghandlen // Foto: Malene S. Hansen

Hos Ræven og Pindsvinet er der en duft af friskbrygget kaffe, litteraturkærlighed og sandsynligvis klassisk jazz bølgende ud af højtalerne. Stedet er af alt det bedste ved litteratur og efterlader dig med en fornemmelse af, at den lille kælder indeholder uendelige mængder livssandheder gemt bag bøgernes rygge. Hvis du går og savner en mere personlig bogoplevelse, så er Ræven og Pindsvinet for dig.

LÆS VORES NÆSTE UDVALGTE TIL BYENS BEDSTE BOGHANDLERE

For ubeslutsomt og selvbevidst et menneske til at skrive copy om mig selv.