Byens bedste boghandlere: Politikens Boghal

Politikens boghal
Politikens boghal er inddelt i to etager. 1. sal bugner med skønlitteratur, poesi og ikke mindst kaffe, og kælderen gemmer på al faglitteraturen og videnskaben. // Foto: Anna T. Huynh

Det brummer fra kaffebaren ovre i hjørnet, og duften af den friskbryggede kaffe blander sig med duften af nye bøger. Boghandlen er omgivet af enorme vinduer, der giver udkig til byens mylder, gule busser og det pågående metrobyggeri. Et par gråhårede damer sidder ved et af de runde borde ved vinduet og drikker sort kaffe, mens en skægget fyr læser dagens avis ved bordet ved siden af. Der eksisterer en dejlig ro her i Boghallen, og de fleste synes at stå i deres egne verdener, som de betragter reolernes forskellige bøger. Opslugt af bøgernes bagsider.

Politikens boghal er drevet af et stort hold, der alle lever og ånder for litteraturen. I spidsen af flokken står Christina Thiemer, der netop påpeger Boghallens rummelighed som en vigtig styrke:

”Vi adskiller os ved at have et rum, hvor alle kan være med. Læsere og ikke læsere. Et rum, hvor du kan nøjes med at læse avisen. Det er en balance mellem at tilbyde det som forventes og aldrig falde i med hensyn til varer på hylderne, som ikke har det mindste med en boghandel at gøre.”

Her er bøger fra gulv til loft i et bredt spektre af genrer. Fra foden af trappen til kælderen guider farverige linjer rundt til de forskellige genrer – følg den mørkeblå linje til kogebøgerne eller den orange til filosofi og videnskab. Linjerne løber i labyrintiske gange, der er skabt af lave borde med bunkevis af bøger.

Den brede trappe ned til kælderen står som rummets hjerte. Denne tirsdag formiddag er trappen helt tom, men ugentligt bliver trappens trin forvandlet til siddepladser, når Boghallen inviterer til litterære arrangementer. På min vej ned ad trappen bliver jeg eksempelvis mødt af en stor tavle, der minder om, at Martin Kongstad, Søren Ulrik Thomsen og Caroline Sascha Cogez gæster trappen den 20. april 2017 for at tale om Maria Gerhardts Transfervindue.

”Arrangementerne er livsvigtige for vores overlevelse,” fastslår Christina og fortsætter: ”De er gratis gaver til vores kunder og skaber en loyalitet hos både kunder og forlag. Det tvinger os til at blive personlige med forfatterne og forlagene, og kunderne bliver mødt på en helt anden måde.”

Boghallens vægge er beklædt med bogfyldte reoler fra top til tå, og rundt omkring på bordene finder man blandt andet de gode tilbud og titler særligt udvalgt af Boghallens boghandler. // Foto: Anna T. Huynh

Politikens Boghal tilbyder et fællesskab, der lader den individuelle læseoplevelse udfolde sig, og arrangementerne på trappen er med til at give et kig ind i forfatterens tanker med værket eller muligheden for at høre andres oplevelse af et værk. Boghallen skaber et socialt, litterært rum, som de tager med videre ud på de sociale medier. De er at finde på Facebook, Twitter og Instagram, hvor de hyppigt inspirerer og reklamerer i en legende, uformel tone. Christina påpeger da også, at hun ser kommunikation som Boghallens spidskompetence, hvor de konstant forsøger at forføre uden at lyve overfor kunden.

Det runde profilbillede på Instagram gør opmærksom på, at Boghallen ”har bragt folk og litteratur sammen i over 100 år.” Helt præcist har Boghallen eksisteret på hjørnet af Politikens Hus siden 1915 og har gennem det sidste århundrede været gennem utallige omstruktureringer, ombygninger og lederskift.

Christina fortæller, hvordan de konstant forsøger at følge med tiden ved at have blikket vendt ud mod verden for at opsnappe ny inspiration: ”Jeg er netop vendt hjem fra inspirationstur til New York, og vi er ikke bare med, vi er også foran. Det handler om konstant at have noget at tilbyde. At man laver noget, man selv ville opsøge, altså noget ærligt og ikke bare lave automatsalg og automatevents.”

Nøjagtig som profilbilledet på Instagram påstår, så formår Boghallen at bringe folk og litteratur sammen. Gennem en afslappet atmosfære, god kommunikation og litterære arrangementer, opstår der en deltagende, personlig og inspirerende boghandel.

LÆS OM VORES NÆSTE UDVALGTE BOGHANDEL HÉR