“Bookstagram”: litteratur, nørderi og fællesskab

Bogklubber er der masser af i det danske rige. Rundt omkring på kommunebibliotekerne kan du fordybe dig i alt fra livsfilosofiske værker til krimier og klassikere sammen med en håndfuld andre engagerede læseheste. Men det er ikke længere kun på bibliotekerne, at bøgerne få lov til brede sig i diskussioner og deleglæde. Som så meget andet i vores moderne tilværelse har læsekredsene også sneget sig ind på de sociale medier – bookstagram – hvor de nu er frit tilgængelige for alle os, som ikke lige går turen ned i den offentlige læsesal, men finder inspiration og fællesskabsglæde gennem de online platforme. En gruppe studerende åbner op for deres bogklub med en Instagram-profil, der ikke kun handler om at få likes, men om at dele litteraturen – og ikke mindst at finde tid til venskabet.

Bookstagram
Bookstagram // Foto: papvinogpaperbacks

En kedelig eftermiddag på Instagram, falder jeg over @Papvinogpaperbacks, hvis catchy profilnavn jeg med det samme klikker ind på. I profilens biografi står der: ‘bogklub med forkærlighed for allitteration, slaskede paperbacks & papvinens billige rus.’

Bogklub på Insta? tænker jeg undrende.

Ida Bejder og Fie Sejr Ravn Jensen er et par af hjernerne bag profilen. Det hele startede med en idé, opstået efter afslutningen på et grundfag, hvor læseklubbens 7 medlemmer studerede litteraturvidenskab sammen. De spredte sig i hver deres uddannelsesretning og savnede det fællesskab, som de havde opbygget ved at læse litteratur sammen.
“Vi ville gerne fortsætte interessen og snakken, som vi var vant til fra studiet og vigtigst af alt, have noget at mødes om, så vi ikke mistede kontakten til hinanden,” fortæller Ida. 

Aftalen i læseklubben lyder på, at de skal stemme om, hvilket værk der skal diskuteres og så læse det til næste møde – hvad medlemmerne gør derudover, står frit for. Nogle skriver emner og spørgsmål ned, nogle propper siderne med post-it-notes og andre møder bare op alt efter, hvor meget studierne og livet fylder ved siden af. Rollerne har formet sig selv alt efter, hvem der har lysten til det ene eller det andet. Uden at overanalysere er der rum til at gå i dybden og udtrykke sin positive eller negative mening om den pågældende bog, og derigennem åbne op for nye indsigter.
“Vi savnede at snakke om litteraturen på et ikke-fagligt plan, hvor man bare kan slynge nogle ting ud i luften, uden at ens underviser tænker: ‘nå, hvad mener du med det?” tilføjer Fie.
Det er vigtigt for klubben, at det ikke føles som en ekstra lektie, men at det holder sig til at være en lystdrevet fritidsbeskæftigelse. Formålet er først og fremmest at se hinanden, og ingen skal blive stressede eller føle sig pressede over en deadline. Det skal føles naturligt. Når @Papvinogpaperbacks sidder rundt om bordet med deres vinglas og bøger, er diskussionen den ekstra tilføjelse til det, man får ud af en bog, når man sidder derhjemme og bare læser for sig selv. Læseoplevelsen ekspanderes, når man har samtalen in mente og bevidstheden om, at man skal formidle ens tanker videre efterfølgende.

Hvorfor så tage skridtet videre med en læseklub i et SoMe univers?

“Vores læseklub centrerer sig om det fysiske møde og samtalen om bogen. Den online platform er et hyggeligt tillæg, der fungerer som en slags fotodagbog over, hvad vi har læst og snakket om, og bogklubbens minder. Og så er det jo bare en skøn bonus, at vi samtidig derigennem kan inspirere andre og selv få inspiration,” fortæller Ida.
@Papvinogpaperbacks fører deres feed meget intuitivt for at signalere hyggen og det ukomplicerede. Alle fra gruppen har adgang til profilen, og til møderne tages der billeder og stories for at opfange den smittende stemning. De to litteraturentusiaster gik begge rundt med en lille drøm om bogbloggeri og havde en lyst til at blive en del af det efterhånden store fællesskab, der findes med bookstagram, hvor man deler passionen med andre læseheste. På sociale medier er bog-nørderiet det moderne svar på samtalesalonens mission om at dele de litterære oplevelser. Book-tubs, live-streams, podcasts og bookstagram er bare en håndfuld moderne tiltag i det enorme netværk, som breder sig ud over hele verden. Her kan man lade sig inspirere til sin næste læseoplevelse, finde anmeldelser og anbefalinger, dykke ned i diskussioner, og man kan interagere og selv dele sine litterære tanker. Instagram og bookstagram åbner muligheden for kreativitet, hvor det æstetiske billede af et omslag kan være en anbefaling i sig selv og gør en bog attraktiv; såkaldte ‘instaworthy’ bøger, som er en helt ny form for visuel boganmeldelse.

“Mange tænker sikkert, at læsning er en enspænder-ting, men sociale medier har muliggjort, at nogle kan mødes for at snakke om bøger og finde et fællesskab om samme interesse. Litteraturen er noget, man kan have sammen og praktisere sammen,” pointerer Fie.

Det var faktisk også netop i “Bookstagram” fællesskabet, at forfatteren Olga Ravn inspirerede @Papvinogpaperbacks til at læse Shirley Jackson’s We Have Always Lived in the Castle

“Shirley Jackson havde vi ikke læst, hvis ikke at Olga Ravn havde anbefalet den på sin profil. De store dagblade har ikke længere monopol på at ramme det yngre publikum, de søger mod andre platforme nu, hvor det er nemt at sortere i, hvem man har lyst til at følge.” 

Læseklubber – online eller IRL – er altså noget at mødes omkring. I Danmark er ensomhed et stigende problem, og mange unge finder det svært at skabe nye relationer, eller måske kan forventninger fra arbejde og studie gøre det svært at fastholde eksisterende venskaber. Af gode råd til andre, som nu sidder med lysten til at deltage i eller selv starte deres egen læseklub, fortæller Ida og Fie, at folk skal mødes om bøger, uanset om man er vant til at læse og diskutere litteratur. Bøger åbner op for snakken om det indre følelsesliv og giver anledning til at starte de samtaler, man normalt ikke ville have haft under andre omstændigheder.
“Man skal ikke tænke over, om man nu siger noget klogt, man skal bare sige, hvad man tænker. For os er det vigtigt at have et rum, hvor man ikke skal føle, at man skal præstere,” siger Ida.

“Og husk at læse højt for hinanden. Lav gerne Papvinogpaperbacks 2.0!”

Navnet er fængende og hænger sig ikke i at være prætentiøst; Papvin og Paperbacks er så meget nede på jorden, at selv en hardback-bog eller en flaskevin (og hyldeblomstsaft) kan snige sig med ind klubben, ligesom alle, der har lyst til at kigge med, kan gøre det. Det er hyggen og den frie struktur, som står øverst på listen. Det er ikke målet at finde frem til den næste store litterære ekspertudtalelse, men at mødes og holde kontakten med det, de brænder for; litteraturen.

LÆS FLERE ARTIKLER AF IDAEMILIA HÉR

skrivende flanørinde, med kærlighed til regnvejr, storby og kaffe. Altid klar på en filosofisk diskussion eller en god bog