Bogmennesker: Niels Offenberg

Niels Offenberg
Portræt af Niels Offenberg // Tegning: Anja Oxager

Niels Offenberg er en af drivkræfterne bag Københavns Hovedbibliotek og festivalleder på Kbh Læser. VINK mødte Offenberg til en snak om litteraturen, hans vision for Kbh Læser og hans litterære helt Per Højholt. Et møde der overraskede med fælles morgensang, byens bedste croissant og et kafkask mødelokale i Hovedbibliotekets kælder.

En regnfuld onsdag i maj træder jeg ind gennem svingdøren på Københavns Hovedbibliotek. Det første syn, der møder mig, er en stor gruppe, som synger for fuld hals til fælles morgensang. Jeg får helt lyst til at bryde ud i sang, og da jeg møder Niels Offenberg, fortæller han, at han er træt af aldrig at have tid til at deltage. Niels Offenberg er en travl mand.

”På papiret har jeg ét job, men jeg er jo både festivalleder, som godt kunne fylde hele året, og samtidig laver jeg så arrangementer hele året. Jeg tror, jeg lavede 98 sidste år, som jeg var involveret i. Det er jo lidt hårdt og måske også privilegeret, fordi jeg synes, tingene giver noget til hinanden,” fortæller Offenberg.

Jeg er opdraget med, at bøger er en kvalitet

Niels Offenberg kommer fra et akademisk hjem, hvor begge forældre var gymnasielærere. Her var det dog naturvidenskaben, som var i centrum.

”Jeg er opdraget med, at bøger er en kvalitet. Men jeg kommer ikke fra et litteraturhjem på den måde. Altså mine forældre læser og læste, men jeg tror selv, jeg fandt interessen for litteraturen. Den interesser mig helt vildt, men jeg tror faktisk, at jeg ville være bedre til matematik.”

Offenberg ser ikke det naturvidenskabelige og humanistiske som modsætninger, men mener snarere, at de kan lære noget af hinanden formidlingsmæssigt. Han uddyber:

”Jeg tror, det var et kompliment. Det var nok ikke ment sådan. Men der var en, der kaldte mig et renæssancemenneske. Det der med at interessere sig for, hvordan man skruer ting i og samtidig virkelig være optaget af det humanistiske. Jeg tror, det er det hjem, jeg er opdraget i.”

Det var smart at læse Paul Auster

Vi er nu rykket ned i et mørkt mødelokale i kælderen, der består af flere rum og en ubrugelig, smal gang, som ingen nytteværdi har overhovedet, og som minder mig om en scene i en af Franz Kafkas romaner. Med os har vi bragt kaffe og måske byens bedste croissanter fra Democratic Coffee, som knaser på den helt rigtige måde, når man sætter sine tænder i den sprøde overflade. Jeg lytter, mens Niels Offenberg fortsætter sin fortælling:

”Jeg er jo ikke sådan en læsehest. Altså, jeg læste, men jeg var ikke sådan én, der var fordybet i litteraturen. Jeg læste og fik kæmpe oplevelser med mig selv, men der er selvfølgelig også den der del med, at det var smart at læse litteratur.”

I sine teenageår mødtes Offenberg, da også med sine venner for at diskutere litteratur.

”Altså, man er utrolig alvorlig og så har man læst Hotel New Hampshire eller Paul Auster, og så sad man der, og det var skide godt, men det er også den der med at man spejlede sig eller man diskuterede det med de andre. Jeg synes det var sindssygt fedt i sig selv, og så var det smart og ligesom en del af ens kultur og blev ens identitet.”

Senere i livet studererede Niels Offenberg Nordisk sprog og litteratur i Aarhus og filosofi som sidefag på Københavns Universitet. CV’et er imponerende og vidner om et nysgerrigt arbejdsliv med stor faglig bredde: fra Koda til Copenhagen Jazz Festival, jazzfestival i Berlin og kulturprojekter i Øst- og Vestafrika. En dag valgte Offenberg at søge stillingen som litteraturformidler på Københavns Hovedbibliotek.

”Jeg tænkte, at jeg har jo været væk fra alt det her. Tænk nu hvis jeg kunne skifte? Jeg kender godt til formidlingsdelen, og litteraturen har hele tiden været der som den der base. Det ville jo være fantastisk, hvis man på et tidspunkt i sit liv kunne være så heldig, og det var jeg så.”

Hovedbibliotekets flotte indvendige karnapper i forhallen // Tegning: Anja Oxager

Kbh Læser skal styrke det litterære miljø

Som festivalleder har Niels Offenberg to visioner for Kbh Læser:

”Min vision med Kbh Læser er, at den skal styrke det miljø, der er. Så jeg tror det er vigtigt, at man som festival siger: hvad kan vi gøre for dem, der er her i forvejen? Fordi ellers så har festivalen ikke nogen berettigelse.”

Niels Offenberg ønsker, at Kbh Læser skal hjælpe byens litterære aktører med at formidle bedre, mere og i nogle tilfælde til et nyt publikum, fordi det er fedt, når kredsen udvides. Offenberg uddyber:

”Det handler jo i virkeligheden om, at festivalen ikke skal spise sine samarbejdspartnere, og den skal være klar til, at det litterære landskab måske ser helt anderledes ud om et år. Det forandrer sig sindssygt hurtigt. Jeg synes, den der med at man forstår byens aktører, er en del af visionen.”

Et andet væsentligt aspekt er festivalens tema, som skal være med til at presse litteraturen ud i samfundet og aktualisere den.

”Der ligger jo simpelthen en guldgruppe af værker, som folk ikke har beskæftiget sig med, så hvis festivalen kan være med til at aktualisere litteraturen i kraft af et tema, så synes jeg også, man kan kalde det en vision. Det er en stor ting at arbejde med formidlingsmæssigt, for alle vil gerne høre om de nyeste udgivelser.”

Offenberg mener, at det handler om at komme ned i tempo og gennem litteraturen blive klogere på en empatisk måde og lære om kritisk tænkning.

”Litteraturen har mange facetter,” konstaterer Offenberg og fortsætter: ”Selvfølgelig er bøger også underholdning, men det er også alt muligt andet. I den ene ende er det også dannelse og en masse ting imellem.”

Per Højholt rammer mig hver gang

Men hvilke læseoplevelser har så betydet mest for Niels Offenberg personligt, spørger jeg ivrigt, idet jeg forsøger at stoppe hans ukontrollerbare og fascinerende talestrøm.

”Der har selvfølgelig været mange store læseoplevelser. Der er forfattere, der rammer en undervejs i livet. Da jeg læste Per Højholt, ramte han mig fuldstændigt, og jeg ved godt, han er en litterær helt for rigtige mange. Men han ramte mig med at være helt vildt filosofisk og helt vildt sjov – og jeg tror faktisk, at hvis jeg skulle sådan vælge én forfatteroplevelse, så er det ham, fordi han har sådan noget jysk med sig samtidig med, at han får sagt de vildeste ting.”

En nyere læseoplevelse, som også tog røven fuldstændigt på Niels Offenberg, er Den danske Borgerkrig 2018-24 af Kasper Colling Nielsen.

”Han gjorde et eller andet ved mig. Jeg tror, han ramte noget i den måde, han skriver på, og så får han i en relativ kort bog sat mange tanker i gang, hvor der er så mange huller i det. Han har også ufatteligt meget naturvidenskab og samfundsmæssigt over sig. Den ramte mig helt vildt meget. Jeg har det sådan: hvad bliver det næste han skriver!?”

Tre bøger du skal læse i din sommerferie

Inden vores møde har jeg givet Niels Offenberg til opgave at finde tre bøger, han skal anbefale til VINK’s læsere. Bøgerne hives straks op af hans rygsæk, mens han pointerer, at det er ret fint, at de alle sammen er kvindelige forfattere.

Lone Aburas udkommer snart med en ny roman, der hedder Det er et jeg der taler (Regnskabets time), som er den perfekte bog til sommer. Jeg har hørt hende læse uddrag af den op, og jeg glæder mig sindssygt meget til at læse den,” fortæller Offenberg og fortsætter:

”Hannah Arendts essaysamling De retsløse og de ydmygede er pligtlæsning. Jeg vil gerne være ærlig og sige, at jeg kun har læst et af essayene. Der er tre, som er skrevet i 1942. Jeg får helt gåsehud bare af at nævne den. Den er super præcis i forhold til det, der sker nu, og så er den også universel. Hvordan er det at være flygtning? Hvordan er det at være jøde? Det er sådan en læseoplevelse, hvor man tænker; ok, det her er sindssygt godt skrevet.”

Niels Offenberg har taget mere end tre bøger med, men ender med at anbefale Dust af den kenyanske forfatter Yvonne Adhiambo Owuor.

Den er faktisk svær. Det er sådan en bog, man tygger sig igennem, men hvor man får et fuldstændig vildt indblik i Kenya med alle mulige modsætninger. Udover hun skriver vildt godt, er det en virkelig fascinerende bog og fortælling. Så synes jeg også bare, at det er fantastisk, at man også bliver mødt af sit eget billede af Afrika ved at læse den.”

Interviewet er nået til vejs ende og til spørgsmålet, om Niels Offenberg får læst noget for tiden, lyder svaret:

”Jeg læser lidt. Lige nu arbejder jeg alt for meget, så læser jeg de forfattere, jeg har præsentereret eller vil præsentere, og så er der sådan en lille bunke lystlæsning. Jeg har faktisk afholdt mig fra det med at blive den type, der går i gang med syv bøger på en gang, men det er jeg endt med at blive nu.”

LÆS NÆSTE INDLÆG I SERIEN “BOGMENNESKER” HÉR