Postkort fra Peblingesøen

POSTKORT fra Peblingesøen
Dette kort er hverken fra en skribent, københavnerkunstner eller VINK-fotograf. Denne gang er det Københavns søer, der sender et postkort.Fotos // Freja Vejstrup


Resterende fotos // Nanna Claudius Bergø

Det er hverken dine øjne eller kameraet, der er noget galt med her. Noget lurer under og over overfladen på denne sø. Cykler, brugt fyrværkeri, øldåser, en Fjällräven og pizzabakker er blandt de mange genstande, der mere eller mindre synligt er at finde i dette vand. Denne dag var der dog også noget andet, der fangede de forbipasserendes opmærksomhed på Dronning Louises Bro, hvis de altså tog sig tiden til at kigge op fra deres telefoner.

 

Kunstneren Freja Vejstrup havde fået lov at placere 6 tømmerflåder på Peblingesøens overflade: ”Installationen består af 6 tømmerflåder bygget af genbrugsmaterialer. De er 2,5×2,5 meter store og oven på hver af dem, er der udspændt en stor plakat med et billede af en dansk åkande. På nogle af plakaterne er åkanden lavet af pixels så store, at den næsten er opløst.” Disse tømmerflåder lå her fra den 9.-11. juli i solskin, regnvejr og blæst. Flåderne var bygget af genbrugsmaterialer såsom Årstidernes flamingokasser, pantflasker og tomme shampooflasker.

 

Søerne har set flere af disse genbrugsmaterialer før. De ligger viklet ind i bundens grønne planter eller fanget i den slam, der med jævne mellemrum ramler ind i broerne, der fragter de forbipasserende sikkert over vandet. Men søerne har ikke set åkanderne før: ”Målet skulle gerne være at gøre københavnerne opmærksomme på, at der bør være blomstervækst og dyreliv i søerne – ikke cykler, øldåser og madpakkepapir. Det er ikke sjældent, man ser døde fisk og ænder flyde i overfladen.”

 

En blæsende mandag eftermiddag fik søerne også besøg af VINK. Med et kamera i hånden var kulturmagasinet også nødt til at se, om det nu kunne passe, at søerne er fyldt med andet end vand og ænder. Enkelte turister fulgte nysgerrigt med rundt og flere københavnere kastede et enkelt blik eller to ned i vandet, når der blev taget billeder. For der blev fundet skrald – og masser af det. Ud over de sædvanlige dåser og flasker i søernes andemad var søbunden fyldt op med trafikkegler, cykelkurve og alt godt fra take-away-efterladenskaberne. Alt sammen noget man ikke nødvendigvis ser, medmindre man kigger efter. Denne mandag blev der kigget efter på grund af flydende kunstige åkander.

 

Freja har også en god grund til at handle netop nu: ”Særligt nu er et vigtigt tidspunkt at gøre brugerne bevidste om, hvad affaldet betyder, da fisk og fugle netop har ynglet. Derudover håber jeg selvfølgelig, at politikerne ser det samme og får lyst til at handle. Der er blevet gjort en meget lille indsats for at få vandmiljøet gjort bedre i Søerne, og tiltagene virker ikke på sigt. De nuværende rensemaskiner er bare ikke nok.” Freja tilføjer ligeledes, at politikerne havde ønsket, at søerne kunne bruges som badefacilitet i i år 2002. I stedet kan man i dag låne en kunstig svane at cykle rundt på.

 

I VINKs undervandsskattejagt på søernes skrald endte de op ved Sortedamssøen, hvor store maskiner og metrohegn i øjeblikket dominerer udsynet. Mens man kan krydse søen på den lille bro, kan man på metrohegnet læse sætningen ”Under overfladen er himlen altid blå.” Efter turen, rundt om søerne med blikket ned under overfladen, var det dog ikke den blå himmel, der fangede blikket.

 

Hvor: Søerne

Hvornår: 9.-11. juli (skrald og komisk metrohegn vil dog være at finde længe)

Mønt: Gratis

Tidligere kunstredaktør på VINK og KA i kunsthistorie ved KU.