Nye fotografiske bud på skønhed

 

I en gyde på Nørrebro demonstrerede nyuddannede fotografer fra Københavns tekniske skole (KTS), hvordan æstetisk sans og et godt kamera kan få enhver til at se smuk ud. Fredag den 6. februar forvandlede sig til en fernisering for 10 afgangsstuderende fra KTS, der udstillede deres svendeprøve. Udstillingen blev afholdt i Meinungsgade på Nørrebro i hyggelige og intime omgivelser, hvor der blev givet de nyeste fotografiske bud på, hvordan skønhedsidealer og rum kan udfolde sig.

 

Et interessant budskab blandt fotograferne var ønsket om at kunne adressere skønhedsidealet. Fotografen Camilla Bendz gav sit bud på, hvad det vil sige at være smuk, ved at lave en refortolkning af kvindelige mode- og skønhedsikoner i hendes svendeprøve; herunder Twiggy og Audrey Hepburn.  Særligt ved de kvindelige modeller som skulle forestille skønhedsikonerne var, at de alle havde ar på kroppen. Hendes fotografier lokker en til at træde et skridt tilbage og reflektere over bestræbelsen på det perfekte. Uden implicit at problematisere skønhedsidealet formåede Jakob Storms smukke, rå og ukontroversielle portrætter at fange beskuerens opmærksomhed. Derudover fik Mikkel Suppras sat et personligt præg på  modefotografiets minimalistiske tendenser ved brug af anderledes men interessante materialer. I et af hans sort hvid fotografier var der gjort brug af transparent beklædning, som var med til at give portrættet et yndefuldt udtryk.

En anden fotograf, Frederik Heide, provokerede med sin æstetiske sans og er i den grad en fotograf, vi skal holde øje med. Til udstillingen udfordrede han, i et portræt af en transseksuel, de heteronormative skønhedsidealer med et strejf af queerfeministisk udtryk.  Fotografierne understreger, hvor vigtigt det er stadig at problematisere  debatten om skønhedsidealer.  Nogle vil mene, at emnet efterhånden er diskuteret til døde, men faktum er, at der åbner fitnesscentre som starbukscafeer i London, hvilket  bør efterlade et rum for refleksion. Måske de nye fotografer kan være med til at bidrage til et mere holistisk syn på de skønheds- og kropsidealer, som stadig i 2015 minder om de idealer, der prægede græske antik. Selvom antik skulptur er byttet ud med fotografi, så er det vel kun på sin plads, once again, at tage en sådan problematik op.

Svendeprøven udtrykker et liberalt og rummeligt syn på skønhed, et åndehul, i en hverdag præget af mobileHealth apps. Trods de mere kontroversielle modefotografiske udtryk blandt svendeprøverne var det skønt at se, hvordan mange af fotograferne havde formået at sætte et særeget præg på deres fotografier.

 

Andre af fotograferne arbejder med koncepter om tid, sted og rum, hvilket får en til at reflektere over udstillingens valg af lokaler. Store, lyse og med hvide vægge, minder udstillingsrummet mere om MoMA end om et alternativt udstillingsrum på Nørrebro. Omvendt understreger lokalets hvide og klare belysning virkningsfuldt nogle af fotografiernes dystre udtryk og afslører skønheden i forskellighed.

 

Læs mere: https://www.facebook.com/events/550322058445130

Hvad: De 10 fotografters svendeprøve

Hvor: Studiet Meinungsgade 8c

Hvornår: Fredag d. 6 februar

portemonnæ: Gratis