Kunst skal også opleves derhjemme

//Alle fotos: ARTOTEKET / Cecilie Bach

 

 

I en baggård i Baggesensgade på Nørrebro bor ARTOTEKET. Det er et bibliotek med kunstværker, man som medlem kan låne med hjem. Forestil dig et galleri, hvor du kan pille værkerne ned fra væggen og hænge dem op hjemme i din egen stue. Her kan du så kigge på værket, beundre det og forholde dig til det, men ligesom med lånte biblioteksbøger kommer der en dag, hvor du skal aflevere værket tilbage igen. På den måde skaber ARTOTEKET helt nye måder at opleve kunst på.

 

I weekenden fejrer ARTOTEKET sin etårs fødselsdag med en forårsudstilling med udvalgte værker fra 14 forskellige kunstnere.  VINK har mødt Artotekets bagmand og -kvinde, Johan og Signe, til en snak om at drive kunstbibliotek, om kunstnerne på forårsudstillingen, om værkerne og om københavnerne, der låner kunsten med hjem.

 

Hvad søren er et artotek?

Vi starter med begyndelsen. ’Artotek’ kommer af det franske ’artothèque’, og det er også fra Frankrig, at ideen til Nørrebros kunstbibliotek er kommet. Signe var i Paris med kæresten og besøgte noget af hans familie, som havde et trykkeriværksted, der også mere eller mindre uformelt udlånte kunsttryk til folk, og så var ideen født til kaospiloten Signes tredjeårsprojekt. ”Det giver mening på en måde. At låne kunsten ud så vi alle sammen kan få mere af den” forklarer Signe. Hendes medstuderende Johan var med på ideen, og de begyndte at undersøge mulighederne for at lave et kunstbibliotek i København. ”Folk var rimelig på!” siger Johan entusiastisk, ”men også sådan lidt, hvordan har I tænkt jer det?”. Konceptet er faktisk ret enkelt.  Kunstinteresserede og andre nysgerrige kan blive medlemmer for 100 kr. om måneden og så ellers frit vælge originale kunstværker i ARTOTEKETs samling og låne dem med hjem i op til tre måneder.

 

Det var vigtigt for Signe og Johan at lave en bred samling, hvilket krævede et koncept, som appellerede til kunstnerne på en sådan måde, at de havde lyst til at være med. Efter ét år står ARTOTEKET nu over for sin første forårsudstilling, hvor der har været ’open call’, som går ud på, at kendte som ukendte kunstnere frit kan sende deres værker ind og på den måde søge om optagelse på fx en udstilling. Det resulterede i hele 64 ansøgere med over 240 værker at vælge imellem. Heldigvis får Signe og Johan hjælp af en fagjury, når der skal udvælges værker til ARTOTEKETs samling, for som Johan forklarer: ”Vi vil gerne lave en samling, som har bredde. Det betyder også, at man nogle gange skal tage sin personlige smag og pakke den lidt ned i baglommen og se på værkerne for deres kunstneriske kvalitet og historie”. Okay, jamen er ARTOTEKET så kun for dem, som ved en masse om kunst, får jeg spurgt. Som respons får jeg store smil og et enstemmigt ”Nej”.

 

 

”Hele ideen med ARTOTEKET er, at kunst ER for alle”, fortæller Signe. ”Vi har ikke en baggrund i kunstverdenen”, fortsætter Johan, ”Personligt, så er det det der med: Hvad er kunst for mig? Og det er spændende at blive udfordret på: Hvad er det, du ser i det der?”. Johan forklarer, at kunst for ham også i høj grad fungerer som kontrast til en digital hverdag fyldt med medier, hvor skærmen står imellem dig og resten af verden. ”Jeg tror, at der er noget ved det der med at stå foran et fysisk værk, som manifesterer en anden persons tanker og refleksioner og spørgsmål til tilværelsen”.

 

En platform for øjebliksbilleder

Den fysiske tilstedeværelse er netop det, som det handler om, når ARTOTEKET vælger at lave forårsudstilling. ARTOTEKET skal nemlig også være et sted, hvor man kommer og mødes om kunsten. ”Jeg tror på, at kunst og kultur er det, som gør os til medborgere. Det er det, der gør os til medmennesker på den ene eller den anden vis”, siger Signe filosofisk. Hun fortsætter: ”For mig så er det at fordybe sig i et kunstværk lidt det samme, som hvis man sætter sig ned og har en dyb samtale med et andet menneske”.  Med værkerne på forårsudstillingen får man set på tiden, som vi lever i, fra forskellige vinkler, forklarer de begge to. ”Juryen har udvalgt en samling værker, som både kan spille sammen og kan stå individuelt, og som alle sammen har sådan en eller anden god historie at byde på og en kommentar til den tid, vi lever i”, fortæller Johan. Kunstnerne er dog en meget blandet flok af både unge kunstnere under uddannelse og andre, som har arbejdet med kunsten i mange år, og som lever af det. På den måde bliver udstillingen et øjebliksbillede af, hvordan der bliver set på verden fra forskellige synspunkter. Signe breder armene ud. ”Okay, i år 2015 så har det her menneske og det her menneske levet samtidigt, og de har set noget helt forskelligt. Det – synes jeg – er det spændende ved sådan en udstilling”.

 

 

 

Hvilke spørgsmål kan man holde ud?

Det er blandt andet sådan, Johan og Signe selv vurderer, hvad der skal lånes med hjem fra ARTOTEKETs samling for at hænge i deres egne hjem. Signe fortæller, at hun for tiden har nogle stille, melankolske værker med landskabsagtige motiver af Iben Munnecke hjemme som udlån. Hun lyder virkelig begejstret for værkerne, så jeg kan ikke modstå at spørge, om det så ikke er svært at skulle levere dem tilbage til ARTOTEKET? ”Det gør lidt ondt”, indrømmer Signe, ”men det er også med til, at man værdsætter det mere, mens man har det”. Den indstilling har hun tilsyneladende til fælles med mange af ARTOTEKETs øvrige medlemmer. Johan fortæller mig, at de har både unge og ældre blandt deres medlemmer. De unge i sluttyverne er i gang med at etablere sig og har hverken lyst eller råd til at binde sig ved at købe kunst. Men medlemskartoteket indeholder også medlemmer, der har rundet de 50, og som ser det at have fx en hel serie fotografier hængende derhjemme som en kulturel oplevelse på niveau med en tur i teateret. ”Folk kan få lov at tage nogle chancer”.  Signe tager over: ”ARTOTEKET er vigtigt på den måde, for det giver muligheden for at sige: Nå, jamen hvad sker der med kunsten, når vi tager den med hjem? Bliver den noget andet? Er det så kunst? Bliver den en del af mit hjem eller sådan et mærkeligt sted på væggen, som jeg aldrig rigtig kan forlige mig med?”

 

Forårsudstillingen varer fra fredag den 29. april til søndag den 1. maj og finder sted i kontorfællesskabet Skraa, som ARTOTEKET deler lokaler med til daglig. Det kan måske virke som en kort fornøjelse, men Signe påpeger, at den begrænsede tidsfrist for at se udstillingen også har sin charme. ”Så er det der, man kan komme og opleve udstillingen, for så går man ikke rundt alene i sådan et tomt udstillingslokale”. Til spørgsmålet om hvem de så håber kommer forbi, svarer Johan: ”Vi håber rigtig meget, at der kommer en masse københavnere, der har lyst til at få nogle nye oplevelser og have det fedt sammen med hinanden og med kunsten”.

 

Jeg ved ikke med resten af Købehavn, men jeg kommer i hvert fald.

 

 

Du kan læse mere om forårsudstillingen og se programmet på Facebook og blive klogere på ARTOTEKETs hjemmeside. Du kan også se udstillingskataloget her.

 

Hvor: ARTOTEKET, Baggesensgade 4C st., 2200 København N (Psst! ARTOTEKET har lavet en lille video, så du let kan finde dem i baggården – Klik her).

Hvornår: Forårsudstillingen varer fra fredag den 29. til søndag den 1. maj. FREDAG kl. 17-23 • LØRDAG kl. 10-19 • SØNDAG  kl. 10-17.

Praktisk info:

FREDAG • Fernisering • Esben Weile Kjær læser op af sine to digtsamlinger, du kan se ARTOTEKETs installation “København”, og Raised by Women slutter aftenen af med en lille koncert.

LØRDAG • Kl. 17-18 kan du opleve en samling korte kunstfilm, kurateret af visuel kunstner Karen Bohøj.

SØNDAG • Kl. 14 vil Bandina ie spille en unik liggekoncert i udstillingsrummet.

Mønt: Det er gratis at deltage

 

 

// Forsidefoto: ARTOTEKET / Cecilie Bach