INDTRYK FRA WEEKENDENS ART FAIRS

INDTRYK: Er du kulturhungrende og nysgerrig på den internationale samtidskunstscene? Denne weekend byder på intet mindre end to store kunstmesser, der vidtfavnende udstiller samtidskunst fra verden over. Kunstredaktionen har torsdag været til Enter Art Fair 2020, den mest prominente internationale kunstmesse i Norden, der i år finder sted i Tunnelfabrikken i Nordhavn.

Enter Art Fair 2020
Enter Art Fair 2020 // Foto: Rikke Bank

Sidste år fik København sin tredje kunstmesse, Enter Art Fair, som fandt sted på Refshaleøen. Allerede nu er kunstmessen blevet større, og åbner fredag dørene til Tunnelfabrikkens enorme hal i ydre Nordhavn, hvor sænkekasserne til Øresundstunnellen engang blev støbt. Denne weekend er hallen omdannet til et kulturmødested, der summer af nysgerrige gæster, kunstnere og gallerister, som samles om udstillede værker af mere end 250 kunstnerne. Fra anerkendte navne som Michael Kvium, Christian Lemmerz og SUPERFLEX til nye og upcoming navne på samtidskunstscenen. 

Det er en smule overvældende, når man træder ind i den 4.500 kvadratmeter store hal, der som en slags labyrint er delt op med skærmvægge og skilte, så man tydeligt kan navigere i det galleri, man står i. Enter Art Fair 2020 præsenterer hele 60 gallerier fra både ind- og udland, samlet under ét tag – gallerihop har aldrig været nemmere. 

Galleristerne er ivrige efter at fortælle om deres udstillede kunstnere og værker, samt hvorfor netop deres udvalg er den grænseoverskridende kunst, som vi har brug for lige nu. 

Enter Art Fair 2020
Emilia Bergmark // Foto: Rikke Bank

Galleristen fra SIRIN Gallery fortæller os om Emilia Bergmarks værkserie Still Life (Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds), hvor kunstneren forholder sig kritisk til alliancen mellem kunst og økonomi gennem det victorianske blomstersprog, florigrafi. Med en buket blomster udtrykker hun sine følelser på en diskret og indirekte facon; helt uden at sige et ord. Til februar åbner SIRIN Gallery en større udstilling med Emilia Bergmark, der er uddannet fra det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor hun tog sin afgang i 2018. 

Enter Art Fairs omfattende udstillinger viser, hvor mange forskellige medier og udtryk samtidskunsten kan rumme. Som det første støder du på et virtuel reality-værk, Adolf and Eve af Paul McCartney, hvor du næsten vælter af stolen, idet en buttet, nøgen Hitler pludselig står råbende ved siden af dig. Kunst lavet udelukkende af saltkrystaller, en skulptur af bademadrasser, animekarakterer på hæklede vægtæpper og kæmpe stykker sandpapir. På kunstmessen er du garanteret at se noget, du aldrig nogensinde har set før.

Mike Bouchet: Sylva Lounger // Foto: Rikke Bank

Hele weekenden er der et liveprogram med talks og performances, hvor nogle er frit tilgængelige for offentligheden. Billetpriser og åbningstider for kunstmessen finder du her.

Enter Art Fair adskiller sig fra det klassiske messeformat ved også at tilbyde en virtuel udstilling, som kan opleves året rundt. Udstillingen er skabt i samarbejde med Artland og viser 3D-optagelser fra de fysiske gallerier på messen.

Hvis du føler, at der er for langt til ydre Nordhavn, så frygt ej – Danmarks største kunst- og designmesse foregår nemlig også denne weekend. Den 8. version af CHART Art Fair præsenteres i et nyt, decentret format, hvor udstillingerne foregår eksternt på de mange deltagende gallerier spredt udover hele byen. Nyt er det også, at messens direktør, Nanna Hjortenberg, har taget et banebrydende initiativ og kun udstiller kvindelige kunstnere i år. I forbindelse med CHART er der både talks, performances og omvisninger. Du kan læse mere og finde programmet for messen lige her.

LÆS FLERE ARTIKLER AF RIKKE HÉR