Guide: Tre gratis udstillinger i maj du ikke må gå glip af

Har du ingen penge på lommen i denne måned, men ønsker du stadig at være kulturel og gå på opdagelse i Københavns kunstneriske skatte? VINK har været ude at undersøge byens kunsttilbud, og har samlet de tre bedste aktuelle udstillinger, som du har mulighed for at opleve i maj måned – helt gratis.

 

//Foto: NewShelterPlan

Kroppen i kunsten

Udstillingen “SALV” består af Andrea Lind-Valdans værker fra de sidste tre år, og fotografier, videokunst og aftryk er med til at danne rammen for udstillingen. Lind-Valdan søger grænser, når hun udtrykker sig gennem sin kunst. Kroppen og det, vi associerer med tabubelagte emner i forbindelse med kroppen, er tematiseret gennem udstillingen. Det er ikke blot i motivet, at kroppen er at finde i hendes værker; hun bruger ligeledes sin tunge og sine kropsvæsker, heriblandt urin og menstruationsblod, til henholdsvis at male med og afgive aftryk på papir. Der har ikke været tiltænkt censurering i hendes arbejdsproces, og dét er netop det udsædvanlige og provokative i hendes værker.

 

Som udgangspunkt lyder det en smule frastødende, men det føles befriende midt i al pænheden i vores samfund, at kunstneren benytter sig af noget så naturligt og normalt som menstruationsblod og kønsbehåring i sine motiver. Udstillingen er værd at opleve – om du er til radikal kunst eller ej.

 

 

 

Hvor: Banja Rathnov – Galleri og Kunsthandel, Museumsbygningen, Kastelvej 18, 2100 København Ø.

Hvornår: 24. april – 23. maj 2015.

Åbningstider: Tirsdag-lørdag 12-16.

Kort sagt: Alt det pæne er sorteret fra, og i stedet er ideen om det almindelige menneske tematiseret i udstillingen.

 

Monumental bølgeanimation

//Foto: Anders Sune Berg

 

Kunstneren Ferdinand Ahm Krag har lavet en udstilling ”Forcefield Climber”, der indbefatter maleri, installations- og lydkunst. Krag er tydeligt draget af det videnskabelige og matematiske i sine værker, og han benytter sig af geometriske former i form af hastige streger, som danner cirkulære hvirvler. Billedernes motiver står skrapt og fremstår dermed nærmest animerede. Hans udstilling af malerier og tegninger er flotte, men endnu bedre er hans kombination af animations- og lydkunst i det tredje og sidste rum. Hele bagvæggen er forvandlet til en video afkredsende streger, der danner et strømningsmønster af bløde og glidende bevægelser. Til at supplere de visuelle indtryk er der placeret tre klaverer i rummet, som frembringer komplimenterende lyde til de animerede bølger.

 

Timewave Zero. //Foto: Anders Sune berg

 

Timewave Zero. //Foto: Anders Sune Berg

 

Hvor: Overgaden – institut for Samtidskunst, Overgaden Neden Vandet 17, København K.

Hvornår: 28. marts – 17. maj. 2015.

Åbningstider: Tirsdag-søndag 13-17, torsdag 13-20.

Kort sagt: Det er svært ikke at blive opslugt af animations- og lydkunsten i det sidste af de tre rum i udstillingen, og den er dermed værd at opleve.

 

Mødet med det vilde

Sidsel Christensens værk “Study for Composition”, 2015.  

 

Udstillingen ”Wilderness” er kreeret af danske og britiske kunstnere. Den fungerer dermed som en gruppeudstilling, der tager udgangspunkt i emnet vildhed. Kunstnerne forsøger at fortolke begrebet vildhed, som de mener er en kulturel konstruktion. Hvordan får man adgang til det uberørte, det mystiske, det uregerlige, det kaotiske og det fantasifulde i vores nutidige samfund? Findes der overhovedet uberørt natur? I stedet forsøger de at finde vildheden i menneskeskabte samfundsfænomener; psykologiske, filosofiske, terapeutiske, politiske, sociale, digitale og anarkistiske. Kunstnerne anvender billeder, installations- og lydkunst, og udstillingen leger med Carlsbergs smukke gamle lokaler; der er eksempelvis banket et stort hul igennem væggen til et andet rum, hvor udstillingen fortsætter.

 

Anne Haanings værk “Made of Crater Is”, 2015. 

 

Eoghan Ryans værk “Clamdigger”, 2015.  

 

Hvor: NewShelterPlan, Gamle Carlsberg Vej 3, 1799 København V.

Hvornår: 17 april – 23. maj.

Åbningstider: onsdag-lørdag 13-17.

Kort sagt: Det er spændende at se, hvordan kunstnerne hver især har fortolket vildhed.

 

//Forsidebillede: Anders Sune Berg