Guide til Københavns arkitekturfestival

Copenhagen Architecture Festival

– Det skal vi opleve på kunstredaktionen

Copenhagen Architecture Festival
Det officielle program for Copenhagen Architecture Festival // Foto: CAF

Du oplever det hver dag. Ud af øjenkrogen på din cykel, fra vinduet på din arbejdsplads eller stormende forbi dig i toget. Københavns arkitektur omgiver dig og giver dig kulissen til din hverdag. Fra de åbne pladser i Nordvest til de høje glasbygninger i Ørestaden – sammen er de byens fundament. For fjerde år i træk er festivalen ”Copenhagen Architecture Festival” (CAF) med til at sætte fokus på vores smukke byrum og vores bevægelser i det. Den 27. april starter et hav af begivenheder under temaet ”Arkitektur som identitet”, og på kunstredaktionen kan vi ikke vente med at blive klogere på vores by, arkitekturen og os selv. Læs her hvilke events vi – og måske du – skal opleve.

Arkitektens liv og poetik – Rem Koolhaas

REM, Tomas Koolhaas (2016) // Foto: Copenhagen Architecture Festival pressebillede

I biografen Grand på Mikkel Bryggers Gade 8 kan man den 29. april klokken 21:30 se en film om den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas. Efterfølgende kan man fortsætte sin lørdag aften med at nyde et lille glas og høre noget god musik i Grand. Filmen er skabt af Rem Koolhaas’ egen søn og giver et mere intimt indblik i Koolhaas’ spændende liv og en dybere forståelse for hans filosofi og værker. Koolhaus bliver set som en banebrydende personlighed indenfor nyere arkitektur og arkitekturteori. Han har en utopisk drøm om en arkitektur, der intet gør eller siger. Han mener, at man skal se mulighederne i den identitetsløse by og ikke holde fast i byens historie og stedernes oprindelige kvaliteter. Koolhaas forholder sig usentimentalt og konstruktivt til byen og vil finde realiteten bag de glansbilleder, han mener, der er sat op for byerne, som kun er nostalgiske drømme ifølge ham. Man kan sige, at han har en vision om at forandre den mentale by i lige så høj grad som den fysiske by. Filmen introduceres af Rasmus Rune Nielsen, som er forfatter og Rem Koolhaas-ekspert, og efterfølges af et interview med instruktøren og Rem Koolhaas’ søn Tomas Koolhaas. Det bliver en spændende og interessant aften i selskab med Rem Koolhaas!

Hvad: Film

Hvor: Grand, Mikkel Bryggers Gade 8, 1460 København K

Hvornår: Søndag den 29. april kl. 21:30

Mønt: 85,-

// Marie Svart

Mellem plan og liv – Lydvandring på Teglholmen

//Foto: Anja Oxager

Under temaet ”Mellem plan og liv” inviterer arkitekturkollektivet Studio Debris på en lydvandring gennem Teglholmens fortid, nutid og fremtid. Teglholmen har fungeret som industriel motor siden Første Verdenskrig og har de seneste år gennemgået en utrolig forvandling. Vandringen tager dig med gennem et område præget af fortidens store værfter, støberier og bilfabrikker men også nybyggede karréer med havudsigt. Området er utrolig interessant, da det viser den historiske forskellighed, som opstår, når man indlemmer nye boligarealer. Gennem lydlandskaber, tekstfragmenter, musik og instruktioner vil vi som deltagere blive guidet gennem en bydel i forandring. Ved at fokusere på stedet i sin enkelthed skal vi opleve Teglholmen gennem øjeblikket og få en forståelse for vores egen bevægelser i byens rum.

Hvad: Lydvandring

Hvor: Foran Københavns Roklub, Tømmergravsgade 13, 2450 København SV

Hvornår: Søndag den 30. april kl. 14:00-15:30

Mønt: Gratis med tilmelding via billetto.dk

// Marie Djernes

Brug byen – ”Neither Here Nor There”

Copenhagen Architecture Festival
// Foto: Jim de Block

En by forstås normalt som et sted, hvor mange mennesker lever tæt på hinanden og med hinanden. En klat bebyggelse, der rummer en stor og tætbefolket gruppe mennesker. Faktisk kan noget næppe kaldes en by, hvis ikke der findes mennesker til at bruge den, ligesom kun mennesker kan få de veje, bygninger og rum, som danner byen, til at rejse sig fra grunden. Jeg vil benytte dette års arkitekturfestival i København til at reflektere over, hvordan vi benytter byens rum. Byrummets strukturer er skabt for at få mig til at handle og agere på en særlig måde. Som når jeg holder for rødt, tager hensyn i en stillekupé eller krydser andre mennesker på Nørreport Station, uden at vi render hovederne sammen. I udstillingen ”Neither Here Nor There” indstiller den belgiske fotograf og performancekunstner Jim De Block kameralinsen på samspillet mellem arkitektur og menneske. Alle normer og regler vendes på hovedet, når menneskerne i De Blocks fantasifulde fotografier indtager byrummet, muliggør det umulige og fremmedgør det velkendte. Se udstillingen, hvis du er klar på at genoverveje, hvad byen er, gentænke hvordan man bruger den og genopleve dens magi. Måske vil du på vej hjem opdage, at København kan meget mere, end du tror.

Hvad: Fotografiudstillingen ”Neither Here Nor There” af Jim De Block

Hvor: Tegnestuen Leth & Gori

Hvornår: Åbning den 28. april kl. 16:00 og hverdage kl. 09:00-17:00

Mønt: Gratis

// Tina

Steder i bevægelse – Hiroshi Sambuichi : Moving Materials

Copenhagen Architecture Festival
// Foto: Rokko Observatory © Sambuichi Architects

Den berømte, japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi er, som vi tidligere har berettet i VINK, i øjeblikket aktuel med totalinstallationen ”The Water af Hiroshi Sambuichi” i Cisternerne på Frederiksberg. En udstilling, hvor lys, luft og vand mødes i en beroligende harmoni under jordens overflade, hvilket demonstrerer Sambuichis fascinerende tilgang til en arkitektur, der går i ét med naturen. Under den kommende arkitekturfestival vil jeg anbefale at tilføre eller begynde denne oplevelse med Dansk Arkitektur Centers (DAC) portræt af den japanske stjernearkitekt, udstillingen ”Hiroshi Sambuichi – Moving Materials”. Med ”Moving Materials” kan du få et indblik i den japanske arkitekts nytænkende arbejdsgange og værker, der på én gang afspejler en bæredygtig, funktionel og poetisk tilgang til arkitekturen. Sambuichis tilgang er i mine øjne både bjergtagende og opløftende set i lyset af det aktuelle, gennemtrængende behov for at gentænke menneskets og naturens samspil. Den poetiske, grænsende til spirituelle, tilgang til arkitekturen fylder mig samtidig med en længe savnet ro i de industrialiserede og kapitalistiske rammer, der paradoksalt nok både kan foragtes og elskes på samme tid. På udstillingens åbningsdag kan du foruden ”Moving Materials” opleve en forelæsning af Sambuichi selv på Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole (KADK). Har du ikke set Cisternernes udstilling endnu, kan du se udstillingerne i sammenhæng og opleve, hvordan Sambuichis tilgang til arkitekturen med legende lethed omsættes til kunstværk.

Hvad: Udstilling

Hvor: Dansk Arkitektur Center

Hvornår: Den 28. april – den 25. juni.

Mønt: 60,- (Entrébilletten til Dansk Arkitektur Centers udstilling giver 20 % rabat på entrébilletten til Cisternernes udstilling: ”The Water af Hiroshi Sambuichi”)

// Rikke

Psst! Kan du huske denne artikel om Louisianas aktuelle udstilling? I forbindelse med festivalens tema ”Steder i bevægelse” arrangerer Louisiana en række filmvisninger og oplæg med fokus på Kina søndag den 30. april.

Sted-sans – Dans, Krop og Rum

Copenhagen Architecture Festival // Foto: Begivenheden på billetto.dk

Kom med til et arrangement, der tager udgangspunkt i din egen krop og sanser. På denne lidt anderledes måde at forholde sig til arkitektur på vil der blive fokuseret på forholdet mellem krop, rum, bevægelse og perception. Dans, Krop, Rum udfordrer din opfattelse af kroppen i rummet og her er der plads til at lege og eksperimentere med kroppens bevægelighed. Denne danseworkshop for voksne byder på mere end blot din krop i bevægelse. Forholdet mellem krop og rum bliver på denne torsdag aften udforsket gennem kreative danseøvelser, alt i mens der reflekteres over, hvordan vi forholder os til vores omgivelser og hvordan de forholder sig til os.

Hvad: Danseworkshop

Hvor: KU.BE Dirch Passers Alle 4, Frederiksberg C

Hvornår: Torsdag den 4. maj fra 17:00-19:00

Mønt: 85,-

// Marianne

Koloniale spor- ”Whip It Good!”

// Foto: Zoe Maxwell

I år er det 100 år siden, Danmark solgte De Dansk Vestindiske Øer, og det markeres over hele landet året igennem. Et helt tema under arkitekturfestivalen er dedikeret til de koloniale spor, og det er også under dette tema, at Jeanette Ehlers skaber sin performance ”Whip It Good” i det gamle pakhus på Toldboden. Den dansk-caribiske kunstner er i sig selv et spændende bekendtskab. Hun tager ofte udgangspunkt i den koloniale arv og vil denne dag piske sit kunstværk omringet af alle de hvide skulpturer, der fylder pakhuset. Stedet er nemlig også hjemsted for den kongelige afstøbningssamling, der lukkede for publikum for et år siden og nu kun har åbent ved specielle lejligheder. Jeg kan derfor kun anbefale et besøg på samlingen denne dag, hvor stedets inspektør Henrik Holm tilbyder en kort omvisning, før Ehlers går i gang med pisken. Kender du ikke Holm på forhånd, kan jeg love, at det ikke bliver kedeligt. Hvis du er frisk på endnu et event med samme tema, kan du hoppe med på byvandringen ”I slavernes spor” (https://www.facebook.com/events/1466556833416929/), der starter fra pakhuset klokken 17:40.

Hvad: Rundvisning og performance

Hvor: Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40

Hvornår: Lørdag den 6. maj, kl. 15:00 (performance starter kl. 16:00)

Mønt: Udsolgt

// Nanna

Sted-sans – Spatial 3

Spatial 3 // Foto: Laura Rechnagel

Copenhagen Architecture Festival nærmer sig slutningen, men det har langt fra betydet, at der er skruet ned for tempoet. Min anbefaling til dette års CAF falder på ”Spatial 3”, som er en sanseinstallation, der bygger på en kritisk storbytrilogi. ”Et sted, tre oplevelser” lyder teaseren i CAF-programmet, og jeg må indrømme, at jeg allerede er ret nysgerrig. Idéen om at angive tre forskellige rum i ét er det, som for alvor sætter gang i forestillingerne hos mig. Kan man overhovedet give følelsen af at være i forskellige rum, når man udefra kan anskue det hele på én gang? Skal beskuerne samles i en flok og dermed sammen opleve skiftet fra rum til rum? Og hvad sker der, hvis man bryder den præmis? Installationen er et eksperiment, hvor overgangene fra rum til rum bliver markeret ved bevægelse, lyd og lys, i stedet for vægge og døre. De tre faser som beskueren skal igennem, har fået titlerne the techno room, the darkroom og the showroom. Titlerne bygger på en storbytrilogi, som bearbejder nogle af de største udfordringer i samtidens storbyliv: egocentricitet, social intimitet og forbrugerkultur. Bag dette spændende projekt står danser/koreograf Louis Schou og arkitekt Mads Bjerregaard.

Hvad: Installation

Hvor: Copenhagen Contemporary, Trangravsvej 10-12, 1436 København K

Hvornår: Lørdag den 6. maj kl. 17:00 & kl. 21:00

Mønt: Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Det gør du HER

// Clara

Dette er kun et lille udsnit af de mange begivenheder, som kan opleves under festivalen. Så hermed en sidste anbefaling: tjek programmet for at se meget mere om lokale lommer, urban yoga, et spiseligt byrum, dissekerede bygningskroppe og meget, meget mere. Du kan læse meget mere om arrangøren bag festivalen HER

Vi glæder os til at se dig derude!

// VINKs kunstredaktion