VORES STEDER: VILLA KULTUR

Den knap 100 år gamle villa på Østerbro imponerer med sin forhistoriske tidslomme på 776m2 bestående af herreværelser, hemmelige døre, store sale, mahognibeklædte kælderrum, en prominent gangbro til tyendets afdeling, for slet ikke at nævne stedets eventyrlige vinterhave, orangeriet. Velkommen til Villa Kultur!

Villa Kultur
Villa Kultur // Foto: Niels Vogensen Biasevich

Væggene taler, og de fortæller uendelige historier om 20’erne og 30’ernes overdådige middagsselskaber i kjole og hvidt; 40’ernes uddrivelse af husets familie til Sverige under 2. verdenskrig; 50’ernes omdannelse til ét af Danmarks første skolepsykologiske hovedkontorer; vandrehistorier fra 70’erne om sporadiske og tidsubestemte besættelser af huset med hemmelige eksperimentelle fester; 00’ernes tomhed og forladthed, for slet ikke at nævne den dybt kontroversielle teaterforestilling Villa Saló, der i 2010 skabte landsdækkende overskrifter.

Første gang jeg mødte Villa Kultur, efterlod hun mig med et indtryk, der nok ville glæde hendes velhavende, jødiske grundlægger, Carl Otto Henriques. Den luksuriøse herskabsvilla er stoisk, imponerende og ikke mindst noget ganske særligt. Jeg fik en øjeblikkelig ydmyg følelse af at være trådt ind på både uvant og dragende grund. 

Villa Kultur
Villa Kultur // Foto: Niels Vogensen Biasevich

Men lad dig ikke narre af villaens prominente placering, dens tapetbelagte svalegange og en entréhal på størrelse med en gennemsnitlig studiebolig. For huset slår smukke kulturrevner og lever op til sit nydøbte navn, Villa Kultur. Villaen er genfødt og nyder godt af det mangfoldige kulturliv, der dagligt spadserer over de dyre paketgulve og synes at give afgørende liv til den kærlige praksis, villaen oprindeligt blev opført til: et hjem.

Villa Kultur // Foto: Niels Vogensen Biasevich

Villa Kultur er nu et hjem for en moderne familiekonstellation bestående af 50 mindre virksomheder af bl.a. designmagere, filosofiske nytænkere, kulturmagasiner og medieorganisationer. Et hjem, hvor udstillinger, foredrag, koncerter, middage og performances atter pryder villaens mange kvadratmeter. Et hjem, der, i stedet for at indebære en udvalgt skare af den forhistoriske elite, nu er åbent for alle.

Snyd ikke dig selv for denne københavnske kulturarv, der både i sin historie, sit udtryk og sin nuværende mangfoldige kulturpraksis, er fuldstændig magisk.

Hvor: Krausesvej 3, 2100 København
Hvornår: 08:30-16:00 mandag til fredag. Dog varierer åbningstiderne afhængigt af de mange events, der huserer i villaen. Psst, du kan tjekke deres kulturprogram ud her
Hvorfor: Fordi du elsker kultur, og fordi mødet med villaen i sig selv er magisk.
Mønt: Gratis til ca. 300 kr.

LÆS FLERE ARTIKLER AF IDA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Studiejob som tilrettelægger, skoletræt og snart færdiguddannet kandidat i Kommunikation.