VORES STEDER: ØsterGro

ØsterGRO
Lysene er tændt hos tagfarmen ØsterGRO // Foto: Gro Spisehus

Her er historien om tagfarmen og parkeringspladsen. Tagfarmen ØsterGRO er et levende, spirende og bæredygtigt landbrug på toppen af en betonbygning. Parkeringspladsen er det, der skal overtage pladsen fra farmen. Dette er historien om et tag på Østerbro i nutid og fremtid.

Tagfarmen ØsterGro julen 2018

Der er julemarked. Jeg dufter det straks, idet jeg drejer ind i gården ved Æbeløgade 4: Brænderøg, gran og hjemmebag. I gården er der boder, der sælger økologiske juletræer, bøger om økologiske køkkenhaver og guides til at dyrke dine egne mojito-urter. Jeg får øje på den ståltrappe, der skal lede mig de 4-5 etager op til tagfarmen. Den er ikke for folk med højdeskræk…

Parkeringspladsen julen 2020

Her er stille bortset fra den lette trafik til og fra det lokale fitness world, som ligger i gården. Jeg kigger op mod taget af den gamle bilaktionsbygning, hvor 23 nye parkeringspladser er opført. Jeg finder ståltrappen og begiver mig opad.

Tagfarmen ØsterGro julen 2018

Hele taget er fyldt med bede med alverdens grøntsager. Der bliver solgt julelækkerier og varme drikke og man kan sætte sig ved et bålfad eller besøge farmens høns. Der er en hel del mennesker, så vi må gå ind ad rækkerne langs bedene for at kunne komme om ved hinanden. Jeg følger trappen op til et repos, hvorfra jeg kan se det meste af Østerbro. Et kærestepar nyder udsigten, mens et barn i knæhøjde hopper i en vandpyt, som var det en tivoli forlystelse.

Parkeringspladsen julen 2020

Jeg når enden af ståltrappen, og træder op på taget. Her er stille, tomt og gråt. Jeg tæller 23 nye, tydeligt afmærkede parkeringsbåse. Ingen bliver brugt. På reposet er der stadig vandpytter og den samme udsigt over bydelen. Her er ingen børn til at hoppe i vandpytter og ingen at nyde udsigten sammen med.

Tagfarmen ØsterGro julen 2018

Den bæredygtige tagfarm med dens 40 medlemsfamilier og store frivilliggruppe står til at lukke i starten af 2019 for at give plads til de 23 parkeringspladser, der ifølge byggeloven er reserveret plads til på toppen af den gamle aktionsbygning. Der er ikke noget, der tyder på, at parkeringspladserne kommer i brug.

En helt tilfældig tagfarm julen 2025/et juleeventyr

Jeg står på toppen af en kontorbygning på Østerbro. Heroppe dyrker de grøntsager til lokalområdet. På det næste tag går hønsene frit rundt. Fra min plads på taget kan jeg tælle fire tagfarme og jeg ved, at der er mange flere. Efter at Danmarks første tagfarm, ØsterGro, måtte lukke for at gøre plads til parkeringspladser, fik Københavnerne for alvor øjnene op for bæredygtigt landbrug i storbyen. De sidste syv år er flere og flere tomme tage blevet taget i brug til små landbrug og flere og flere mennesker mødes om at dyrke jorden.

Se dét var et rigtigt juleeventyr!

LÆS FLERE ARTIKLER AF LÆRKE HÉR ELLER OPDAG FLERE AF VORES STEDER