Underlandet

/ Kim Granli

/ Kim Granli

Efter et højskoleophold, hvor jeg i et halvt år havde været omringet af kreativitet og kunst, vendte jeg tilbage til København. Og i denne omgang til et nyt og endnu uudforsket område, nemlig Østerbro. Jeg var hungrende efter at komme i gang med mine egne projekter, men manglede inspiration og at se andre i denne kæmpe storby føre deres projekter ud i livet, for jeg syntes hurtigt, at jeg druknede i bilos og caféer i lange baner.

På en gåtur i mit nye hood gik jeg forbi et lille kælderlokale. Udefra var der ikke meget at se, men et skilt hvorpå der stod ”Underlandet” med små træbogstaver, som yderligere reklamerede for keramik og grafisk kunst, ledte min kunstglade snude ned i butikken. Mit blik fængedes af en stor planteplanet som det første, da jeg trådte ind ad døren. Den hang over et bord, der var spækket med farvespættet keramik. Jeg kunne med det samme mærke, at det her lille sted på Classensgade var en dejlig fredfyldt oase af kunst, hvor der ud af højtalerne strømmede skønne toner fra Kate Bush. Væggene var fyldt med hylder, der bar på det fineste grafik, og rundt omkring fra loftet hang keramiske skåle med planter i. Hermed var oplevelsen både en fryd for øjet og for mine musikglade ører.

Ikke lang tid efter jeg var trådt ind over dørtrinnet, spottede jeg min tidligere tegnelærer Kristine Hellesøe Appels linoleumstryk hænge over en hylde med bøger. Et af de selvsamme tryk, der havde hængt i spisesalen, hvor jeg havde indtaget stort set alle måltider det seneste halve år. Da indehaveren af Underlandet, Mona Schmidt, anede min begejstring over trykket, mødte hun mig med et smil og fortalte historien om, hvordan Kristines tryk er endt med at pryde væggen i butikken.

Stemningen i butikken emmer af ro og fordybelse, som afspejler de smukke genstande overalt i butikken. Jeg får en fornemmelse af, at hver og en af værkerne er blevet formet og skabt i koncentration og med sjæl. Der hersker samtidig en følelse af nærhed og en ydmyghed – Mona Schmidt og hendes lille oase er et sted med en samling af smukke unika kunstværker, og hun ønsker, at den besøgende får samme ro i kroppen ved at være i butikken som hende selv. Derudover udbydes der kunstkurser for både børn og voksne, der ønsker et rum, hvor de kan udfolde deres kreativitet fordomsfrit og sammen med andre.

Hvad enten man er på udkig efter et billede, som kan hænge på den stadig hvide væg derhjemme, eller man, ligesom jeg, mangler et sted, hvor tiden går ubemærket hen, og hvor der er plads og ro til fordybelse, så er Underlandet et sted med plads til alle. Og hold godt øje med hylderne, for næste gang, du besøger Underlandet, står der helt sikkert nogle andre ting end sidst!

Hvis du er interesseret i at se mere af butikken, har den også en Instagramprofil, Facebookside og en hjemmeside, hvor du kan få et lille indblik i dens kunst, butikken og kurser. Klik dig ind via. links nedenunder.

/Clara Mosconi

Hvor: Underlandet. Classensgade 13, 2100 København Ø.

Hvornår: Søndag-tirsdag: lukket. Onsdag-fredag: 12-17.30. Lørdag: 11-14.30

Hvorfor: Fordi du elsker kunst og tror på vigtigheden af nærhed i alt.

Mønt: Kurser for børn og voksne fra 950 kr. I butikken fra 85 kr. og opefter.