Udstillingsstedet Sydhavn Station

Sydhavn Station er lige som de fleste andre stationer et sted, man sædvanligvis opholder sig, fordi man skal med toget. Det er ikke umiddelbart et sted, man forbinder med at gå på kunstudstilling, men så alligevel…

Jeg havde studeret i Sydhavn i to år og jævnligt taget toget til og fra Sydhavn Station, før jeg opdagede, at der gemte sig et udstillingssted lige midt i den lille stationsbygning. Faktisk blev jeg først opmærksom på det, da jeg blev inviteret til fernisering, fordi jeg kendte en, der skulle udstille på stationen. Sydhavn Station er siden hen blevet til et glædeligt bekendtskab med interessante kunstoplevelser i krydsfeltet mellem udstillingssted og offentligt rum.

Da jeg ankom til Sydhavn Station en forårsdag for at tage til fernisering, kunne jeg stadig ikke helt forestille mig hvor på den lille station, der skulle gemme sig en kunstudstilling. Det viste sig imidlertid, at en lille dør i det bagerste hjørne af stationsbygningen førte ind til et udstillingsrum, som efter sigende engang har været billetkontor. I 2012 overtog en gruppe kunstnere lokalet og startede Udstillingsstedet Sydhavn Station.

Festklædte mennesker med en dåseøl i den ene hånd og en saltstang i den anden gik småsnakkende rundt og betragtede kunstværkerne i det lille rum. Men udstillingen strakte sig også ud på selve stationen, hvor der hang to rækker med plakatholdere. Sådan nogle der normalt er prydet med farverige reklamer, som kæmper om de forbipasserendes opmærksomhed. I stedet hang der, da jeg besøgte Sydhavn Station denne forårsdag, femten undselige plakater – hvide med sort skrivemaskineskrift. På en af plakaterne stod der:

// Stå helt stille og luk øjnene indtil et tog ankommer til Sydhavn Station.

Mærk vejret i folks tøj, når de går forbi. //

En anden plakats opfordring lød således:

// Er der ting, som du kan gøre her på Sydhavn Station, som du ikke ville kunne gøre andre steder?

Demonstrer disse muligheder for andre mennesker på stationen.

Spørg dem derefter, om de kan komme i tanke om flere ting. //

Plakaterne på stationen bestod af femten instruktioner skrevet af digteren Sternberg, og værket var lavet specifikt til Sydhavn Station. Alt imens jeg læste instruktionerne en efter en, blev jeg opfordret til at interagere med stedet, registrere mine oplevelser af at være på stedet og i det hele taget tillægge Sydhavn Station en opmærksomhed, der var helt ny for mig. Sydhavn Station er sådan et sted, jeg aldrig rigtig har skænket en tanke før.

Jeg kommer ikke så tit til Sydhavn længere, men hver gang jeg er i området, kigger jeg lige forbi stationen for at se, hvad der hænger i plakatholderne. Udstillingsstedet og stationen er smeltet sammen til det Sydhavn Station, jeg kender i dag, og det er et sted, der vækker min nysgerrighed.

Kommer man forbi Sydhavn Station, vil jeg derfor opfordre til, at man husker sig selv på at åbne øjnene i stedet for at haste hen til trappen, mens man tænker på, om man kan nå toget, sådan som jeg gjorde de første par år af min studietid. Man kan også vælge at gøre, som Sternberg foreslår:

// Find et godt sted at være her på Sydhavn Station.

Vær der så ofte som muligt.

Bliv derefter væk fra stedet i 14 dage.

Skriv i denne periode hver dag et postkort, hvori du beskriver, hvad du savner ved stedet. //

/ Liva Johanne Ehler Molin

Hvor: Udstillingsstedet Sydhavn Station.

Hvornår: Udstillingsrummet har åbent mandag-torsdag kl. 13.00 – 17.00, men en del af udstillingen kan ses på stationen døgnet rundt.

Hvorfor: Tag forbi Sydhavn Station, hvis du kan lide at se på kunst, eller hvis du bare har lyst til en lille overraskelse på vej til toget. Frem til 15. marts vises udstillingen KUNST OG VIRKELIGHED med kunstnerne Claus Ejner, Tanja Nellemann Poulsen, Michael Mørkholt og Joaquin Zaragoza.

Mønt: Gratis.