Sound Station

agnete-hannibal-petri-sound-station

SOUND STATION //Foto: Agnete Hannibal Petri

 

I næsten 25 år har pladeforretningen Sound Station ligget på Gammel Kongevej. For mig er stedet altid spændende at gå på opdagelse i, og med et sortiment på cirka 200.000 udgivelser samt medarbejdere, der vist nok kender til al musik i verden, er der helt sikkert oplevelser at hente for nysgerrige ører.  

Fra højtalerne i loftet flyder numre fra pladen ”Mature Themes” ud i rummet. Musikken slynger sig om de nyligt indkomne plader, der møder en som det første, når man træder ind ad døren. Det driver nærmest ned ad CD-ryggene, som er ordnet i reoler langs samtlige vægge for at udnytte pladsen bedst muligt.

Inspireret af eftermiddagens soundtrack går snakken om Ariel Pinks nyeste udgivelse. Nicolaj, som har været ansat de sidste tolv år, spørger fra sin sædvanlige plads bag disken, hvad jeg synes om den. Jeg svarer, at den vokser på mig. ”Hvis du er til Ariel Pink,” siger han, og jeg nikker, ”så skal du lige tjekke ham her ud…” Frem kommer en plade med en freak fra New York ved navn Gary Wilson. Pick-up’en rammer vinylens yderste rille, og fra den anden ende af rummet fortæller Frank, som også er på arbejde i dag, om hvordan Gary Wilson inden koncerter altid kræver at komme på blind date. Et krav der sjældent imødekommes, får jeg at vide med et grin, da et tvivlsomt skrig lyder fra anlægget.

Nærværet er unikt og altid til stede i Sound Station. Når udlandsdanskeren fra Atlanta kommer ind for at blive opdateret på, hvad der er sket på den skandinaviske scene de sidste par år. Eller når Nicolaj fremviser en Mazhar-Fuat-Özkan plade til en turistfamilie fra Tyrkiet og entusiastisk beder dem tage tyrkisk musik med, hvis de en gang kommer tilbage til København. Det er der, når veletablerede danske musikere holder pladerelease i butikken og findes endda i vinduerne ud mod gaden, der udstiller alt fra The Smiths antologier til Taylor Swifts Spotify-hemmelige album, lydkunst på kassettebånd og filmsamlinger af alverdens store musikfotografer.

Glæden fodres ved hvert besøg. Sådan har det nok været, siden jeg i anledning af min 13 års fødselsdag tog med min far fra de vante omgivelser i Kokkedal ind til det ærefrygtindgydende København for at se på plader. Så stod vi der på Gammel Kongevej, og Sound Station figurerede pludselig som en lille oplyst plet på et ellers meget mørkt og uopdaget kort over byen. Hvor fandtes der pludselig bare meget musik i verden, man kunne gå på opdagelse i. De smukt udsmykkede plader, som med deres patina skabte en forbindelse mellem mig og dengang, man virkelig lyttede til musikken. Og CD’erne, som passede lige ind i min nye, bærbare Dell computer. Dem kendte jeg jo godt, men i kraft af deres brugte tilstand fik de pludselig et eksotisk strejf af historie og liv. Turen endte med et køb af Iggy Pops plade ”Lust For Life” og et løfte om, at vi godt kunne tage tilbage igen en anden gang. Det efterlever jeg med glæde og anbefaler på det varmeste andre at gøre det samme.

// Agnete Hannibal Petri

Hvor: Gammel Kongevej 94, 1850 Frederiksberg

Hvornår: Hverdage: 10-18 (19 om fredagen). Lørdag: 10-16. Søndag 12-17.

Hvorfor: For at mærke stemningen omkring analog musik, som trods alt ikke kan gengives på Spotify.

Mønt: Alt fra 10 kr. til 40.000 kr. – afhængig af, hvad du leder efter..