SKABT

// Foto: Anna T. Huynh

 

Har du nogle gange oplevelsen af, at dit tøj går igen? At dit outfit har dobbeltgængere ude i byen; dine jeans i kantinen på KUA, dine støvler i S-toget og cardiganen på ryggen af dine kollegaer? Da jeg en dag stod på Istedgade og kiggede ned på min sorte jakke, der dækkede over en kjole fra en vis svensk tøjmagnat, tænkte jeg over, at det egentlig er temmelig kedeligt, at vi alle sammen køber tøj i de samme butikker. Kedeligt på trods af at det da er en meget god torsdagsgriner på jobbet, når man sidder overfor sin kollega i identiske lyseblå skjorter. På dagen for denne åbenbaring fandt jeg også ud af, at mellem Istedgades kebabbarer og hippe tøjbutikker finder du butikskollektivet SKABT. Her bor 12 kvindelige kunsthåndværkere, der er gået sammen om at holde butik og udstille deres kreationer. De skaber uldnederdele af genbrugstøj, regnfrakker med unikke tryk og sølvsmykker af eget design.

I butikken står designerne selv på skift, så du kan få deres fortællinger om, hvordan lige denne hue er blevet til og høre dem fortælle om det fællesskab, hvor de skaber rum til hinanden. For når man er en del af kollektivet, bidrager man ikke kun med sine kreationer, man bruger også af hinandens færdigheder i forhold til udstilling, håndværk, regnskab osv. Nogle af SKABTs designere har gjort re-design og upcycling til en bærende del af det, de laver, og dermed kan man købe urtepotteskjulere udsmykket med cykelslanger eller frakker af vintage indisk tekstil.

Andre designer helt fra nyt og sælger muleposer med eget tryk, uldjakker i klassiske snit eller smukke håndlavede øreringe. Når man oser rundt i den lille hyggelige butik vil man se, at kan man ikke lide udtrykket på det ene stativ, kan man vende rundt og så er der andre farver, snit og historier på et andet. Ved at gå sammen om driften af butikken kan kvinderne sparre med hinanden samtidig med, at de har et sted, hvorfra de kan sælge deres ting uden at skulle masseproducere eller betale fordyrende mellemled, og derfor skal de ikke gå på kompromis med den kvalitet og det håndværk som alle tingene er vævet af. Og måske erstatter jeg ikke hele garderoben med håndsyede unika, eller hænger nye billeder op derhjemme, dog føler jeg mig inspireret af tøjet, men mest af alt det vovemod og den skabertrang, som lægger bag hele foretagendet og kendetegner hver enkelt kvinde, der skaber.

 

 

Hvor: SKABT, Istedgade 83, 1650 København V.

Hvornår: Mandag-fredag fra kl. 11:00 til 18:00, lørdag fra 11:00 til 16:00. Hvorfor: Fordi butikken og indholdet er helt unik, og du kan finde alt fra dit næste smykke til en pude til sofaen.

Portemonnæ: Fra 50 kroner for en fingerring til 2000 kroner for den dyreste kjole i butikken.

Chefredaktør for VINK. Forlægger på BLÆNDVÆRK og strukturnørd i det private erhvervsliv. Har hang til god litteratur, skæve film og ikke mindst mænd i trikot.