VORES STEDER: Sjællandsgadebadet

Sjællandsgadebadet ligger i midten af Nørrebro. Badeanstalten, der oprindeligt blev lavet til Nørrebro-beboere, der ikke havde bad i deres lejlighed, er idag en fredet bygning, der ikke må blive brugt til andet end badeanstalt.

Skønt de fleste i dag bor i lejligheder med bad, er det ikke så længe siden, at manglen på et bad var normalt. Jeg er for eksempel vokset op med en mor og far, der startede deres familie i en sådan lejlighed, og for dem var Sjællandsgadebadet uundværligt.

Følgende er en beretning om betydningen af badeanstalten, fortalt af min mor, nedskrevet af undertegnede.

Sjællandsgadebadet

af Emma Arnoldi

Fotos af Lise Lunderskov

Maj, 1993

Lejligheden har tre værelser, der alle ligger til venstre for en lang gang. For enden af gangen er køkkenet, der har brede vindueskarme og udsigt over Korsgade. I disse vindueskarme, har jeg kæderøget sommernætterne væk med Anette, som nu er flyttet ud. Idet hun flyttede, tog hun kæderygningen med sig. Et lille københavnerlokum med træk slip funktion er placeret til venstre for køkkenet.

Nu er Per flyttet ind, og sammen har vi fået Kristian.

Manglen på et brusebad har aldrig slået mig som særligt upraktisk. Jeg bader min søn i vasken og på køkkenbordet i en plastikbalje. Det har aldrig formindsket min idé om, at paradis er lige her, i denne 110 kvadratmeter store lejlighed i hjertet af Nørrebro.

Vi går ned af gaderne i den kolde forårsluft, på vej mod badeanstalten. Kristian er med for første gang. Per er på arbejde, og jeg nyder friheden af min barsel.

Ved siden af en kirke på Sjællandsgade 10 er åbningen til denne oase, jeg har besøgt utallige gange alene.

Duften af fugtigt træ og lyden af våde fødder rammer mig, idet jeg træder ind i fællesbadet.

Her er aldrig overfyldt, og skønt jeg hader at gå i svømmehallen, holder jeg af at være her. De hvide klinker og gamle badekar, indbyder til en ro, jeg trækker til mig.

Jeg placerer min tre måneder gamle søn på mine bare hofter, og sammen træder vi under brusebadet. Det er en anden form for bad, end det han er vant til på køkkenbordet. Jeg justerer strålerne, så de føles bløde.

Lejligheden i Korsgade var dér, hvor jeg blev voksen. Den repræsenterer mine tyvere, mit første barn, mit møde med min husbond. Men badeanstalten repræsenterer mit frirum i de samme år, min søns første brusebad og min kærlighed til et mangfoldigt Nørrebro.

Sjællandsgadebadet

Sådan kan du bruge Sjællandsgadebadet i dag:  

Hvis du mangler varme i din krop i disse måneder, tilbydes der saunagus på badeanstalten. Det foregår hver onsdag, torsdag og søndag. På onsdage er saunagus kønsopdelt.

Hvis du savner at ligge i badekar, kan du på Sjællandsgadebadet tage et karbad. Og man må gerne være to i badekaret.

Derudover laver Sjællandsgadebadet ofte forskellige kulturarrangementer, som man kan checke ud i deres kalender.

LÆS FLERE ARTIKLER AF EMMA HÉR ELLER OPDAG FLERE AF VORES STEDER

Født på Bornholm, med rødder på Nørrebro. Jeg er forelsket i Københavns uendelige sommernatter, i samosas på Nørrebro og i badeture en tidlig morgen i havnen. Efter flere år i Sydamerika er jeg hjemvendt til byernes by, København, og jeg håber, at du bliver lige så forelsket i hende som jeg, igennem mit skriveri. Primært musikskribent, der gerne også leger lidt på kunst og kultur redaktionen.