En hyldest til cykelstien

cykelslangen-nynne-thykier
//Fotografi: Nynne Thykier

Jeg har en kur mod dårligt humør, der næsten altid virker. Faktisk tror jeg aldrig, at jeg har oplevet, at den ikke hjælper. Og det bedste er, at den er såre simpel og ganske gratis.

Sæt dig op på din cykel. Træd i pedalerne. Hør et par gode numre i dit headset. Kør rundt i København.

Forestil dig det lige. Du er i dårligt humør, eller måske bare i almindeligt, neutralt humør, og så cykler du over Dronnings Louises Bro (ja, det er hipsterbroen, men det er ikke det, det skal handle om her). Klokken er muligvis 16, mange er på vej hjem fra arbejde. Cykelstien er fyldt og du kan se, at måleren, der måler antallet af cyklister stiger. Wow, er der virkelig så mange, der cykler over broen, tænker du, og skimter ud mod søerne. Mundvigene vender automatisk opad, de kan slet ikke lade være. København er nu fin, tænker du og retter ryggen lidt. Du mærker en varm følelse af, at du bor i den rigtige by.

En dame ringer ihærdigt med en cykelklokke, men du sænker alligevel roligt farten, og får øjenkontakt med kaffemanden, der sælger to-go-kopper. Han smiler, og nu gør du også. Et par langhårede mænd spiller musik, fra noget der ligner en Christiniacykel. Det lyder som hjemmedyrket reggae. Du kommer pludselig i tanke om, at selvom det har været en dårlig dag, så nåede du, at sende de mails, du skulle. Det er fedt! Der er proppet på cykelstien og det gælder om at holde tungen lige i munden, men det gør ingenting. Du føler dig som en del af noget, et flow måske, og selvom et barn skriger hysterisk, og en sirene lyder i det fjerne, er det helt rigtigt. Der er gang i byen.

Eftermiddagssolen sender dagens sidste stråler. Du opdager hvor smukt det er, at lyset spejler sig i søerne og matcher genskæret af neonskiltene på taget. Du træder i pedalerne, det føles næsten som om du flyver. Din playliste spiller din yndlingssang, den med de gode, glade rytmer, lyset skifter til grønt, og alle ræser over. Du er nu på Nørrebrogade, og garanteret en lille smule gladere.

Jeg ved ikke, om det er musikken i ørerne, byens puls i gaderne eller farten på cykelstien, der gør det. Måske er det blot det, at bevæge sig rundt på cykel i sin yndlingsby, der gør mig glad. Der er en helt speciel stemning. Og heldigvis er det ikke kun Dronning Louises Bro, der kan give den følelse. Det kan de fleste cykelture faktisk. For når vi er fri for hverdagsmugne cyklister, er cykelstien et af de allefineste steder i København.