Democratic Coffee

paw-wegner-gissel-democratic-coffee

DEMOCRATIC COFFEE //Foto: Paw Wegner Gissel

 

Democratic betyder mest af alt, at noget er socialt. Hvad vil det sige, at noget er socialt? Det vil sige, at noget er delt; at noget er givet ud og dermed sat på spil. Behøver jeg her at sige, at det er det fornemmeste formål, der her i livet er blevet os givet? Min far har altid sagt, at kaffe er hans livseliksir. Således er den også blevet min. Men allermest er den vores. Den er netop noget, vi deler.

På Krystalgade, et stenkast fra Rundetårn og fra Fiolstrædes fine facader, ligger Københavns Hovedbibliotek. Her har Democratic Coffee til huse, som det hjerte, der pulserer og skubber de besøgende videre. Ejeren hedder Oliver, og han står bag disken med nogle store, runde briller og smiler dig ind i rummet. For det meste har han lige bagt verdens bedste boller med birkes – dem kan man spise med smør og ost for 18 kroner. Måske har han også lige lagt lækre, friske panini frem. Allerbedst synes jeg dog om, når han lige har taget dejlige, lune croissanter ud af ovnen – de smelter som blød stearin i min mund og er alle 15 kroner og mit blødende franske hjerte værd. Oliver spørger altid, om jeg har det godt, og så har han lært mig at drikke cappuccino. Verdens bedste cappuccino.
Som stedets navn antyder, bliver der nemlig kræset om kaffen. Og jeg mener virkelig kræset. Således har det relativt hippe magasin, Kinfolk med base i Portland, Oregon for eksempel også fået øjnene op for kaffeperlen og sat den på deres kæde af places you wanna go. Det er derfor ikke nogen overraskelse, at der i løbet af en dag kommer en ikke så stille, smuk og foranderlig menneskeregn igennem caféen, som man kan bade i. I dag sidder der således både unge studerende, som jeg selv, men der sidder for eksempel også et gammelt vennepar på min morfars alder. Alle føler vi os velkomne, for Oliver vil meget gerne tale med gæsterne i sit kaffehjem. Inden jeg går, kommer hans islandske cykelsmed også forbi – han sætter sig ned og taler med mig. Vi taler om, hvordan det franske band, Air indspiller deres plader, om urimelige boligpriser, der aldrig bliver rimelige og om et simpelt liv.
Vi er alle sammen med til at gøre Democratic til lige præcis det sted, det er – et venligt og rart sted, hvor man har lyst til at stå ved disken og sludre til lidt efter, ens verdensbedste filterkaffe er løbet igennem, til duften af nybageri, inden man sætter sig på en af de høje stole. Derfra kan man betragte Krystalgade, lytte til al det liv, som rammerne omkring en unægteligt skaber og bedst af alt – de rammer, som man selv er med til at skabe. Og dele.
Kaffen bliver serveret af en varm og kærlig hånd på Democratic, og så bliver den aldrig kold. De får min varmeste og venligste anbefaling med på deres vej. Med andre ord: Tag derind. Og tag din ven med.
/Katrine Rosenbæk

Hvor: Krystalgade 15, 1172 København K

Hvornår: Mandag-fredag: Kl. 08:00-19:00. Lørdag: Kl. 09:00-16:00. Søndag: Lukket.

Hvorfor: Fordi kaffen er kærlig, varm og snaksaglig.

Mønt: Filterkaffe til 25,- kr., verdens bedste cappuccino til 35,-. Panini, french toast, bolle m/ smør+ost, croissant etcetera til et sted mellem 18,- og 36,- kr.