Creativity is Freedom – Rentemestervej

// Anne Vraaby

// Anne Vraaby

Københavns nordvestkvarter ligger som en bastard imellem bydelene Brønshøj, Nørrebro og Frederiksberg. En bastard som den er i kraft af sin fortid som overvejende industrikvarter med fabrikker af enhver slags. Senere blev bydelen tilholdssted for mange skæve eksistenser, som var tilknyttet de sociale institutioner, som Nordvest har huset gennem tiden. Lejemålene har siden kvarterets industritid været billigere end dem på den anden side af Nørrebro station, og det har gennem mange år tiltrukket mennesker fra mange forskellige sociale lag og kulturer. Netop disse aspekter, fortid og nutid, er med til at skabe en helt særlig bydel med rå facader og ømme oaser. Bydelen bryster sig især af, at der stadig skal være plads til alle og ikke blot tilflyttede børnefamilier. Dette bliver fra efteråret 2016 håndhævet i form af nyligt offentliggjorte områdefornyelser. Tanken er ihvertfald smuk.

 

Kunsten i Nordvest er i en klasse for sig, fordi kunstnere lykkes med at få værkerne til at indgå i de upolerede omgivelser og spille sammen med fabriksfacaderne på behændig vis uden at eliminere den autentiske industrielle feeling.

 

Når jeg går en tur rundt i kvarteret, er det netop her, jeg synes, at kunsten for alvor kommer til sin ret. Gavlmalerierne lyser de sterile og rå gader op med deres farver og kompositioner. Her tænker jeg særligt på Rentemestervej, som både er et uattraktivt 40’er-byggeri og fabrikker med vindeltrapper og kringelkroge.

 

Gaden strækker sig langt i bydelen, og både på den ene og anden side er der for alvor begyndt at vokse ny kunst op af cementen. I den ene ende har den anmelderroste pizza-beværtning Behov slået rod og længere oppe ad gaden bor det anerkendte musikteater Batida. Imellem er der biblioteket og en håndfuld kreative bureauer, som har skudt papegøjen ved de billige lejemål og gode udsigt.

 

Et sted jeg især holder af er omtrent på midten af Rentemestervej. I skyggen af et stort egetræ med en enorm vejende krone gik jeg en sensommerdag en tur. Jeg gik forbi et lille toetagers hus, som jeg ellers kun genkender fra et godt stykke væk fra Københavns yderkroge. Ved siden af det hyggelige lille hus, strækker sig en lejlighedskarre fra starten af 1920erne. Stuen er gul, resten er af rød mursten og fra 1. til 4. etage er der skiftevis karnapper og altaner, som pryder facaden. Men det som er specielt ved netop dette ellers små-uanselige sted er den store chimpanse, som sidder på karreens gavl og med et saligt smil om abe-munden maler på en falk. Manden bag er street art kunstneren Don John, som også har begået andre værker på gavle Nordvest over.

 

Dette gavlmaleri er især fængende; både på grund af størrelsen og motivet. Falken bærer en lille læderhætte, som den bliver iklædt af sin falkoner når den ikke skal flyve. Hætten indgyder ro og lydighed. Ovenpå læderhætten er chimpansen i færd med at male et nye sæt øjne. Jeg synes chimpansens handling er enormt rammende og netop dette værk formår at ramme en æstetisk smuk komposition, såvel som at formidle en god historie. Denne her sommerdag bliver med det samme en smule bedre ved synet af den lille gemte skat på en husmur i et hjørne af byen. Elegant og dynamisk hænger ‘Freedom of Creativity’ over tagene og lyser op i Nordvest.

/ Anne Vraaby

Hvor: Rentemestervej.

Hvornår: Når du har lyst.

Hvorfor: Fordi Rentemestervej er det nye upcoming kunstkvarter i København med mange nye, spændende tiltag.

Mønt: Gratis.

Jeg er stærkt lysoverfølsom, især når det hænder at sæsonerne skifter brat. Min passion er teater og performance - især site specifik, holder jeg mege af. Til daglig læser jeg teater- og performancestudier på KU og arbejder på Sydhavn Teater. Min favorittid på året er efterår.