VORES STEDER: Centralhjørnet

//Foto: Karin Skaarup

 

Vi har alle brug for et lille frirum, hvor vi kan glemme problemer som daglige bestigninger af Langebro i modvind, amerikanske præsidentvalg og overtrækket på kontoen, der stadig ikke er blevet mindre.

 

Der findes et sted, jeg vil anbefale som en slags terapeutisk eskapismested. Stedet har fået navn efter sin centrale adresse på hjørnet af Lavendelstræde og Kattesundet. Jeg taler selvfølgelig om Centralhjørnet. En håndfuld tobaksrygende, terningegale bøsse-bodega-gangere vedligeholder den gode stemning på Centralhjørnet, der er verdens ældste bøssebar. Baren er en god ven for mange, da man altid kan regne med kolde øl og hyggelige omgivelser i en ellers meget varierende indretning.

 

Når du træder ind over dørtærsklen, er det som at træde ind i en varm hule. En hule, der er skabt af en blanding af bodega-nostalgi, frisind, københavneressens og dybe samtaler rundt i krogene. Nogle handler måske om gamle dage. Nogle handler uden tvivl om arbejde, og nogle handler om fremtiden. Hvor er vi på vej hen? Hvad skal der ske med dig og mig? Stemningen er meget afslappet, hvilket i dette tilfælde betyder, at vi kan få fred og ro til at få styr på, hvad end der måtte trænge til at blive vendt. Det er en lille oase med historie.

 

I december tog jeg på Centralhjørnet for at komme væk fra julestress. Jeg glædede mig til, det var overstået. I januar tvang USA’s nye præsident mig til igen at søge ly her jævnligt. Der vil altid være en grund til at tage en øl og en smøg på Centralhjørnet. Måske er det fordi, at dette sted er en så erfaren stemningsskaber, uanset hvor udfordrende det er at genskabe den. Stemningen. Engang var det forbudt at være bøsse, men også dengang var der glade dage i tågen rundt omkring bordene under de bulede messinglamper. Og der var plads til alle.

 

En anden fantastisk ting er, at Centralhjørnet er byens mest udsmykkede bar. Til jul hænger der julekugler, julestøvler og pebermyntestokke ned fra loftet. Snart kommer påskeæg og en kæmpe påskehare til at pryde det lille værtshus. I løbet af året ændrer udsmykningen sig, og det fungerer! Centralhjørnet er uden diskussion Københavns bedste bodega og mit absolutte yndlingssted i byen. Så smut forbi næste gang, du trænger til en pause fra hverdagen, en øl og en smøg eller bare trænger til at se den fornemme pynt.

 

Hvor: Katttesundet 18, 1458 KBH K.

Hvornår: Søndag – torsdag: 12-02, fredag – lørdag 12-03.

Hvorfor: Fordi, at det både er byens bedste, men også mest excentriske og flamboyante bodega.

Mønt: Indtil kl. 18 er der happy hour på en flaskeøl til 15 kr. Fadøl koster 40 kr.

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.