CAFÉ PALUDAN – KIG OP, KIG NED

Café Paludan
//Foto: Nanna Rylander Johansen

I København ligger der et sted med en personlighedssplittelse.

Café Paludan bliver kun holdt afskilt af en enkelt etage og en trappe.

Over brædderne bliver der begået fejl, pralet, skålet og syndet. På væggene kan du måske læse dig til bedre beslutninger, men travlhed og umiddelbarhed er de stærkeste karakteristika på denne side af gulvet. Fløden løber tykt i både kaffen, kagerne og pastaretterne.

Salaten knaser højt i de toasts og sandwiches, der serveres ved bordene. Kaffemaskinen hvæser, hyler og bobler. Køen er typisk lang, priserne er små, og klientellet er ungt. Fra bordene høres der lyden af klikkende taster, bladrende sider og blyantshoveder mod linjeret papir.

På Paludan vil du ofte se en ung studerende med en kuglepen i den ene hånd og en dampende kaffe i den anden. Du vil se studiegrupper, der kigger på skiftevis computerskærmen og hinanden i afmagt. Du vil høre venner grine, og du vil få lyst til at sætte dig ned. Bare et øjeblik. I sollyset fra de store vinduer, vil du lade blikket løbe over scenen. Den varme brune farve af teaktræ vælter ned fra væggene, og duften af frisk kaffe fylder næseborene. Før eller siden vil dit blik falde på en lille trappe, med et skilt hængende over sig. Om du går derned afhænger af så mange ting.

Men

Nu 

Tager

Jeg

Dig 

Med 

Ned

I Paludans underetage vil du opdage, at alt lyd er forsvundet. Stilheden er et pres på ørene, og de tykke kældervægge truer et øjeblik med at mase dig flad. Men som øjne, der skal misse mod solen, skal ører og næse også tilvænnes, inden rummet fremtræder i alt sin pragt.  

Her løber der bogrygge fra gulv til loft. Og fra dør til dør. I alle genrer, står historier stablet tæt i både farver og en gullig sepia. Nogle rygge er fine, læderindbundne og forgyldte. Andre er flossede og falmede.

Her kan du bruge timevis på at gennemgå kælderen fra bog til bog. Du kan lade alle fortællingerne løbe gennem dine fingre, og mærke tyngden af litteraturen. Det vil få dig til at tænke på, hvor mange bøger der egentlig findes, og hvor mange forfatteres tanker og sjæle, der ligger gemt i ord og bogstaver. Det kan være sørgeligt at tænke på, at du aldrig vil nå igennem det hele. Men hvis du har mod på det, kan du udvælge en favorit og tage med hjem. Om det så er den tungeste lerklods du kan finde, eller blot en lille lommebog med Emily Dickinson digte.

I København ligger der et sted med en personlighedssplittelse.

Men det er ikke så slemt endda.

Hvad: Bogcaféen Paludan

Hvor: Fiolstræde 10, 1171 KBH K

Hvornår: Man-tors 9-22, fredag og lørdag 9-23, søndag 10-22

Mønt: Filterkaffe 15 kr, Americano 25 kr, Pastaret 89 kr

DU KAN LÆSE FLERE ARTIKLER AF THERESE HÉR