Byens Bogcafé

Byens Bogcafé. Holger Svend Andersen.

 

Hvis du er en SU-nærig, studerende københavner med hang til ro og litteratur – og egentlig ikke er den store cafégæst – så gør Byens Bogcafé til et af dine steder i København.

Jeg er studerende. Jeg bruger størstedelen af min tid på at læse og skrive. Mange studerende i København elsker at sidde på en af byens caféer belejret bag MacBooks og caffè latte, medmindre det er sidst på måneden, og den står på læsesal og termokande. Men jeg læser og skriver bedst i stilhed. Lige siden folkeskolen har jeg ikke kunnet abstrahere fra stoleskramlen, smask og snak. Og jeg er på SU: 80 procent af de 5.405 kr., jeg får udbetalt hver måned, går til min husleje. Jeg kan derfor ikke tillade mig at hælde mere end én caffè latte (der konsekvent nærmer sig de 50 kr.) i mig, når jeg i afmagt og mangel på termokande skal have dankortet op af lommen.

Så mit sted i København? Det er sådan set derhjemme. På trods af det, sidder jeg lige nu 4,9 kilometer væk hjemmefra gemt bag en MacBook og en caffè latte til 32 kr. stykket. Jeg har nemlig for kort tid siden opdaget Byens Bogcafé, der ligger mellem Kirkens Korshær og en fysioterapeut-biks i den pænere ende af Istedgade. Men hvordan udgør netop Byens Bogcafé en værdig konkurrent til min IKEA-sofa og Nescafé?

For det første er Byens Bogcafé (tydeligvis!) en bogcafe. Der er bøger på alle væggene fordelt i små firkantede træreoler, de hænger også ned fra loftet, og i den ene ende af caféen kan man vælge, hvilken bog man vil have med hjem, samt få en kaffe og en morgenmadstallerken til en samlet pris á 125 kr. Helt i orden for så mange herligheder. Man fornemmer kærligheden til litteraturen så snart, man træder ind, men i den lille étrumscafé på Istedgade er det på en upompøs og afslappet facon, hvor man hele tiden opdager små kreative, litterære finurligheder: Fx oplyser menutavlen, at man kan købe ”et digt oplæst af bartenderen” for 10 kr. Det går sjovt nok en litteraturnørd og -skribent lige i hjertet.

Byens Forlags åbne kontor

For det andet er det en rigtig bogcafe. Nogle caféer har bøger i reolerne som en del af deres interiør. Bøger som aldrig bliver rørt, men i højere grad bruges til at skabe en intellektuel hyggestemning. Som gæst på Byens Bogcafé opfordres man derimod til både at bladre i, røre ved og købe de bøger, som omringer en på caféens få kvadratmeter. I ”Forfatterummet” opmuntres man også til selv at skrive lidt poesi, samtidig med man får lettet blæren – dvs. på caféens eneste andet rum: toilettet. Byens Bogcafe er udover at være café for gæsterne også kontor for medarbejderne på Byens Forlag. De pusler tilpas stille, uden det er akavet, rundt på deres åbne kontor mellem gæsterne, som kan få ro til samtalen, bogen eller computeren. Det er på en eller anden måde betryggende, at de har samme interesser som en selv.

For det tredje og sidste er Byens Forlag et af den slags små forlag, der er drevet af kærlighed til litteraturen og ikke af en jagt efter profit, der kan dække barchefens næste tur til La Santa Sport. Så når jeg overskrider caffè latte-budgettet og køber dagens nr. to, ved jeg med ro i sindet, at den bliver brugt til, at forlaget kan udgive en af deres få årlige bøger.

// Anna Hjortsø

Hvor: Byens BogCafé, Istedgade 102, 1650 København V.

Hvornår: Hverdage kl. 8-19. Weekender kl. 10-17.

Mønt: Caffe latte til 32 kr. 15 % studierabat på alle drikkevarer.