Amager Strand

louise-herrche-serup-amager-strand

AMAGER STRAND //Foto: Louise Herrche Serup

“Her name was Lola, she was a showgirl

With yellow feathers in her hair and a dress cut down to there

She would merengue and do the cha cha

And while she tried to be a star,

Tony always tended the bar

(…)

At the Copa, Copacabana

The hottest spot north of Havana

At the Copa, Copacabana

Music and passion were always in fashion

At the Copa, they fell in love”

 

Sådan synger Barry Manilow i sit monsterhit fra 1978 om den brasilianske bydel, dets barer og dertilhørende strand, Copacabana, i Rio de Janeiro. Og ja, jeg vil gå så langt som at sammenligne mit københavnske yndlingssted, Amager strand, med lige netop The Copa! Ganske vist har Amager strand hverken Copacabanas palmer, 35 grader i skyggen, lækre cocktailbarer eller azurblåt hav, men selv på en bidende kold vinterdag kan en gåtur langs stranden være en sand fornøjelse.

Amager strand tager sig dog bedst ud i foråret og om sommeren. Her valfarter københavnerne til den kunstigt anlagte bystrand, der strækker sig over hele 4,6 km, og på en tropisk dansk sommerdag – du ved, sådan en dag med 23 grader og en kølig gåsehudsfremkaldende pålandsvind fra øst – smider københavnerne tøjet og dyrker hungrende de længe ventede solstråler. Her, på en dansk sommerdag, åbenbares strandens copacabanske potentiale, for vi københavnere kan også ligesom brasilianerne finde ud af at dyrke det gode liv på stranden. På Copacabana er de ganske vist solbrune hele året rundt, men du skal ikke spejde længe på Amager strand efter damer og mænd med copacabanske kvaliteter. Er du heldig (eller snedig) ligger du ikke langt fra et par himmelstruttende silikonebryster på en tatoveret amagerkaner med lige så falske hair extentions, negle og vipper. Nogle dyrker det brasilianske look – alt for skønheden!

Aktiv eller med røven i vandskorpen?

Amager strand bliver dog aldrig Copacabana, dertil er københavnerne alt for egenrådige. Vi gider ikke sættes i bås, og netop derfor betyder en tur på Amager strand, at man møder alle slags københavnere her. De der lurer, de der bader, de der prøver at score, de der løber, de der går tur med hunden, de der træner op til en Ironman, og de der bare gerne vil spise en gammeldags med tre kugler, flødeskum og syltetøj på toppen uden nødvendigvis at ligne en million.

Mulighederne står i kø, for stranden er et sandt sommermekka. Hvis du ønsker at få pulsen op, er der mulighed for at dyrke en masse former for sport. Her er beachvolley ved de permanente volleybaner, fodbold, basketball, kajakroning, kite- og windsurfing og meget mere. Desuden kan du få undervisning i blandt andet dykning og kitesurfing eller leje en kajak. Stranden bliver også brugt til større kulturelle begivenheder, og til sommer kan du opleve Smukfest, der indtager stranden og fylder natten med musik og fest – ”Music and passion were always in fashion,” som Manilow så sandt pointerer.

Men er du mere til at stå tidligt op og dyppe din nøgne krop i det mørke havvand ved solopgang, kan du bade fra Helgoland søbadeanstalt. Om vinteren nøgenbader vikingerne fra Det kolde gys her, men om sommeren er her også åbent for strandens almindelige gæster – nøgne eller ej.

Sommernætter og kærlighed i luften

Vigtigst af alt har stranden lagt sand til en masse gode minder for mig. Med en engangsgrill fra den nærliggende Lidl, billig rosé og dertilhørende pølser kan en almindelig dansk sommerdag forvandles til magi i gode venners lag. Og vælger du, som jeg gjorde, at flytte din fødselsdagsfest ned på stranden, skal du blot huske følgende: Tæpper, lanterner, rigelige mængder drikkevarer og en guitar samt at ”glemme” badetøjet derhjemme. I solopgangens skær over Øresund bliver natten intet mindre end uforglemmelig.

Go´ sommer!

/Maja Christensen Duckert

Hvor: Amager strand langs Amager Strandvej.

Hvornår: Hele året rundt.

Hvorfor: Fordi stranden rummer alt, hvad du kan ønske dig på nær et godt spisested. Jeg anbefaler den nærliggende Wulff & Konstali på Lergravsvej 57, 2300 København S.

Mønt: Nul og niks!