Amager Centret

amager-centret-helena-benedikte-pallesgaard

AMAGER CENTRET //Foto: Helena Benedikte Pallesgaard

 

Jeg tager tilløb ind i den roterende dør, der suger mig ind i centrets mørke. Skomagerens maskine hviner, da jeg passerer den lille biks. På bænken foran Centerkiosken har et par ældre damer taget hvil med deres lottokuponer. Jeg går min sædvanlige rute ned mod Høje Gågade i centrets midte. Her bryder solen ind gennem loftets vinduer, og mens nogle af centrets gæster nyder en is, lokkes andre af dagens markedstilbud på ’torvet’.

*Ding Dong* Her er Amager Centrets Kundeinformation! Så er der slutspurt hos Riis Sko med udsalg på masser af mærkevarer. Kom forbi og gør et kup – vi ses hos Riis Sko!

Min mor hev altid mig og min søster op i Riis sko, når det var på tide med nyt fodtøj. Det var også her, jeg fik mine konfirmationssko. Et par cremefarvede kitten heels med firkantet snude. Henne om hjørnet lå Sister’s Point, der udelukkende solgte polyestertøj med svaj i benene og glimmer på mavebluserne. Her fik jeg lykkeligt lov til at købe mit tøj til Blå Mandag.

Jeg brugte det meste af min fritid som teenager i Amager Centret. Her kiggede jeg på polyestertøj, spenderede alle mine lommepenge på Spice Girls-billeder, Diddl-ting og cd’er fra TP Musik, mens jeg spiste uendeligt mange centervafler og soft ice med drys i skrigende farver. Det var heldigvis tilladt at tage sin is med ind i TP Musik, der var en tætpakket hule opbygget af cd’er fra gulv til loft. Jeg kunne bruge evigheder på at bladre gennem poppladerne og studere de funklende covers med den ene hånd, mens jeg balancerede en vaffelis i den anden.

Dengang var Amager Centret gult med røde vinduer. Jeg opdagede først, hvor meget jeg holdt af den gule farve, da nogen i et forsøg på en modernisering malede centret gråt, så det udefra kom til at ligne alle de andre shoppingcentre.

Jeg holder stadig af at gå en tur i Amager Centret. Selvom facaden nu er grå, og TP Musik for længst har drejet nøglen om, er atmosfæren herinde stadig den samme, som dengang jeg som teenager hang ud i centret efter skole. Amager Centret er en lille tidslomme, jeg trygt kan kravle ind i og genopleve minderne, der er naglet fast herinde.

Byen udenfor centrets mure forandrer sig konstant, men herinde er forandringerne heldigvis længere under vejs. Stemmen over højtaleranlægget er den samme, den lille garnbutik eksisterer stadig, og de fedtede pizza slices smager nøjagtigt som for ti år siden. Og vigtigst af alt svæver centerpubben, Amagerhylden, stadig trygt på trappens repos over dyrehandleren. Når man passerer på vejen op ad trappen, kan man gennem glasruden ane de lokale amagerkanere nyde en kold pilsner i en tåge af røg.

I centrets modsatte ende møder Amagerhylden sin absolutte kontrast. Her har facaden fået et strejf af mintgrøn og messing, og både Holms Bager, Cofoco og Halifax er flyttet ind, mens den gamle Irma har forvandlet sig til byens flotteste supermarked. Mens jeg trisser rundt i centrets gange og skeptisk betragter forandringer, begynder Shania Twain at synge over højtalerne. Straks bliver jeg igen tryg, for jeg bliver mindet om, at der skal mere end speltbrød, fancy take away og flotte facader til at jage fortiden ud af Amager Centret.

/Helena Benedikte Pallesgaard

Hvor: Reberbanegade 3, 2300 København S

Hvornår: Mandag til fredag 10-19, Lørdag 10-17, Søndag 11-16

Hvorfor: For at genopleve teenageglæden ved at hænge ud i et storcenter

Mønt: Gratis