Brogaderne i København: Nørrebrogade

 

//Foto: Malene S. Hansen

Nørrebrogade. Københavns mangfoldighedsboulevard. Her er liv. Handelsliv, gadeliv, byliv og godt liv. Her finder du alt hvad hjertet begærer, og det er lige det, du har brug for. Her genoplever du gang på gang glæden ved impulskøb af grøntsager og en billig cykellapning. Her går visitationszoner, gourmetkaffe, mellemøstlig fast food og gadeattituder hånd i hånd.

 

Når jeg står ved din begyndelse, med ryggen til din del af byen og kigger ud over søerne, sender vi sammen et farvel og på gensyn til København K. Nu er det Nørrebro, der gælder. Du er kvarterets hovednerve, og igen i dag accepterer jeg din håndsrækning og lader mig rive med. Ned ad dig der måske egentlig er byens ”smarteste” gade.

 

//Foto: Malene S. Hansen

 

Som så mange gange før, følger jeg den vante rute, der igennem mit liv har skiftet formål. I perioder har dine motorvejsbrede cykelstier fra Søerne og ud ad Nørrebrogade været mit pendlerspor til og fra arbejde eller studie. Andre gange har du været vejen til gode tider med venner – og måske også ruten mod lidt udefinerbar kærlighed.

Du byder mig på instagramvenlige, hurtige, sunde og stilsikre måltider. Måltiderne på California Kitchen er bloggervenlige, og det passer meget godt til dig, for det er du også med din rå street-attitude. Prøver folk stadig at være Berlinersmarte nede på Gefährlich? Eller er det bedre at blive set ved Elmegade med en pose fra ”Prag”? Du har altid været i forandring. Lige fra din fødsel, hvor du husede arbejderfamilier i små lejligheder der blandt andet i Stefansgade blev indtaget BZ’erne, indtil gaden blev saneret blev lavet om til kedelige 90’er-blokke.

”Skolen i hjertet af Nørrebro” står der på Skt. Ansgars Skole, og de ord får mig altid til at tænke på, hvordan det må være at vokse op her, midt i alting, sammen med dig. Her former du børn, der igennem livet kommer til at bruge dig til forskellige formål. Nogle kommer måske til at stå på scenen ovre på Teater Grob, andre kommer til at stå på andre scener. Det er alt sammen muligt i dine gader. Værtshusscenen præsenterer du stolt med ikoner som ”Understellet”, ”Temple Bar”, ”Det Rene Glas” og ”Nørre Bodega”. For slet ikke at tale om hvad dine sidegader kan byde på.

//Foto: Malene S. Hansen

 

Dine sidegader ser op til dig og lægger sig om dig som et beskyttende panser. Hvor ville du være uden Blågårdsgade og Møllegade. Eller hvad med Assistens Kirkegaard, der jo egentlig ikke er en sidegade, men en nærmest integreret del af gaden. Bevares, du er jo god nok som du er, men dine små vasaller gør dig faktisk godt.

Ved runddelen skifter du karakter. Det er som om du bliver mere voksen herude på den anden side af Jagtvej. Smykkeforretninger og mellemøstlige tøjforretninger dukker op i hobetal. De sender mine tanker tilbage, til dengang jeg var på charterferie i Sharm el Sheikh og Marmaris med mine forældre.

 

//Foto: Malene S. Hansen

 

Falafelbarerne er altid i overtal ned ad din mangfoldige rummelighed , min kære Nørrebrogade. Og midt i alt dette meget folkelige gadeliv ligger Superkilen lige efter den hyggelige Stefansgade. Udover også at være et af dine absolut mest populære åndehuller, så er det samtidig arkitektur i verdensklasse. Skabt for at fortolke og hylde det multikulturelle samfund, som du repræsenterer så flot.

Inden du siger farvel og på gensyn til mig, på samme måde som vi sammen tog afsked med K ved Søerne, gør du det med maner. Højbanen ved Nørrebro Station tårner op og trumfer alle andre indtryk, du har givet mig. Du er urban. Du er hurtig. Du er opsummeringen af din bydel. Måske også af København, lige her hvor du er så storbysmart.

 

//Foto: Malene S. Hansen

 

Tak Nørrebrogade. Tak for at du viser resten af Danmark, hvordan et mangfoldigt samfund ser ud og fungerer. Tak fordi du viser mig din charme gang på gang. Tak for dine uendelige mængder af friske grøntsager, gode falafler og god stemning. Tak for alt og på gensyn.

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.