Postkort fra CPH PIX # 5: Danmark

Danmark // Foto: CPH PIX


I forbindelse med CPH PIX er fire af vores skribenter taget ud på en rejse i filmfestivalens program. De fokuserer på hver deres gren af filmprogrammet, således at en skribent tager på imaginær “backpacking” gennem Asien. En anden bliver hjemme i trygge rammer og dækker de skandinaviske film, mens en tredje tager på “interrail” i Europa. Den sidste er gået i filmisk barndom og koncentrerer sig om børnefilmene i årets program. Undervejs sender de postkort og fortæller om deres oplevelser.

 

Søndag den 1. oktober var vores skribent, der blev hjemme, taget til en visning af Kasper Rune Larsens anmelderroste Danmark. Her er hans postkort.

 

Søndag eftermiddag så jeg Kasper Rune Larsens Danmark i Cinemateket. Allerede om morgenen læste jeg anmeldelser af filmen og var spændt på at se, hvad den havde at byde på. Selvom den blev vist i Cinematekets store sal Carl, var der ikke mange ledige pladser tilbage. Jeg var langt fra den eneste, som glædede sig til at se Danmark.

Larsen bruger et meget råt udtryk i filmen, som er hans debut som instruktør. Han bruger håndholdt kamera, ekstreme nærbilleder, overraskende vinkler og improviseret dialog. Derfor giver det et sus i maven, når den på et tidspunkt klipper til en mere stramt stiliseret scene filmet fra oven, hvor hovedkarakteren giver den gas som skater. Resten af filmen gav mig en fornemmelse af den danske dogmebølge i 1990’erne og Damien Chazelles Guy and Madeline on a Park Bench (2009). Forskellen er, at Larsens film har et ganske tydeligt lydsspor og fortæller en væsentlig historie om graviditet blandt unge.

Historien, og især den kvindelige hovedkarakter Josephine (Frederikke Dahl Hansen), gjorde et meget stort indtryk på mig. Den meget unge kvinde har et stort potentiale og nærvær på lærredet, og jeg vil opfordre andre til at stifte bekendtskab med hende hurtigst muligt.

 

Hilsen skribenten, der er blevet hjemme – Kjartan

Bio Carl // Foto: Kjartan Hansen

 

Danmark // Foto: Kjartan Hansen

 

Instruktør: Kasper Rune Larsen

Land: Danmark

Visninger: 06/10 kl. 22.20 i Empire Bio og 11/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Mønt: 90 kr. for almindelig billet og 72 kr. for studerende