CPH:DOX – Filmredaktionens uundgåelige anbefalinger!

Her på filmredaktionen glæder vi os naturligvis til den årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX, som finder sted i hovedstaden fra den 15.-25. marts. Derfor præsenterer vi her et udpluk af film fra programmet, som vi glæder os allermest til at se. For det er immervæk overvældende at skulle navigere i de i omegnen af 200 forskellige film og events. Ikke desto mindre er festivalen, som vanligt, spækket med gode tilbud, så kom bare afsted! Her er en guide til, hvad vi synes, du stærkt bør overveje at se på årets festival. 

 

Den nat vi faldt // Foto: Cph:Dox

Den nat vi faldt

// Anbefalet af Laika Marie Frandsen Eriksen

Dokumentarfilm kan virkelig betage mig, når de portrætterer sårbare og hudløst ærlige emner, hvor ord ikke altid er nok, men man alligevel får følelsen af at komme helt tæt på mennesket og dets skæbne. Jeg kan derfor ikke komme udenom Cille Hannibals Den nat vi faldt. Den tematiserer sorg, og følger instruktørens mor, der netop har mistet sin mand i en tragisk ulykke. Filmen er en intim skildring af mor og datters sorgproces og tager os med ind i deres skrøbelige verden. Desuden er filmen nomineret til Nordic:Dox Award, og jeg vil i hvert fald ikke gå glip af den!

Visninger:
Torsdag 15. marts kl. 19.30 i Grand Teatret
Lørdag 17. marts kl. 11.30 i Cinemateket
Tirsdag 20. marts kl. 19.00 i Politikens pressehal med efterfølgende debat om sorgens plads i samfundet.

Mønt: 90 kr.

 

Giants and the Morning After // Foto: Cph:Dox

Giants and The Morning After

// Anbefalet af Esben Hove

I disse tider hvor københavneri er en dødssynd, udkantsdanmark er et hul i jorden og udflytning af arbejdspladser lige såvel kunne være til Sibirien som uden for brokvartererne, giver denne svenske dokumentarfilm et fascinerende og autentisk indblik i dagliglivets trummerum langt fra centrum. Filmen skildrer Sydsveriges mindste by, med det rammende navn Ydre, og dens 3600 indbyggere i deres møde med problemstillinger, der ellers kun hører de fjerne metropoler til. Så glem storbykærlighed og fordomme om provinsen, udflyt dig selv til biffen og oplev den stemningsfulde og humoristiske rapport fra ikke-så-fjerne, men ret-så-fremmede egne.

Visninger:
Mandag 19. marts kl. 19:30 i Empire
Onsdag 21. marts kl. 12:00 i Dagmar
Lørdag 24. marts kl. 21:30 i Dagmar

Mønt: 90kr.

 

One Table Two Elephants // Foto: Cph:Dox

One Table Two Elephants

// Anbefalet af Lise Stenbæksgaard

Hvis der er noget, en dokumentar typisk kan, så er det at give os indblik i mennesker eller kulturer, som måske ligger langt fra vores egen virkelighed. One Table Two Elephants tegner et billede af den mangfoldige kultur i den sydafrikanske storby Cape Town, indfanget af to etnografer, som bruger filmmediet i deres forskning. Filmen undersøger forholdet mellem os og verden og forsøger at nedbryde de dikotomier, der former vores syn på selvsamme. Denne filmiske/etnografiske udflugt sikrer intellektuel stimulans og spændende perspektiver til alle kulturentusiaster i biografmørket.

Visninger:
Tirsdag 20. marts kl. 21:30 i Dagmar
Lørdag 24. marts kl. 19:00 i Vester Vov Vov

Mønt: 90 kr.

 

Point of no Return // Foto: Cph:Dox

Point of No Return

// Anbefalet af Sophie Bavnhøj

Gennemtænkt dumdristighed og godtroende dristighed tørner sammen i Point of No Return. Instruktørparret, Noel Dockstader og Quinn Kanaly, viser to piloters projekt om at flyve Jorden rundt – på solenergi. Den ene er både uddannet psykiater og ballonskipper. Den anden er jetpilot. Sammen vil de sprænge skalaen for eventyrlysten. Og hvis du spørger mig, så kan de se frem til at matche luftfartspioneren Amelia Earharts bedrifter. Deres betagende hengivelse til en dødsensfarlig nysgerrighed er grunden til, at jeg bliver nødt til se Point of No Return.

Visninger:
Mandag 19. marts kl. 16:30 i Grand Teatret
Søndag 25. marts kl. 16:30 i Palads

Mønt: 90 kr.

 

The Gospel According to André // Foto: Cph:Dox

The Gospel According to André

// Anbefalet af Kjartan Hansen

Nogle kender den flamboyante André Leon Talley fra R.J. Cutlers The September Issue (2009) eller Tyra Banks’ America’s Next Top Model (2003-). Men i portrætfilmen om den tidligere Vogue-redaktør, følger vi ham fra hans fattige opvækst i USA’s raceadskilte sydstater til toppen af verden. Undervejs beretter nogle af modeverdenens allerstørste navne om deres personlige oplevelser med den dekadente, efterhånden ældre, herre. Selv optræder han som vores helt personlige guide, der, med god portion humor, fortæller os om den overfladiske tøjindustri på godt og ondt.

Visninger:
Torsdag 15. marts kl. 21:15 i Park Bio
Mandag 19. marts kl. 21:15 i Gloria
Søndag 25. marts kl. 16:40 i Grand Teatret

Mønt: 90 kr.

 

// Guiden er skrevet i samarbejde mellem: Lise Stenbæksgaard, Esben Hove, Laika Marie Frandsen Eriksen, Sophie Bavnhøj og Kjartan Hansen.

Kjartan er filmredaktør og skribent med masser af plads i hjertet for nostalgiske Hollywood klassikere, Tarkovsky-film og aktuelle film i biffen. Når han ikke er opslugt af billeder i bevægelse, har han også en svaghed for pasta, en afsky for bladselleri og har angiveligt pænt krøllet hår.