90 års hype

Folk tisker. Numser sætter sig til rette i sofaen. Andre står klar med champagnen i hånden. James slår på gong—gongen: så er vi i gang!

// Collage: Anja Oxager

 

Klokken 23.40 hvert eneste år skruer DR op for den britiske komedie sketch 90 års fødselsdagen. Siden 1980 har danskerne kunnet tænde for tv’et denne kransekage-bespiste aften, og se Miss Sophie fejre sin fødselsdag. Men stykket daterer faktisk helt tilbage til 1920’erne, da den ukendte forfatter Lauri Wylie skrev sketchen. Miss Sophie nærmer sig langsomt de 200! En sej dame. Det skal man også være, hvis ens fødselsdagssketch skal overleve som nytårstradition i godt 35 år.

Jeg har egentlig aldrig undret mig over, hvorfor vi tuner ind på denne guldklump hver eneste nytårsaften, indtil denne nytårsaften – for mærkeligt, det er det altså. Hvad har en tilfældig britisk dames fødselsdag at gøre med nytår? Er der noget, jeg har misforstået?

Og det er ikke kun os! Det er en international epidemi.

 

Her er den officielle liste over ofre:

Danmark

Tyskland

Sverige

Grønland

Finland

Færøerne

Østrig

Schweitz

Australien

Sydafrika

Luxembourg

Estland

 

Må Gud forbarme sig over disse stakler.

Men galskaben stopper ikke: rigtigt pudsigt bliver det først, når man finder ud af, at briterne slet ikke selv vil have noget med den at gøre. For os er det et perfekt eksempel på den gode, gakkede, britiske humor, vi har lært at elske gennem Mr. Bean. Briterne selv kan slet ikke se det underholdende i det. Aldrig er den blevet sendt på britisk tv, da der er konsensus om, at det er noget for udlændingene og slet ikke vil appellere til den britiske befolkning. Den version vi ser hvert år – på trods af de britiske skuespillere – er ikke engang britisk! Den er instrueret af tyskeren Heinz Dunkhase og betalt af den tyske tvstation NDR i 1963. Tyskerne er ret så begejstrede for sketchen, de har endda forlænget den med en særlig, tysk introduktion, som varer hele 4 minutter. Jo mere James, jo bedre! Men det i modsætning til amerikanerne, som aldrig har sendt sketchen på tv, fordi de har et lettere stramt forhold til James; han indtager simpelthen for meget alkohol til amerikanerne. Puha. Så når hele sketchens præmis er, at James bliver stangstiv, er det ikke underligt, at alkoholforskræmte USA ikke vil sende den. Sådan har vi det slet ikke her i Danmark; jeg har ved flere lejligheder set (og måske deltaget i) drukspil, der kommanderede en (stor) tår, når James drikker. Så bliver det et ræs om tiden: der er 20 minutter til klokken slår 12, men man fyrer genstand efter genstand i halsen. Hvem når at gå kold før 12?

Måske er det derfor, vi synes, den er genial. Den britiske charme forenet med vores forkærlighed for alkohol går op i en højere enhed, og vi bliver pleaset på alle områder. Og vi må endelig ikke glemme den hemmeligt begejstrede Miss Sophie, der tager James under armen og følger ham op i seng. Rollerne er blevet byttet om. Miss Sophie lyder pludselig helt frisk og spændt, da hun siger, hun vil trække sig tilbage, næsten en oxymoron. Det er nu butleren, der bliver eskorteret, og Miss Sophie kan slet ikke vente. Hun trækker ham efter sig op ad trappen, mens vi bliver bevidste om, at dette også er en del af deres årlige rutine. Han byder publikum farvel ved til sidst at bryde den fjerde væg og give os et thumbs up, som for at sige godt nytår! – det bliver mit i hvert fald. Hvad mere kan jeg sige, end at sex sælger! Specielt når det er mellem gamle mennesker. Det er langt mere tabubelagt, end hvis det var to unge mennesker. Det ville slet ikke røre os. Men tanken om to ældre, fine, britiske mennesker, der dyrker rå sex er så kontrastfyldt for os, det kan slet ikke hænge sammen. Selvom det blot er en mindre detalje i sketchen, synes jeg, det er en fed måde at chokere folk på, og Miss Sophie og James’ herre-undersåt-forhold gør bare det hele meget bedre.

Og så siger vi endnu en gang farvel til James og Miss Sophie. Genkendelsens glæde strømmede over os, men nu er klokken næsten 12, og vi har andre ting i tankerne. Find stolen frem, vær klar til at hoppe ind i det nye år, og husk nu sige tillykke til Miss Sophie.

God nytår!