Wonderful Copenhagen: København set med en franskmands briller

Du kender dit København utrolig godt. De brostensbelagte gader er din legeplads, og du tager byens særheder for givet. I mødet med en fransk veninde blev jeg gjort opmærksom på alle de små ting, som jeg ikke nødvendigvis selv bemærker. Og voila! Fra en franskmand til københavnerne: København set med en franskmands briller.

København set med en franskmands briller
København set med en franskmands briller // Illustration: Marie Emilie Simonssen

Vi skal tilbage til i vinter, hvor jeg en eftermiddag befandt mig på en hyggelig parisercafe i Belleville med min franske veninde Pauline. Pauline var på det tidspunkt selv hjemme i Paris for en stund, da hun for tiden bor i København i forbindelse med et udvekslingsophold. Det var pudsigt at se hende i sine vante omgivelser, hvor hun let og elegant small-talkede med tjeneren og uden tøven bestilte sin drink.

Sceneskiftet ledte os til en snak om og sammenligning af Paris og København. Paulines refleksioner og kommentarer ramte mig i min selvfølgelighed omkring københavnerne, og det var interessant at høre en udefrakommendes observationer. Jeg endte derfor med at spørge hende, om hun havde lyst til at deltage i et interview til VINK. Pauline indvilligede heri, og en måned senere befandt vi os på hendes spartanske, danske kollegieværelse på Østerbro.

En pariser i København

”Mit førstehåndsindtryk af København var: høje mennesker med langt hår!” Pauline smiler til mig og fortsætter. ”Derudover havde jeg oplevelsen af at være i en mindre storby, da bygningerne sammenlignet med de parisiske bygninger er mindre. Samtidig følte jeg, og føler jeg mig, meget hjemme og tryg. Det får mig for eksempel til at føle mig hjemme, at jeg kan komme fra nord til syd på mindre end en time. Måske gjorde det også noget, at et af de første steder, jeg var i København, var Frederiksberg, hvor der er meget grønt og roligt.”

Pauline er 22 år og studerer psykologi på kandidatniveau. Hun besluttede sig i sin tid for at tage på udveksling, da både kæreste og venner flyttede til universiteter i andre byer eller lande.

Jeg var til at starte med forundret over, hvorfor hun havde valgt lige netop København. Det viste sig, at Københavns Universitet sammen med et Universitet i Irland havde været de eneste samarbejdsuniversiteter, der udbød fag på engelsk. Det handlede altså snarere om udelukkelsesmetode end udvælgelse.

Hvad var dit førstehåndsindtryk af københavnerne?
”Meget smilende. Faktisk var det min kæreste, der kommenterede det, da han ankom til København samtidig med mig. Han var virkelig overrasket over, at folk smilte til ham, når han fik øjenkontakt. Især de ældre. Danskere er virkelig søde, venlige og hjælpsomme.”

Også i forhold til franskmænd?
”Ja.”

Vi får tit at vide, at danskere ikke er så høflige…
”Ja, det er rigtigt. Danskere siger aldrig undskyld. Jeg har lagt mærke til, at hvis jeg støder ind i nogen, så siger man ikke undskyld. Måske er danskere lidt koldere… Det er sværere at komme i kontakt med danskere, men det gør mig egentlig ikke så meget.”

Pauline uddyber og siger:Jeg har bare lagt mærke til at, der er meget mere small-talk på caféer og på gaden i Paris. Men måske har det lige så meget at gøre med, at jeg ikke taler dansk.” Pauline indrømmer også, at hun faktisk ikke har været i kontakt med særlig mange danskere, men mest hænger ud med andre udvekslingsstuderende. Alligevel spørger jeg hende, hvordan danskere og franskmænd er forskellige fra hinanden. Jeg har lagt mærke til, at I er virkelig glade for juleperioden. En måned inden jul er der pyntet op i byen med dekorationer, og der bliver bagt kager. Danmark er for mig lig ’hygge’… og kanel! I har kanel i alle jeres kager.”

Ost og croissant vs. havregryn

Jeg spørger Pauline, hvornår hun føler sig meget fransk. ”Mine spisevaner er meget franske, men det er i forhold til resten af verden og ikke bare københavnere. Jeg savner min comté-ost!” Pauline har snakket meget om comté-ost og har sågar fået besøgende til at købe fransk comté-ost med til Danmark.

Jeg har prøvet at forklare hende, at man altså godt kan købe comté-ost i Irma, Føtex, Super Brugsen og Kvickly, men det er, som om hun ikke rigtig lytter. ”Hvis jeg skulle bringe noget fra Paris til København, så skulle det være franske oste. Jeg savner osteudvalget i supermarkederne. Men jeg er altså også bare virkelig en madperson.”

Vi fortsætter madsnakken, og Pauline forklarer mig, at hun, i modsætning til danskerne med deres havregryn, foretrækker søde sager til morgenmad som en croissant eller pain au chocolat. ”En helt anden ting, jeg har lagt mærke til, er, at franskmænd er mere negative i forhold til danskere. I busser og toge er folk mere afslappede og ikke lige så stressede. I respekterer også regler. Går ikke lige så meget over for rødt og holder jer til cykelstien.”

Anbefalinger fra en pariser

Har du en favoritcafe/-restaurant/-bar/-park i København?
”Selvom det er meget turistet og meget klassisk, så kan jeg faktisk godt lide Nyhavn, da det er så fint med de farvede huse og kanalen. Ellers er Papirøen og madområdet virkelig fedt, for der er livligt, luft, vand og mad fra hele verden. Det er ærgerligt, det lukker,” siger hun og fortsætter:

”Jeg synes også Schønnemann er et hyggeligt sted med gode traditionelle smørrebrød. Derudover kan jeg godt anbefale min lokale pizzamand på Østerbro. Det hedder La Plaza og ejes af to italienere, der taler dansk og italiensk, så når jeg er der, bliver jeg nød til at finde mine italienske sprogkundskaber frem igen. De er altid vildt glade, og sidst fik jeg serveret limoncello, mens jeg ventede på min bestilling. Derudover kan jeg virkelig godt lide Lagkagehusets sortiment.” 

Hvis du skulle bringe en dansk/københavnsk ting/tradition/et koncept til Paris, hvad skulle det være? ”Kanelsnegle! Helt bestemt! Jeg er blevet virkelig glad for kanel efter jeg har boet i København. I mit hoved er kanel blevet forbundet med Danmark og København. Hver gang jeg kan lugte kanel, så tænker jeg på Danmark. Generelt synes jeg, her er virkelig godt wienerbrød. Jeg er også ret vild med jeres indretningsstil. I har rigtig mange fine indendørsområder. Stilen er meget sofistikeret; hverken for meget eller for lidt. Meget med naturlige materialer. Jeg finder det utrolig smukt.”

Inden vi slutter interviewet, får jeg Pauline til at opremse fem gode råd til tilflyttende franskmænd. Hun ender ud med følgende:

  1. Vær forberedt på at bruge en masse penge
  2. Respektér regler
  3. Pas på når du cykler- københavnerne cykler stærkt
  4. Du behøver ikke se Den Lille Havfrue
  5. Frygt ej kulden. Det er vinden, der er slem

Lige så spændende det er at blive stimuleret med nye indtryk i andre lande end Danmark, lige så interessant er det at prøve at forstå og se sit hjemsted igennem en andens øjne. Nu har vi oplevet København set med en franskmands briller

Pauline bemærker ting, jeg slet ikke ænser i min hverdag og har inkorporeret i min selvforståelse som københavner. Samtidig tror jeg også, der er en del af mig, der på et personligt plan ikke kan lade være med at blive smigret, når en smuk parisienne betragter københavnerne som smilende, søde og roser dansk bagermad og indretning. Og det på trods af, at jeg hverken kan tage ære eller ansvar for noget af det.

LÆS FLERE ARTIKLER AF AMALIE HÉR